Millaisia ovat kotimaiset jouluhitit? Yksi asia korostuu etenkin suomalaisille mieluisassa joulumusiikissa

9:06img
Joululaulututkija Reijo Pajamo kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, minkälaisia ovat suomalaiset joululaulut.
Julkaistu 26.12.2021 21:09

Mikael Kaivanto

mikael.kaivanto@mtv.fi

Monia kotimaisia joululauluja tekemässä ollut lauluntekijä Timo Kiiskinen analysoi soitetuimmat joululaulut radiossa. Mikä näissä kappaleissa vetoaa kuuntelijoihin? Mitkä asiat joululauluja tehtäessä ratkaisevat?

Tuoreessa tekijänoikeusjärjestö Gramexin listauksessa kaupallisten radiokanavien soitetuin kotimainen kappale viime jouluna oli Katri Helenan Joulumaa.

Toisena ja kolmantena kotimaisista kappaleista tulivat Leevi & The Leavingsin Jossain on kai vielä joulu ja Vesa-Matti Loirin Sydämeni joulun teen. 

Ylempien arvojen kappale 

Verrattuna kansainvälisiin joululauluklassikoihin, kotimaiset joululaulut ovat hyvin erilaisia. Katri Helenan Joulumaa kuvaa hyvin jouluista maailmankuvaa. 

– Ihmiset haluavat ajatella jouluna, että elämässä on korkeampi taso, jota haluamme tuoda esiin. Laulun sanojen mukaan joulumaa löytyy jokaisen sydämestä, mikä tuo esille joulun hyviä arvoja., Kiiskinen sanoo.

Hänen mielestään Joulumaa on liikuttava biisi, joka toimii ihmisille muutaman kerran vuodessa. Katri Helenan kirkasotsaisuus sopii loistavasti esittäjäksi, minkä vuoksi kyseinen kappale on löytänyt niin isosti ihmisten sydämiin. 

Lue myös: Erja Lyytinen paljasti lapsuuden suosikkilaulunsa Viiden jälkeen -ohjelmassa – matkusta joulutunnelmaan kitaran sointujen tahdissa!

"Tavallisen Virtasen joulu"

Jossain on kai vielä joulu edustaa taas apeaa joululaulua, joka viestii joulua, jossa kaikki ei ole mennyt aivan putkeen. Kappaleesta välittyy kuitenkin toiveikkuus, joka korostuu myös artistin muissa hittikappaleissa. 

– Saa olla vähän rempallaan. Saa olla pikkasen keskiolutta. Saa olla verkkarihousua jalassa, mutta silti on joulu ilman suuria ihanteita, Kiiskinen tiivistää laulun sanomaa. 

Kiiskinen pitää kappaletta äärettömän yksikertaisena, mutta esittäjänä Leevi & The Leavings on hurmaava, ja laulun sanoma kielii “tavallista Virtasen joulua”. 

Kliseitä ja ihmisen karheutta 

Loirin tulkinta kappaleesta vie oivasti suomalaiseen virsimaisemaan melodialtaan ja tematiikaltaan. Joulun tunnelma tulee erinomaisesti esiin yhden ihmisen kautta. 

– Kappaleessa on paljon kliseitä, mutta sopivasti ihmisen karheutta. Loirin ääni on todella isossa roolissa, Kiiskinen kuvailee. 

Kiiskinen kokee, että hyvissä joululauluissa esittäjä on tärkeässä roolissa. Hän nostaa esiin esimerkiksi myös Haloo Helsingin Joulun kanssas jaan, joka on pyörinyt myös soitetuimpien kotimaisten kappaleiden joukossa. 

– Laulaja Elli Haloon esitys on ihan mieletön siinä kappaleessa. Ellei siinä olisi häntä, en usko, että kappale olisi soitetuimpien joululaulujen listalla. Ellille sopii myös kirkasotsaisuus, joka esityksestä välittyy.

Joululaulut tehdään eri tavalla

Kiiskinen voi kertoa kokemuksensa puolesta, että joululaulujen tekeminen paljon vaativampaa kuin tavallisten kappaleiden. 

– Totta kai, joululauluissa on oma rajaus, johon voi sovittaa kulkusia ja tähtiloistoa, mutta ne ovat niin kuluneita juttuja. 

Niinpä joululauluissa on vaikea onnistua. Kiiskisen mielestä onnistunut erilainen joululaulu on Juice Leskisen Sika, joka selvästi poikkeaa perinteisestä joululaulun kaavasta. Leskinen pystyy kappaleessaan ottamaan älykkäästi kantaa hauskoin sanakäännöksin. 

– Joulu on yksi ainoa sellainen asia, jota ihmiset eivät halua, että se muuttuu. Joululauluissa on se hankaluus, että niitä ei oikein saisi muuttaa, Kiiskinen arvioi. 

Lue myös: Miksi suomalaiset rakastavat melankolisia joululauluja? – "Minusta tuntuu, että mollivoittoisuus on geeneissä"

Tuoreimmat aiheesta

Musiikki