Ajattelitko juhlistaa vappua pitkän kaavan kautta? Pitkään jatkuva alkoholinkäyttö pienilläkin annoksilla voi aiheuttaa maksasairauden, mutta myös runsas kertajuominen on elimistölle haitallista.
– Korkki kiinni ja pullot roskiin, kannustaa Mahtimaksa Munuais- ja maksaliiton kampanja.
Maksalla on yli 500 tehtävää ja työtahti on tiukka. Päivittäinen naukkailu ei rentoutakaan, vaan jatkuva alkoholinkäyttö rasvoittaa maksaa. Jos juominen jatkuu, maksa tulehtuu ja urakka vesittyy maksakirroosiin.
Maksa joutuu koetukselle vappuna
Suomalaiseen vappuun kuuluu usein juhlajuoma. Kaikilla pelkkä kuohuva ja vappuhuisku ei riitä, vaan alkoholin runsas käyttö alkaa viimeistään torstaina ja päättyy loiventaviin sunnuntaina.
Munuais- ja maksaliiton Mahtimaksa-kampanja muistuttaa, että juhlatunnelmaan pääsee ilman yletöntä juomistakin.
– Alkoholin runsas kertakulutus aiheuttaa neste- ja suolatasapainon häiriöitä, verensokerin laskua, sydämen rytmihäiriöitä, ruokatorven verenvuotoa ja mahalaukun limakalvovaurioita sekä haimatulehduksen riskin, kertoo osastonylilääkäri, gastroenterologi Perttu Arkkila HUS:sta.
Alkoholi vahingoittaa maksaa – myös kertaluonteinen suurkulutus. Jos maksa on ennestään terve, toipuminen vie yleensä muutamia päiviä.
– Jos jo sairastaa edennyttä maksasairautta, kuten esimerkiksi maksakirroosia, runsas kertaluonteinen alkoholinkäyttö aiheuttaa yleensä maksatulehduksen ja maksasolujen turpoamista. Maksaan ilmaantuu paikallisia kuolioon menneitä alueita, Arkkila jatkaa.
Mikäli runsas kertajuominen toistuu joka viikonloppu, pysyviä haittoja ilmaantuu nopeasti, jopa jo kuukausissa.
– Maksa rasvoittuu ja maksan sidekudoksen määrä lisääntyy. Alkoholinkäytön jatkaminen johtaa maksan tulehdusreaktioon eli alkoholihepatiittiin ja pahimmillaan maksakirroosiin.
Naiset herkempiä alkoholin haitoille
Myös alkoholin päivittäinen pitkäaikainen käyttö on haitallista. Jo kolme annosta alkoholia päivässä pitkään käytettynä lisää maksavaurion riskiä. Yksi annos on pullo keskiolutta, pieni lasi viiniä tai 4 senttilitraa viinaa.
Naiset ovat yleensä kaksi kertaa herkempiä alkoholin haitoille, etenkin maksasairauksille.
Alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee, kun lopettaa alkoholin käytön ja elintavat korjaantuvat. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua.
Lähde: Munuais- ja maksaliitto