Ammattiopintojen käytännönläheisyys ja käden taitojen korostuminen tietävät syksyyn kasaantunutta työmäärää. Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton eli SAKKI ry:n mukaan edessä on iso haaste.
Ravintola- ja cateringalan perustutkintoa opiskelevan Jussi Laitisen harjoittelu näytti ensin siirtyvän.
– Oli ajatus, että harjoittelu olisi myöhemmin syksyllä. Sitten tilanne kehittyi ja todettiin, että ulosmyyntiä riittää, että tervetuloa harjoitteluun.
Nyt Spis-ravintolan keittiössä syntyy pienellä miehityksellä annoksia tilauskasseihin.
– Tämä on minulle henkilökohtaisesti todella tärkeä harjoittelujakso, sillä tämä on viimeinen, mikä minulla on.
– Kun olen saanut tämän tehtyä, olen käytännössä valmis, Stadin ammattiopistossa opiskeleva Laitinen sanoo.
Tekniikan alalla paras harjoittelutilanne
Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto, SAKKI ry ja Suomen Opiskelija-Allianssi, OSKU ry tekivät ammatillista perustutkintoa opiskeleville kyselyn poikkeustilan vaikutuksista opiskeluun ja opiskelijoiden arkeen.
Kyselyn mukaan hieman vajaat 60 prosenttia on saanut jatkaa harjoittelupaikassaan. Noin 40 prosenttia joutui keskeyttämään harjoittelun.
– Siellä on aika paljon vaihtelua eri alojen välillä. Palvelualoilla oli vaikein tilanne, mikä ei yllättänyt, kertoo edunvalvonnan asiantuntija Matti Tujula SAKKI ry:stä.
– Tekniikan ala pärjäsi ehkä parhaiten. Siellä on vähemmän ihmiskontakteja ja harjoitteluja on pystytty jatkamaan keskimääräistä paremmin. Sosiaali- ja terveysala on siitä välistä.
Syksystä tulossa työntäyteinen
Hiusalan opettaja Carita Böckerman-Oksasen oppilaista harjoittelussa on ollut vain noin viidesosa.
Etäopinnoissa on keskitytty teoriaan ja käden taitoja on harjoiteltu nukenpäillä.
– Kampaukset ja föönaukset ovat hyvin hanskassa. Leikkaukset ja värjäykset ovat vähän vaikeampi juttu, ammattioppilaitos Prakticumissa opettava Böckerman-Oksanen kertoo.
– Pitkälle syksyyn voi mennä, että he saavat tämän jakson tehtyä.
– Jos syksy jatkuu vähän normaalimpana, niin sinne täytyy sijoittaa kaikki, mitä nyt on jäänyt pois.
SAKKI ry:n Matti Tujulaa syksy jo huolettaa.
– Ihan kaikkea väliin jäänyttä ei voida sinne änkätä. Toisaalta, miten varmistaa se, että kaikki väliin jäänyt saadaan opetettua ja opittua, on iso haaste, Tujula pohtii.
Harjoittelupaikan ansioista Jussi Laitinen valmistuu kokiksi kesällä.
– Jännä tilanne. Hirveä työvoimapula muuttui yhdessä yössä ylitarjonnaksi, mutta olen ihan luottavainen.
– Olojen vapautuessa ihmiset todennäköisesti taas menevät ravintoloihin istumaan ja koettavat elää normaalia elämää.