Yksi tärkeimpiä pysyvään muutokseen on ajan löytäminen kuntoiluun ja se, että ei liian kovalla treenillä tapeta innostusta heti alkuunsa.
Liikuntatieteellisen Seuran Kuntotestauspäivillä Helsingissä on pohdittu keinoja elämäntapamuutoksen ohjaamiseen.
TH-Valmennuksen liikuntatieteiden maisterin, personal trainer Timo Haikaraisen ohje kuntoilun aloittamiseen on rauhallinen ja ajankäytön huomioiva startti.
– Aloittaisin sillä tavalla, että harjoittelu sopii omaan ajankäyttöön, koska päästääkseen hyvään kuntoon ei välttämättä tarvitse harjoitella älyttömän paljon.
– Heikkokuntoisempi voisi teenatakaksi, tai maksimissaan kolme maksimissaan kertaa viikossa. Hyvin matalatehoinenkin treeni kehittää hyvin aloittelijaa, Haikarainen sanoo.
Jesper Lönnfors kertoo pelanneensa nuorena koripalloa, mutta lopetti sitten treenaamisen murrosiässä.
– Olin 3-4 vuotta treenaamatta. Aloitin sitten uudelleen ja huomasin saman tien, että menee paljon paremmin muutenkin elämässä, jos treenaan. Jäin siihen salitreenaamiseen uudestaan koukkuun, sanoo Lönnfors.
Sisäinen motivaatio tärkeä
Liikuntatieteilijä Haikaraisen mukaan sisäinen motivaatio ei välttämättä löydy heti.
– Sisäinen motivaatio, se, että tätä on kiva tehdä, on äärimmäisen tärkeä varsinkin pitkässä juoksussa. On vähän väärin ajatella, että heti löytyi euforia tai superilo. Se voi joskus olla hankalaakin alkuun, mutta kun ylittää sen kynnyksen, oma motivaatio lisääntyy pikkuhiljaa, kannustaa Haikarainen.
Henna Piilolle treenaaminen on aina ollut osa elämää.
– Minulla se on ollut aina osa elämää, eikä ole tarvinnut erikseen miettiä ja keksiä, että miten sen saisi pysymään. Minä treenaan osin kotona, mutta käyn myös kuntosalilla, juoksen, uin ja pyöräilen, luettelee Piilo.
Haikarainen haluaa nostaa esiin sosiaalisen tuen tärkeyden.
– Sosiaalista tukea on hyvä saada. Jos kaikki kotona kampittaa, kannattaa luoda sinne ilmapiiriä, että tämä on minun hyvä juttuni ja ottaa kuntoiluun mukaan ystäviä tai puolisoa.
Pienen vauvan äiti Piilo kannustaa muita liikkumiseen sanomalla, että kuntoilu tuo hänelle hyvää oloa ja kuntoa sekä terveyttä.
Lönnfors paljastaa, että nykyisin hän treenaa salin lisäksi joogaa ja lenkkeilee.
– Minä olen ehkä onnellisimmillani, kun treenaan.