Tämän kevään toinen yhteishaku korkeakouluihin päättyi eilen. Hakijoita oli ennätysmäärä: lähes 158 000. Viime vuonna kevään toisessa yhteishaussa hakijoita oli vajaa 152 000.
Suosituin ala oli terveysala, jonne haki yli 47 000, mikä on noin 800 enemmän kuin viime keväänä. Yksi terveysalalle pyrkivä on Annina Varhala. Hän haki opiskelemaan terveydenhoitajaksi.
Varhalaa on aina kiinnostanut terveys, hyvinvointi ja lääketiede. Lisäksi häntä kiinnostaa lasten parissa työskentely. Siksi terveydenhoitajan ammatti, jossa on mahdollista päästä töihin kouluun tai neuvolaan, tuntui Varhalasta hyvältä vaihtoehdolta.
Koronapandemian aikana terveysalan työntekijät ovat joutuneet venymään tavallista tiukemmalle, ja kyselyiden mukaan erityisesti nuoret sairaanhoitajat kokevat työhyvinvoinnin heikoksi. Pienituloinen ja rankka työ jaksaa silti kiinnostaa Varhalaa.
– Korona ei ole ainakaan mitenkään negatiivisesti muuttanut suhtautumistani alaan. Tiedän, että tämä on tärkeä ala, joka työllistää hyvin.
Lue myös: Sekä Tehyn että Sairaanhoitajaliiton kyselyiden mukaan etenkin nuoret kokevat työhyvinvoinnin heikoksi
Palkkauksen Varhala soisi kuitenkin paranevan. Ja suhtautumisen alaa kohtaan yleisemminkin.
– Se on harmi, että palkkaukseen ei ole tullut muutosta, sillä työ on tärkeää ja siinä on paljon vastuuta. Siitä tulisi saada parempi palkkio. Toivoisin, että suhtautuminen sotealaa kohtaan olisi koronan myötä muuttunut myönteisempään suuntaan, sillä tämä on tärkeä ala.
Työn mahdollinen rankkuus ei pelota.
– Minulle tärkeintä on se, että olen kiinnostunut työstäni ja tykkään siitä, mitä teen. En ole miettinyt sitä, kuinka rankkaa työ voi olla. Voihan olla, että mielipiteeni muuttuu, kun pääsee töihin.
Valmiina etäopiskeluun
Jos opiskelupaikka Varhalalle syksyksi varmistuu ja koronatilanne yhä sen vaatii, hän on varautunut etäopiskeluun.
– En tiedä, millaista etäopiskelu on, mutta olen varautunut siihen. Etäopiskelleet tuttuni ovat kertoneet kokemuksistaan, ja joillekin paikan päällä muiden kanssa opiskelu sopisi paremmin. Osa taas on sanonut, että oppii paremmin kotona, ja koti on stressittömämpi työympäristö. Tämä riippuu varmaan pitkälti persoonasta.
Opiskelujen alusta saattaa jäädä pois myös opiskelijatapahtumat ja ryhmäytyminen muiden kanssa.
– Harmi on, jos näin käy, mutta ymmärrän sen kyllä. Olisihan se kiva, jos uusia kavereita saa.
Seuraava askel kohti opiskeluja on pääsykokeisiin osallistuminen. Kokeeseen ei ole annettu ennakkoon materiaalia opiskeltavaksi, mutta Varhala sanoo kertaavansa tarvittaessa matematiikkaa.
Koepäivän Varhala sai valita itse annetuista vaihtoehdoista.
– Katsotaan muuttuuko tämä vielä koronan takia, mutta näillä näkymin koe järjestetään paikan päällä, ja teen sen omalla koneellani.