Meneekö lomatissuttelu överiksi? Erikoislääkäri listaa vaaranmerkit

7:22img
Julkaistu 02.07.2019 15:17

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kesälomalla alkoholia nautitaan monesti enemmän kuin arkena. Päihdelääketieteen erikoislääkäri Jarmo Kantonen Terveystalosta kertoi Huomenta Suomessa, milloin lomatissuttelusta tulee huolestua.

Käypä hoito -suosituksen mukaan alkoholinkäytön kohtuullisen riskin raja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Jarmo Kantonen muistuttaa, että rajat ovat viitteellisiä ja niiden alapuolella kannattaa pysyä. Mitä enemmän juo, sitä suuremmat ovat alkoholin käyttöön liittyvät riskit.

– Kohtuullinen alkoholinkäyttö tarkoittaa sitä, että siitä ei aiheudu haittaa, ei itselle, ei ympäristölle, ei muille ihmisille, ei parisuhteelle, ei lapsille, Kantonen määrittelee.

Varsinkin, jos alkoholia naukkailee pitkin päivää, ei se yleensä ole mielekästä läheisille eikä myöskään juojalle itselleen. Kesään kuitenkin liitetään tissuttelun kaltaista rentoa alkoholin käyttöä, joka tavallaan antaa oikeuden juoda alkoholia päivittäin.

– Siinä mielessä saattaa se putki jäädä päällekin, Kantonen sanoo.

LUE MYÖS: Tutkijat nimesivät viisi "alkoholistiprofiilia" – näin ikä vaikuttaa ongelmien ilmenemiseen

Kuuntele ympäristön ja kehon palautetta

Alkoholilla läträäminen näkyy kesän jälkeen täysinä päihdehoitoyksikköinä. Kantonen suosittelee hakemaan apua välittömästi, jos huomaa alkoholinkäytön riistäytyneen käsistä.

Mutta mistä tietää, ettei alkoholinkäyttö ole enää hallinnassa? Kantonen suosittelee kuuntelemaan ympäristöään ja itseään.

– Kyllä sen itsestäänkin tietää, jos aamut alkavat olemaan kovin harmaita ja vierotusoireisia, krapulaisia, ja tuntuu, että sellaiset asiat valikoituvat kesätekemisiksi, joihin kuuluu alkoholi.

Kantonen kehottaa miettimään vaihtoehtoisia tapoja viettää kesäpäiviä. Sellaisia, joihin ei alkoholi kuulu.

Entä miten valistaa lapsia järkevään alkoholin käyttöön? Kuuntele koko haastattelu videolta!

LUE MYÖS: Tuskailetko kahden päivän krapulan kourissa? Nämä syyt venyttävät pahaa oloa

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi