Juhon, 33, lihaserottuvuus tekee vaikutuksen – manifestoi harvinaista todeksi: "Onhan tämä ihan älyttömän iso juttu"

Tällainen oli Suomen mestari Juho Ruuskan classic bodybuilding -vapaaohjelma Nordic Fitness Expossa 1:16
Tästä näet Suomen mestari Juho Ruuskan vapaaohjelman klassisessa kehonrakennuksessa Nordic Fitness Expossa.

"Mä tein sen!" fitnessurheilija Juho Ruuska julisti ylpeänä. 33-vuotias keskisuomalainen lihaskimppu ylsi syyskuussa harvinaiseen suomalaissaavutukseen, kun hän juhli Ruotsissa samassa kilpailussa kahden eri lajin kokonaisvoittoa.

Juho Ruuska kilpailee sekä klassisessa kehonrakennuksessa että klassisessa fysiikassa, jotka ovat fitnesslajeina läheistä sukua. Klassisessa kehonrakennuksessa on klassisesta fysiikasta poiketen leveän selän poseeraukset, klassisessa fysiikassa puolestaan vakuumiposeeraus ja vapaavalintainen klassinen poseeraus.

Ruuska on osoittanut olevansa väkevä mies molempiin lajeihin. Syyskuussa hän voitti West Coast Trophy -kilpailussa Ruotsin Helsingborgissa molemmissa lajeissa alle 180-senttisten sarjan ja korjasi potin myös tuplana kokonaiskilpailuissa, joissa laitetaan lajin eri pituusluokkien voittajat paremmuusjärjestykseen.

Ruuska oli kuulemiensa tietojen mukaan ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut ulkomailla samassa kisassa kahden eri sarjan overallin. Fitnesstietopankki, vuosikymmenien uran lajin parissa tehnyt Kari-Pekka "KP" Ourama, ei mennyt asiasta varmuuteen, koska kirkkaimman kategorian alapuolella olevia kilpailuja järjestetään ulkomailla ylipäätään runsaasti.

Vähintäänkin hyvin harvinainen Ruuskan saavutus joka tapauksessa on.

– Onhan tämä ihan älyttömän iso juttu minulle, Ruuska tunnelmoi.

Rouhea kilpailusyksy sai viime viikonloppuna jatkoa Nordic Fitness Expossa Lahdessa. Ruuska voitti klassisessa kehonrakennuksessa alle 176-senttisten sarjan ja kokonaiskilpailun ja sijoittui klassisessa fysiikassa pituusluokassaan toiseksi.

Voittamisen manifestointia

Ruuska sanoi kamppailleensa alkuvuodesta elämän muiden osa-alueiden haasteiden kanssa, joita hän ei halua tarkemmin julkisesti eritellä, mutta iloitsi, että muuten tämä on ollut hänen vuotensa kilpailuja myöten.

– On kaikin puolin hyvä fiilis. Totta kai olisin toivonut toistakin SM-voittoa, mutta kaikkeni annoin ja tiesin, että voittaja on todella kova. Kaveri oli kuitenkin vähintään yhtä kireä kuin minä ja rakenteellisesti hänellä on parempi malli, niin se meni näin, Ruuska sanoi jakaen kunniaa klassisessa fysiikassa hänen pituusluokkansa ja kokonaiskilpailun harjanneelle Kenneth Mbah Titille.

Ruuskan lihaserottuvuus on joka tapauksessa vakuuttavaa sorttia, ja hän pohti, ettei voi muuttaa rakennettaan paremmaksi kovalla työlläkään. Ruotsissa Ruuska analysoi voittaneensa kokonaisbalanssilla ja ennen kaikkea kireydellä.

Osansa oli kuitenkin pääkopallakin, jota Ruuska arvioi jopa treenanneensa Ruotsiin fysiikkaa enemmän.

– Työstin itsevarmuutta ja kisasuoritusta. Tein manifestointia. Kävin päivittäin vähintään kymmenen minuuttia alusta asti läpi tätä bäkkäriä (lavan takana olemista). Yritin kuvitella tämän näkymän, yleisön äänet, sen miten kisa etenee ja kun tuntee, että syke nousee.

– Kävin läpi palkintojenjakoa: Nyt sanotaan neljäs, nyt kolmas. Nyt jännittää, nyt se en ole minä, ja nyt sanotaan kakkonen. Povasin henkisesti sitä voittoa viikkotolkulla.

Ruuska pilkkoi kisasuorituksesta mahdollisimman tutun ja arkisen tuntuisen.

– Täällä on helpompaa, kun minähän olen tehnyt tämän jo kymmeniä ja kymmeniä kertoja.

17 vuotta

Kovin tiuhaan Ruuska ei ole silti konkreettisesti kilpailulavalle astellut. Vuonna 2019 fitnessin parissa debytoineella, tuolloin klassisessa kehonrakennuksessa alle 180-senttisten SM-kolmoseksi yltäneellä miehellä ehti olla välissä useita vuosia, kun hän ei kilpaillut lainkaan.

Ruuska ei kuitenkaan itse miellä välissä kulunutta aikaa niinkään kisatauoksi.

– Olen elänyt treeniarkea tyyliin 17 vuotta. Alkuun eri lajia, voimanostoa. Asiat ovat menneet vuosi vuodelta järkevämpään suuntaan. En varsinaisesti miellä harrastavani kisalajia, vaan tämä on elämäntapa, intohimoa ja rutiinia.

– Kun en ole tällä hetkellä töissä, päätin, että kisaan tänä vuonna. En kuitenkaan ole päättänyt, että nyt minä pidän kisatauon tai että minä en kisaa enää ikinä, enkä sitäkään, että kisaisin jatkossa.

Sponsoreita tubettamisella

Ruuska hakee tällä hetkellä töitä ja hänen pitkäaikaisena tavoitteenaan on päästä Puolustusvoimien hommiin. Treenaamisen ja itsensä työstämisen lisäksi muun muassa vaelluksesta, matkailusta ja kalastuksesta nauttiva herrasmies on tehnyt viime ajat myös aktiivisesti Youtube-videoita. Ruuska on avannut videoillaan etenkin matkaansa fitnesskilpailuihin.

– Youtubesta on ollut hyötyä: olen saanut sponsoreita sen kautta. Olen pystynyt tarjoamaan tuttaville ja yrityksille näkyvyyttä alkuintroon joka jaksossa, niin että he saavat siitä jotain hyvää ja minä saan tukea. Jotkut antavat rahaa ja jotkut antavat etuuksia.

Mutta mitä Ruuska mahtaa tarjota, kun hän kilpailee seuraavan kerran jo ensi viikolla Tallinnassa Fitlap Cupissa? Mahdettiinko nyt nähdä Ruuskan paras fysiikka vai voisiko kuosi vielä kohentua?

– Tässä on välissä aika lyhyt aika, mutta toivotaan, että kunto on parempi siellä. Vähän sharpimpi ja kuivempi.

Ruuska haluaa myös kertoa arvostettavasta tavoitteestaan kisakauden jälkeiselle ajalle.

– Olla päivä päivältä onnellisempi tässä hienossa elämässä.

Lue myös:

    Uusimmat