Taaskaan ei huvita? Psykologi kertoo vinkit, joiden avulla alat nauttia juoksulenkeistä

Juoksutreenit
Juoksutreenin pariin voi innostua muutamalla niksillä, väittää asiantuntija.Shutterstock
Julkaistu 05.11.2023 11:31

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Juoksutreeni voi tuntua arjessa vain rasitteelta, mutta treenin pariin voi innostua muutamalla niksillä, väittää asiantuntija.

Treenaaminen olisi kovin hyödyllistä. Se voi kuitenkin tuntua myös tylsältä; aikaakin lenkkeillessä kuluu. Juoksutreeni voi tuntua arjessa vain rasitteelta, mutta juoksuintoaan on mahdollista herätellä kikoilla, kertoo Newsweek.

Aluksi täytyy ymmärtää "miksi", eli omat syysi ja motiivisi juoksemiselle, kertoo urheilupsykologi ja Ulsterin yliopiston luennoitsija Noel Brick

– Tiedämme, että ihmiset, joilla on merkityksellisiä syitä juosta, pitävät todennäköisesti yllä hölkkäharrastusta pitkään ja selviävät haastavista hetkistä, kun juokseminen tuntuu vaikealta, epämiellyttävältä eikä erityisen nautinnolliselta.

Lue myös: Alaselkäkivuista kärsivä Lorenz Backman ryhtyi jumppahaasteeseen – kolmen minuutin simppeli treeni!

Muista asettaa sopivia tavoitteita

Brickin mukaan hölkkäharrasteen syyksi kelpaavat niin painonpudotus, terveys tai sosiaaliset syyt. Niiden rinnalle täytyy kuitenkin muodostaa tavoitteita, joita voi saavuttaa, sekä saavutuksia, joita voi mitata.

–Se, että kokee kehittyneensä, huomaa saavuttaneensa jotakin uutta tai tietää parantavansa koko ajan, voi auttaa juoksemaan vaikeina hetkinä, Brick kuvailee.

Brickin mukaan myös menneet onnistumiset ovat tärkeitä. Jos siis onnistut juoksemaan kokonaisen minuutin tai tietynmittaisen matkan ja koet siksi onnea, juoksuharrastuksen pysyvyys on todennäköisesti paremmalla tolalla.

 Aloittelijalle Brick suosittelisi tarkan tavoitteen ("juoksen kilometrin”) sijaan avointa tavoitetta ("katsotaan, miten pitkälle jaksan hölkätä").

– Vaikka aktiivisuustaso on samanlainen, avoin tavoite nähdään nautinnollisempana ja se aiheuttaa vähemmän paineita, Brick kuvaa.

Lue myös: Omat sääntönsä unohtanut liikunnanohjaaja jäi kiipeliin kesken penkkipunnerruksen – "Seuraukset olisivat voineet olla hirvittävät"

Kymmenen minuuttia päivässä riittää

Alussa tahti kannattaa pitää maltillisena. Muuten hölkkä muuttuu nopeasti epämiellyttäväksi. Kävelyä ja hölkkää voi vaihdella niin, että koko aikaa ei tarvitse juosta. Pienikin treeni on aivoille hyödyllistä ja tuo siten erilaisia etuja.

– Jo kymmenen minuuttia juoksua tai kävelyä päivässä tuo merkittäviä terveyshyötyjä, kuten mielialan paranemista, ahdistuksen ja masennuksen vähenemistä, Brick muistuttaa.

Suomalaissuosituksissa reipasta liikkumista suositellaan tehtäväksi 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Raskaampaa liikuntaa riittää noin 1 tunti 15 minuuttia viikossa.

Jos mikään muu ei auta, itseään voi yrittää harhauttaa juoksemisen kokemuksesta.

– Musiikki voi olla erittäin hyödyllinen harhautus treenin aikana ja tuoda myös hyötyjä juoksukokemukseen. Se voi lisätä nautintoa, vähentää tylsyyttä ja lisätä tehoa treenin aikana, eli treeni kestää pidempään tai se on energisempää musiikin kanssa kuin ilman sitä, Brick sanoo.

Juoksemiseen hän suosittelee 125–140 iskua minuutissa sisältäviä kappaleita. Harhauttamiseen voi käyttää myös juoksukaveria tai maisemien ihailua.

– Tällaiset häiriötekijät voivat tehdä juoksemisesta helpompaa, miellyttävämpää ja nautinnollisempaa, Brick muistuttaa.

Jos kovasykkeinen, nopea treeni ei tunnu hyvältä, salin juoksumatolla voi testata 30 minuutin keskiraskasta hölkkää tai 40 minuutin reipasta kävelyä. Muista myös lämmitellä!  Juoksussa lämmittely auttaa erityisesti, jos pyrit lisäämään viikoittaisten lenkkien määrää.

Lue myös: Treenaamaan aikaisin aamulla? Älä tee tätä virhettä

Katso myös: Helppo treeni tämäkin! Näin opit boxer-tyylin eli nyrkkeilijän naruhypyn

2:54img

Jos tavanomainen naruhyppely tylsistyttää, kokeile nyrkkeilijän naruhyppelyä. Näin se onnistuu!

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: Newsweek

Tuoreimmat aiheesta

Juoksu