Niinistö ja Marin kannattavat Nato-jäsenyyttä – "Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi"

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kertovat juuri tulleessa tiedotteessa kannattavansa Suomen pyrkimystä liittyä sotilasliitto Natoon.

Presidentin ja pääministerin myönteinen kanta on merkittävä askel eteenpäin prosessissa, joka on johtamassa Suomen Nato-jäsenyyteen.

– Nyt kun päätöksenteon hetki on lähellä, toteamme omat yhtenevät kantamme myös eduskuntaryhmien ja -puolueiden tiedoksi. Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta, tiedotteessa todetaan.

Suomen valtiojohdon kantaa Nato-jäsenyyteen on spekuloitu siitä lähtien, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla. Gallupeiden mukaan Suomen kansan Nato-kannatus on kevään aikana noussut jatkuvasti yhä historiallisempiin lukemiin.

– Naton jäsenenä Suomi vahvistaisi koko puolustusliittoa. Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi. Toivomme, että tämän ratkaisun tekemisen vielä edellyttämät kansalliset askeleet otetaan lähipäivinä ripeästi.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta tekevät yhdessä päätöksen Natoon hakemisesta. Tämän odotetaan tapahtuvan sunnuntaina, minkä jälkeen hallitus antaa eduskunnalle uuden selonteon. Eduskunta käsittelee parhaillaan aiempaa hallituksen selontekoa, joka käy läpi Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ympäristön muutosta.

"Syvällisempi Nato-keskustelu odottaa"

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki toteaa, että presidentin ja pääministerin ilmoittama yhteinen Nato-kanta oli odotettu. 

– Ensin kansakunta ja sitten poliitikovat päättivät, että nyt on aika – Natoon on mentävä nopeasti. Sen jälkeen on oikeastaan käyty vain aikatauluja läpi ja haettu kantoja, Lehtimäki sanoo tuoreeltaan tiedotteen tultua MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

Hän muistuttaa, että Nato-keskustelu Suomessa kiihtyy entisestään tulevien päivien ja viikkojen aikana.

– Presidentti, pääministeri ja puhemies Vanhanen ovat korostaneet sitä, että myös eduskunnalle pitää antaa mahdollisuus käydä Nato-keskustelua, tuoda kantojaan julki ja kuunnella asiantuntijoita... Varautua myös Nato-hakemuksen jälkeiseen aikaan, että mitä riskejä tähän jäsenyyteen liittyy. 

Lehtimäen mukaan toistaiseksi Suomessa on käyty vasta vähän keskustelua Nato-jäsenyyden riskeistä. 

– Syvällisempi Nato-keskustelu odottaa mielestäni ihan lähiviikkojen aikana – minkälaiseen Natoon Suomi menee?



Lue myös:

    Uusimmat