Entinen oululainen kaupunginvaltuutettu julkaisi puheet sellaisinaan, mikä vaikutti KKO:n ratkaisuun.
Korkein oikeus (KKO) piti tiistaina antamallaan ennakkopäätöksellä voimassa entisen oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Oulun käräjäoikeus ja Rovaniemen hovioikeus tuomitsivat Lokalle aiemmin 70 päiväsakkoa kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio oli seurausta siitä, että Lokka oli julkaissut muun muassa Youtube-kanavallaan videoita vuonna 2016 Helsingissä mielenosoituksen yhteydessä pidetyistä englanninkielisistä puheista ja julkaissut puheista tekstitykset usealla kielellä.
Lokka vaati KKO:ta kumoamaan syytteet. Hän vetosi siihen, että oli toiminut journalistin tavoin välittäessään puheiden sisältöä eteenpäin. Hän ei itse puhunut videoilla.
KKO: Lokan toiminta ei rinnastettavissa journalistiseen työhön
Oikeuden mukaan videoilla maahanmuuttajia ja islaminuskoisia kuvataan muun muassa raaoiksi, ylimielisiksi, typeriksi, arvottomiksi ja sairaiksi. KKO katsoi, että puheet eivät suoranaisesti yllyttäneet ihmisiä väkivaltaan, mutta ne sisälsivät islaminuskoisia ja maahanmuuttajia loukkaavia ilmaisuja, jotka voitiin ymmärtää vihapuheeksi.
Oikeus huomioi, että Lokka julkaisi puheet sellaisinaan. Hän ainoastaan lisäsi niihin tekstitykset.
– Lokka ei ole videot julkaistessaan suorittanut sellaisia toimituksellisia toimenpiteitä, joiden perusteella toiminta olisi rinnastettavissa journalistiseen työhön, KKO arvioi.
Oikeus ei siksi antanut painoarvoa hänen kertomalleen siitä, että hän olisi toiminut journalistisin perustein.
– Lokan on myös täytynyt ymmärtää levittämiensä mielipiteiden olevan luonteeltaan ainakin panettelevia ja solvaavia, ratkaisussa todetaan.
KKO:n mukaan Lokka oli vastuussa kanavallaan julkaistuista videoista, vaikka hän ei niillä puhunut. Näin ollen KKO piti hänen saamansa sakkotuomion voimassa.
Lokka mukana useassa oikeusjutussa
Lokka on ollut osapuolena lukuisissa rikosjutuissa, jotka ovat liittyneet verkossa julkaistuihin sisältöihin. Hänet on tuomittu aiemmin muun muassa kunnianloukkauksesta.
Jutuista tunnetuin on Lokan tekemä tutkintapyyntö toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoosta, joka oli kutsunut Lokkaa Facebook-kirjoituksessaan muun muassa rasistiksi ja natsiksi. Sekä käräjä- että hovioikeus tuomitsivat Vehkoon Lokan kunnianloukkauksesta, mutta KKO vapautti Vehkoon lopulta syytteestä.
6:44
KKO katsoi tämän vuoden alussa antamassaan ennakkopäätöksessä muun muassa, että Lokan pitää omien ulostulojensa ja toimintansa vuoksi itsekin sietää tavanomaista kovempaa kritiikkiä muilta.