Julmien huijausten määrä räjähtänyt – "Tämä on hyvä nyrkkisääntö jokaiselle"

Sijoitushuijauksissa luvataan suuria pikavoittoja pienellä riskillä. Moni menee lankaan.

Suomalaiset menettivät viime vuonna 2023 huikeat 16 miljoonaa sijoitushuijauksille. Kasvua edelliseen vuoteen oli noin 90 prosenttia, kertoo Finanssiala ry

Sijoitushuijauksessa uhri saadaan sijoittamaan rahojaan tuottavaksi lupailtuun kohteeseen, jota ei oikeasti ole olemassakaan. Useiden sijoitushuijausten ytimessä on virtuaalivaluutta, ja uhrille luvataan suuria pikavoittoja pienellä riskillä.

"Sijoita vain siihen, minkä tunnet"

Finanssiala ry:n petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm muistuttaa, ettei lupaavalta kuulostavaan sijoitustarjoukseen tule tarttua hätiköiden. Tarjousta tulisi arvioida objektiivisesti; myös sijoittamiseen perehtyneen ihmisen tulisi tutustua siihen.

– Sijoita vain siihen, minkä tunnet. Tämä on hyvä nyrkkisääntö jokaiselle sijoituspäätöstä pohtiessa, Saxholm sanoo.

Huijauksia saapuu somessa, sähköpostitse, jopa puhelinsoitoin. Huijauksissa tarjouksella on tavallisesti kiire ja jotakin täytyisi tehdä heti.

Yllättäen saapuneiden viestien ja varsinkin "liian hyvien tarjousviestien" linkkejä ei tule avata, eikä linkin kautta kannata kirjautua pankkitunnuksilla mihinkään. 

Esimerkiksi pankin, viranomaisen, postin, verottajan sivulle ei myöskään pitäisi mennä hakukoneen kautta. Verkkosivun osoite kannattaa aina kirjoittaa itse käsin selaimeen.

Katso myös: Helena kerrytti neljässä vuodessa 30 000 euroa sijoittamalla oikein

Lähteet: Finanssiala ry

Lue myös:

    Uusimmat