Kansantaiteilija Juice Leskinen kuoli vuonna 2006.
Helmikuun 19. päivänä vuonna 1950 Juankoskella syntynyt Juice Leskinen kuoli 56-vuotiaana 24. marraskuuta 2006.
Laulaja-lauluntekijänä, sanoittajana, runoilijana ja kansantaiteilijana tunnettu mies oli viralliselta nimeltään vuoteen 2006 asti Pauli Matti Juhani Leskinen. Hän muutti viralliseksi nimekseen Juhani Juice Leskinen vain vähän ennen kuolemaansa.
Tampereella lähes koko aikuisikänsä asunut Leskinen julkaisi ensimmäisen levynsä ystävänsä Mikko Alatalon kanssa perustamansa Juice Lehtinen & Coitus Int -yhtyeen kanssa vuonna 1973. Kaksi vuotta myöhemmin julkaistiin hänen tunnetuimpiin kappaleisiinsa lukeutuva Syksyn sävel, joka ei julkaisuhetkellään ollut kummoinenkaan hitti.
Syksyn sävelen jälkeen Juice kynäili lisää tulevia suomirockin klassikoita: vuonna 1980 julkaistiin Viidestoista yö -kappale ja vuonna 1985 Musta aurinko nousee -laulun sisältänyt levy. Ensimmäisessä koskaan järjestetyssä Emma-gaalassa vuonna 1983 Leskinen palkittiinkin Erikois-Emmalla.
Suosittujen levyjen jälkeen alkoivat laulajan terveysongelmat, joiden takia Leskinen pysytteli poissa julkisuudesta vuoden ajan 1988-1989. Syynä oli maksakirroosi, joka vei laulajan sairaalahoitoon kuukaudeksi.
Reistailevasta terveydestä huolimatta Juice jatkoi uraansa taiteen parissa. Musiikin rinnalle oli tullut myös runous ja taiteilija palkittiin Vuoden runoilijana 1994.
Lue myös: Juice Leskinen istahti Huomenta Suomen sohvalle ja yhtäkkiä alkoi ohjaajan painajainen
Elämään mahtui taiteen lisäksi myös rakkauksia: Leskinen meni ensimmäisen kerran naimisiin jo 1970-luvulla. Myöhemmin hän oli aviossa vielä kahdesti. Liitoista syntyi kolme lasta: Johanna, Leevi ja Eeva-Maaria. Lisäksi Leskisellä on avioton poika Joona.
Vuonna 1998 Leskinen kohautti Linnan juhlissa laukomalla törkeyksiä silloiselle valtiovarainministeri Sauli Niinistölle.
– Oliko siinä puhe tupakanpoltosta vai taiteilijoiden verotuksesta, tästä asiasta ollaan vähän kahta mieltä, mutta keskustelun lopuksi Leskinen tuumasi juttukaverilleen, että haista sinä Niinistö v**tu, Juicesta kertovassa Risainen elämä -kirjassa kerrotaan.
Lue myös: Estotonta flirttailua, porttikieltoja, läpikuultavia mekkoja – muistatko vielä Linnan juhlien kaikkien aikojen etikettimokat?
1990-luvun loppua kohden uusia albumeita alkoi tulla harvenevaan tahtiin. Sen sijaan hän julkaisi muutamia kirjoja ja runokokoelmia.
2000-luvun alussa herkäksi ja ujoksi, mutta voimakkaaksi ja omapäiseksi kuvaillulla Leskisellä diagnosoitiin Aspergerin oireyhtymä. Erityisesti Juicen elämän naiset saivat elämäkerran mukaan osansa taiteilijan ailahtelevista mielentiloista.
Viimeisinä vuosinaan Juice kärsi monista terveysongelmista – maksakirroosin lisäksi hän sairasti munuaisten vajaatoimintaa ja kakkostyypin diabetesta. Runsaasti alkoholia käyttänyt ja ketjussa tupakoinut Leskinen oli kieltäytynyt oireita helpottavasta dialyysihoidosta.
Lue myös: Juice Leskisen elämästä paljastuksia uutuuskirjassa
Leskinen äänitti viimeisen levytyksensä tammikuussa 2005 ja viimeisen kerran hän esiintyi uudella kokoonpanolla järjestetyn Tuuliajolla-kiertueen päätöskonsertissa elokuussa 2006. Tiettävästi viimeisen haastattelunsa hän antoi MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa noin kuukausi ennen kuolemaansa.
Vuonna 2014 julkaistun Risainen elämä -elämäkertakirjan mukaan Juice heräsi viimeisenä aamunaan pirteänä. Iltapäivällä hänen kuntonsa kuitenkin romahti ja vaimo joutui soittamaan paikalle ambulanssin. Leskisen viimeiset sanat liittyivät vaimon kertoman mukaan alkoholiin.
– Anna viiniä, Leskinen pyysi viime töikseen, mutta ambulanssimiehet kielsivät Sari-vaimoa toteuttamasta toivetta.
6:44
Sairaalassa menehtynyt Leskinen siunattiin haudan lepoon reilut kaksi viikkoa myöhemmin. Paikalla oli vain lähin perhe ja muutama ystävä.