Pankkien raportoimat huijausmäärät kasvoivat räjähdysmäisesti tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla.
Asiakkaat menettivät huijareille lähes 20 miljoonaa euroa, mikä on lähes kaksinkertainen määrä vuodentakaiseen verrattuna.
Yksiselitteistä selitystä ilmiöön ei ole.
– Varmaan rikollisten aktiivisuus on lisääntynyt huomattavasti, pankkien monitorointi on parantunut ja lisääntynyt ja varmaan myös asiakkaiden aktiivisuus on lisääntynyt, että ilmoitetaan enemmän, arvioi johtaja Niko Saxholm Finanssialalta.
Finanssiala on muun muassa pankkien etujärjestö.
Saxholm muistuttaa, että suuri osa huijauksista jää edelleen piiloon.
– Se voi olla kaksi kertaa suurempaa.
Lue myös: Tuula Visa, 80, alkoi käräyttää rakkaushuijareita, kun "amerikkalaiskenraali" lähestyi: "Ihmettelin, millainen vehje tuo netti oikein on"
Tähän haksahdettiin eniten
Suurin nousu alkuvuonna oli sijoitushuijauksissa, joissa uhrit menettivät yhteensä 8,2 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin määrä oli 3,3 miljoonaa. Kasvua tietoon tulleissa sijoitushuijauksissa on siis 155 prosenttia.
Finanssialan mukaan sijoitushuijauksiin eivät haksahda vanhukset, vaan usein nopeita voittoja hakevat nuoret aikuiset. Esimerkiksi vuonna 2021 sijoitushuijauksien uhreista noin 40 prosenttia oli 30–50-vuotiaita.
– Ihmiset googlettaa halpoja kryptoja ja päätyvät rikollisille sivustoille. Rikolliset ovat menneet myös deittipalveluihin, joissa ”matchi” alkaa lyhyen keskustellun jälkeen antaa neuvoja kryptosijoittamisessa. Ensin se on rakkaushuijaus, mutta sitten mennäänkin sijoitushuijaukseen.
Kryptoilla tarkoitetaan virtuaalivaluuttoja.
Lue myös: Asiantuntija varoittaa yhä uskottavammista tekoälyn luomista huijauksista
"Jos tarjous on liian hyvä ollakseen totta..."
Alkuvuoden lukemissa oli myös positiivinen puoli: pankit onnistuivat palauttamaan viime vuotta enemmän rahaa huijauksien uhreille.
Rahoja palautettiin tammi-kesäkuussa lähes 16 miljoonan euron arvosta.
Vuotta aiemmin määrä oli vajaat seitsemän miljoonaa.
– Ongelmahan tässä on siinä, että kaikki siirrot tehdään asiakkaiden omilla tunnuksilla ja vahvistuksella. Se tarkoittaa sitä, että lähtökohtaisesti kaikki on oikein, Saxholm sanoo.
Miten sitten voi ehkäistä joutumasta huijauksen uhriksi? Saxholm antaa ikivihreän neuvon.
– Jos tarjous on liian hyvä ollakseen totta niin se pitää edelleen paikkaansa. Oli sitten kyse Tinder-matchista tai kryptohinnoista.
9:46Tuula Visa, 80, käräyttää rakkaushuijareita ja auttaa niiden uhreja