Juhlitko vappua alkoholin kanssa? Näin yksikin ryyppyilta vaikuttaa elimistöön

7:49img
Julkaistu 28.04.2018 19:00

MTV LIFESTYLE

Ajatteletko, että mitä railakkaampi vappu, sen parempi? Maksasi ei välttämättä ole asiasta samaa mieltä. Muutama kuohuva vapun kunniaksi on harvoin pahasta, mutta jos juominen menee yli tai jää päälle, tilanne on huonompi.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miksi krapulat pahenevat vanhetessa, mitkä ovat krapulan tavallisimpia oireita ja miksi jotkut säästyvät kankkuselta kokonaan.

Pitkään jatkuva alkoholinkäyttö vahingoittaa maksaa pienilläkin annoksilla. Joka viikonloppuinen runsas juominen aiheuttaa pysyviä haittoja nopeasti.

Kuitenkin myös kertaluonteinen suurkulutus on maksalle haitaksi. Se aiheuttaa neste- ja suolatasapainon häiriöitä, verensokerin laskua, sydämen rytmihäiriöitä, ruokatorven verenvuotoa, mahalaukun limakalvovaurioita sekä haimatulehduksen riskin.

Terve maksa toipuu yleensä muutamassa päivässä, mutta jos maksa on jo vaurioitunut, seurauksena on maksatulehdus ja maksasolujen turpoaminen. 

Alkoholi myös sekä aiheuttaa rasvamaksaa että pahentaa ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa. Alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee, kun lopettaa alkoholin käytön ja elintavat korjaantuvat.

Alkoholinkäytön jatkaminen johtaa maksan tulehdusreaktioon eli alkoholihepatiittiin ja pahimmillaan maksakirroosiin. Suomessa yli 90 prosenttia maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua.

Kannattaa myös muistaa, että oluet, siiderit, lonkerot ja limuviinat ovat varsinaisia kaloripommeja, ja ylipainon ja alkoholin yhdistelmä on erityisen haitallinen.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi