Journalisti-lehden päätoimittajan juhlapuvussa on hirttoköysi – "Se muistuttaa siitä, mitä isossa osassa maailmaa tapahtuu sananvapauttaan käyttäville ihmisille"

Mies johon paska ei tartu. Jos jossakin muussa maassa kuin Suomessa päätoimittajana julkaisisi tulevasta presidentistä lehdessään tällaisen otsikon, voisi joutua linnaan, ei päästä Linnaan. Näin kuvailee Suomen sananvapaustilannetta Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson

Pettersson toimi vuonna 2011 Ylioppilaslehden päätoimittajana, kun silloisesta eduskunnan puhemies Sauli Niinistöstä kertova juttu otsikoitiin yllämainituilla sanoilla.

Vaikka sananvapaustilanne on Suomessa maailman mittakaavassa varsin hyvä, sitä pitää silti vaalia, Pettersson sanoo.

– Meidän pitää tehdä entistä enemmän töitä sananvapauden eteen ja olla sananvapaudesta entistä ylpeämpiä, jotta Suomessa sananvapaus pysyisi niin hyvänä kuin mahdollista.

Linnan juhliin kutsuttu Pettersson sanoo, että yhteiskunnallisen keskustelun ja demokratian peruskivi on vapaa, hyvin toimiva, moniääninen ja monipuolinen media.

– Se tarkoittaa myös sitä, että meillä on tarpeeksi toimittajia ja tarpeeksi erilaisista näkökulmista kirjoittavia ja ohjelmia tekeviä tiedotusvälineitä. Tähän liittyy tietenkin vielä se, että toimittajat saavat työrauhan eli he voivat työskennellä riippumattomina ja rauhassa, hän sanoo.

Sananvapaus myös oikeutta vastaanottaa tietoa

Pettersson näkee, että Suomessa yhteiskunnallisen keskustelun hyvä puoli on se, että se on vapaata ja Suomessa on lain takaama sananvapaus. Hän huomauttaa, että sanavapaus ei tarkoita ainoastaan oikeutta sanoa vaan myös oikeutta vastaanottaa tietoa.

– Nämä kaksi oikeutta ovat yhtä tärkeät.

Yhteiskunnalliseen keskusteluun vaikuttaa Petterssonin mukaan kaksi ydinasiaa. Ensimmäinen on se, että ihmisillä on tarpeeksi laajat ja syvä tiedot käydä yhteiskunnallista keskustelua. Tämä palaa taas tiedotusvälineiden tärkeyteen ja siihen, että myös päättäjät ja virastot kertovat asioista selkeästi.

– Sen jälkeen on ihmisten halujen ja kykyjen varassa, että miten tätä tietoa käytetään. Olennaista on myös se, miten esimerkiksi vallankäyttäjät puhuvat ja millaisella sävyllä, koska he asettavat esimerkin, Pettersson sanoo.

Linnan juhliin Pettersson pukee juhlapuvun, jossa on punainen hirttoköysi.

– Se muistuttaa siitä, mitä isossa osassa maailmaa tapahtuu niille, jotka yrittävät käyttää sananvapauttaan ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun, hän sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat