Julkkismiljonääri on maksanut "puhuttelun" uimavalvojalta saaneelle kaupunginvaltuutetulle 500 euroa, jota tämä on vaatinut korvaukseksi huonosta asiakaspalvelusta. Valtuutettu toivoo nyt, että kuntoilijat eivät jäisi kilpaurheilijoiden jalkoihin varsinkaan kunnan liikuntatiloissa.
Psykologi ja Salon kaupunginvaltuutettu Jaana Haapasalo synnytti kesällä valtakunnallisen kohun vaatimalla Salon kaupungilta 500 euron korvausta kaupungin uimahallissa sattuneesta välikohtauksesta.
Haapasalo oli saanut heinäkuun puolivälissä viereistä rataa perhosta uineen kilpauimarin roiskeet päällensä ja vetänyt vedet keuhkoihinsa.
Haapasalo oli huomauttanut uimarille asiasta omien sanojensa mukaan ystävällisesti ja hienotunteisesti, mutta saanut itse uima-altaasta noustuaan uimavalvojalta ”puhuttelun”.
Valvoja oli todennut Haapasalon mukaan epäasialliseen tyyliin, että kilpauimarit saavat uidessaan pärskiä ja kuntouimareiden on sopeuduttava tähän.
Salon kaupunki ei hyväksynyt Haapasalon 500 euron korvausvaatimusta, minkä jälkeen Haapasalo kertoi vievänsä asian hallinto-oikeuteen.
– Asiakaspalvelun pitäisi aina olla ystävällistä ja kohteliasta – jopa kaupunginvaltuutetulle, Haapasalo toteaa MTV Uutisten haastattelussa.
Lue myös: Kaupunginvaltuutettu haki 500 euron korvausta uimavalvojan käytöksen takia – Salon kaupunki ei taivu, eikä nainen luovu taistosta: "Aion viedä asian suoraan hallinto-oikeuteen"
Miljonäärin tarjous tuli suorassa nettilähetyksessä
Haapasalon mieli kuitenkin muuttui Iltalehden Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa, kun tunnettu monimiljonääri, startup-sijoittaja ja yrittäjä Kim Väisäsen tarjoutui maksamaan hänelle summan ”yhteiskunnan puolesta”.
– Itse suosittelisin (Haapasalolle jatkossa) sauvakävelyä harrastukseksi, Kim Väisänen totesi Haapasalolle terveisiksi Susanne Päivärinnan mukaan.
”Tällä tavalla voidaan tasata tuloja”
Vaikka Väisäsen viesti Haapasalolle oli vähintäänkin ironinen, Haapasalo ottaa rahat vastaan.
Päivärinnan ohjelmassa hän perusteli asiaa sillä, että muuten hän söisi sanansa. Kaksi yksityistä kansalaista oli aiemmin tarjoutunut maksamaan summan, mutta Haapasalo oli tuolloin kieltäytynyt ja luvannut harkita asiaa, jos tarjoaja olisi miljonääri.
– Jos hänen motiivinsa on se, että yhteiskunnan varoja säästyy, kun ei tarvitse lähteä valitusrumbaan tai tarvitse tehdä mitään kirjelmiä oikeudelle, onhan se tietysti hyvä asia. Ehkä tällä tavalla voidaan vähän tuloja tasata, Haapasalo perustelee.
”Ovatkohan akalta rahat lopussa”
Haapasalo kertoo, että hänen tapauksesta saamansa palaute on ollut runsasta ja enimmäkseen negatiivista. Hän on jopa saanut puheluita asiasta.
– Yleisin kommentti on ollut, että ”pitäiskö lähteä uimahalliin tienaamaan” tai ”Salon uimahalli voisi järjestää silloin tällöin vedettömän päivän” ja ”ovatkohan akalla rahat lopussa ja kuntavaalit lähestyvät”.
”Tunteet voivat altaassa kuumentua”
Mahtuvatko kilpauimarit ja kuntouimarit sitten samaan halliin?
– Kyllähän hallissa saattavat tunteet kuumentua, varsinkin jos on ruuhkainen allas – ja kuntouintiradat saattavat suosituimpina aikoina olla aika ruuhkaisia. Tuntuu välillä, että siellä ei ole kuntouimareille riittävästi tilaa ainakaan Salossa.
Haapasalo toivoo, että kilpauimarit eivät saisi jyrätä kuntoilijoita radoilla eivätkä hallin varauksissa.
– Monta viikonloppua uimahalli voi olla ainakin Salossa ihan kiinni uintikisojen takia. Silloin kuntouimarit eivät pääse silloin kuntoilemaan eivätkä myöskään ikäihmiset, jotka haluaisivat harrastaa vesiliikuntaa. Kaikki muu saa väistyä kilpauintitapahtuman alta, Haapasalo harmittelee.
– Kunto- ja terveysliikuntaa pitäisi mielestäni yhteiskunnassa suosia kilpaurheilun sijaan, pikemminkin päinvastoin.
Valtuustoaloite kuntoilijoiden puolesta vetämässä
Haapasalo on tehnyt valtuustoaloitteet siitä, että hallien aukioloa kesäkaudella laajennettaisiin ja että kaupungin uimahallien aukioloajoista päättäisi viranhaltijan sijaan kaupunginvaltuusto. Kesää koskeva aloite on jo tyrmätty, mutta aukioloista käsitellään parhaillaan.
Uimista Haapasalo ei aio lopettaa.