Juutalaisvastaisuuden nousu Saksassa huolestuttaa: koronavirus on lisännyt antisemitistisiä asenteita ja salaliittoteorioita

Antisemitistiset rikokset ovat lisääntyneet Saksassa selvästi viime vuosina.

Juutalaisiin kohdistuva antisemitismi ja hyökkäykset ovat nousussa Saksassa. Niiden taustalla vaikuttaa myös koronapandemia, joka on nostanut esille juutalaisvastaisia salaliittoteorioita.

Jyväskylän yliopiston äärioikeistoon perehtyneen tutkijan Tommi Kotosen mukaan äärioikeistolaisissa ryhmissä näkyy ajatuksia, joissa pandemia on yhdistetty antisemitistisiin teorioihin.

– Jotkut äärioikeistolaiset ryhmät ovat esittäneet asian niin, että pandemia on globalisaation tulos ja heidän käsityksensä mukaan itse globalisaatio on jonkinlainen juutalainen salaliitto. Heidän ratkaisunsa ongelmaan on nationalismi ja kansallisvaltion nousu.

Samaa arvioi Saksan antisemitismin vastaisesta työstä vastaava komissaari Felix Klein, joka nimitettiin tehtäväänsä vuonna 2018 kasvavan antisemitismin vuoksi.

Hän sanoi alkusyksystä uutistoimisto AFP:lle, että koronakriisin ja antisemitismin nousun välillä on nähtävissä selvä yhteys.

– Salaliittoteoriat lisääntyvät kriisiaikoina, hän sanoi.

Yksi salaliittoteorioista on Kleinin mukaan ollut se, että koronavirus on "Israelin tiedustelupalvelun luoma epäonnistunut bioase".

Alusta antisemitismille

Saksassa on järjestetty kuluneen vuoden aikana hallinnon koronarajoituksia vastustavia protesteja, jotka ovat koonneet yhteen laajan joukon ihmisiä äärioikeistosta rokotevastaisiin tahoihin.

Vaikka kaikki osallistujat eivät kannata äärioikeistoa, ovat Kotosen mukaan ääriryhmät nähneet koronarajoituksia vastustavissa protesteissa mahdollisuuksia rekrytoida lisää ihmisiä riveihinsä.

Antisemitismin vastaista työtä tekevät tahot ovat varoittaneet, että protesteja ei tulisi kaapata äärioikeiston tarkoitusperiin.

– Äärioikeiston radikaalit ovat yrittäneet hyödyttää protesteja omiin tarkoitusperiinsä, Klein arvioi.

Osa protestoijista on käyttänyt keltaista tähteä, joka on ollut selvästi kopio tähdestä, jota juutalaiset joutuivat käyttämään natsi-Saksassa. Mielenosoittajat ovat keltaisen tähden pukemisella halunneet rinnastaa koronarajoitukset juutalaisten kokemaan vainoon natsi-Saksassa, mitä juutalaiset ja holokaustista selvinneiden ihmisten läheiset ovat luonnollisesti pitäneet loukkaavana ja vähättelevänä.

Lue myös:

    Uusimmat