Kuinka paljon taaperosi katsoo televisiota? Tuntien toljotus voi johtaa sairastuttavaan tapaan – näin vanhemman tulee puuttua asiaan

8:50img
Lapset kasvavat luuri kädessä – pitääkö olla huolissaan?
Julkaistu 29.01.2020 16:10

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tuoreen Singaporen yliopiston tutkimuksen mukaan päivittäin useita tunteja ruutujen edessä viettävät taaperot liikkuvat vähemmän esikouluiässä.

Päivittäin yli kolme tuntia ruutujen ääressä olevat 2–3-vuotiaat taaperot liikkuvat 5,5-vuotiaina vähemmän kuin korkeintaan tunnin ruutuaikaa saavat ikätoverinsa. The Lancet Child and Adolescent Health -tiedelehdessä ilmestyneet tulokset vihjaavat, että varhaislapsuudessa omaksutut elämäntavat näkyvät myöhemmin elämässä.

Tiedotteessa tutkijat muistuttavat, että Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee rajaamaan 2–5-vuotiaiden ruutuajan korkeintaan tuntiin päivässä. Lisääntynyt ruutuaika on yhdistetty aiemmissa tutkimuksissa muun muassa lasten kehityksen viivästymiseen, heikentyneisiin kognitiivisiin taitoihin ja likinäköisyyteen.

Ruutujen tuijottaminen vie lisäksi aikaa lapsen terveyttä edistäviltä toimilta, kuten unelta ja liikunnalta. Univaje ja vähäinen liikunta voivat johtaa painon kertymiseen. Liikakilot puolestaan lisäävät sairastumisriskiä.

Lue myös: Ylipaino heikentää lasten elämänlaatua – asiantuntija kertoo kolmen kohdan korjaussetin ongelmaan: "Kokonaisuus on tosi tärkeä"

Harva lapsi ylsi suosituksiin

Tutkimukseen osallistui yli 500 singaporelaislasta. Heidän vanhempansa raportoivat tutkijoille, kuinka paljon jälkeläiset viettivät aikaa erilaisten näyttöjen ääressä 2–3-vuotiaina. Viiden vuoden iässä lapsille puettiin aktiivisuusrakenne, joka mittasi viikon ajan heidän untaan ja liikkumistaan.

Keskimäärin lasten päivittäinen ruutuaika oli 2,5 tuntia päivässä. Eniten ja pisimpään tuijotettiin televisiota.

shutterstock_1314770402

WHO suosittelee 2–5-vuotialle ruutuaikaa korkeintaan tunnin päivässä. Kuvituskuva.

Yli kolme tuntia päivässä ruutuaikaa 2–3-vuotiaina saaneet lapset viettivät 5-vuotiaina 40 minuuttia enemmän aikaa istuen kuin alle tunnin ruutujen edessä viettäneet ikätoverinsa. Runsas ruutuaika oli myös yhteydessä päivittäin puolella tunnilla vähentyneeseen kevyeen liikuntaan ja 10 minuutilla vähentyneeseen rankkaan liikuntaan.

Uneen runsas ruutuaika varhaislapsuudessa ei näyttänyt tutkimuksen perusteella vaikuttavan.

Lue myös: Istutko koko päivän töissä? Terveys kärsii, vaikka liikkuisit vapaa-ajalla

Elämäntapoja omaksutaan jo varhaislapsuudessa

Koska tulokset perustuvat osin itseraportointiin eikä tutkimuksessa kontrolloitu muita terveyteen vaikuttavia tekijöitä, kannattaa löydöksiin suhtautua varoen. Tästä huolimatta tutkijat väittävät, että runsas ruutuaika varhaislapsuudessa voi johtaa istuvaan elämäntyyliin myöhemmin.

Tutkimuksesta uutisoineen USA Todayn haastattelema lastenlääkäri Kelsey Klaas huomauttaa, että varhaislapsuus on hyvä aika omaksua terveellisiä elämäntapoja. Vanhemmat voivat vähentää lastensa ruutuaikaa laittamalla omat laitteensa sivuun ja olemalla aktiivisia heidän kanssaan. Liikunnan malli saadaan kotoa.

UKK-instituutti muistuttaa, että liikunta on tärkeää lapsen luuston ja motoristen taitojen kehittymiselle. Liikkuminen auttaa lasta kehittymään kestävämmäksi ja taitavammaksi.

Lisäksi liikunta kohottaa mielialaa, vähentää stressiä ja parantaa unta. Liikunta ennaltaehkäisee, hoitaa ja kuntouttaa monia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, tyypin 2 diabetesta, tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä joitakin syöpätauteja.

Lue myös: Tiede löysi viisi tapaa ehkäistä lapsen ylipainoa – montaako sinä jo harrastat?​​​​​​​

Lue myös: Nuorten aikuisten syöpäriski kasvanut dramaattisesti – taustalla maailmanlaajuinen ongelma

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: EurekAlertUSA Today, The TelegraphUKK-instituutti 1 & 2

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi