Käännytyslain säätäminen kiinnosti maailmalla

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International: Tällaista lakia ei olisi pitänyt säätää.

Kiistellyn käännytyslain kohtalo ja Suomessa käyty keskustelu siitä herätti kiinnostusta myös ulkomailla. Äänestys laista nousi uutiseksi sekä Euroopassa että kauempana.

Ruotsissa laista uutisoivat muun muassa suurin päivälehti Dagens Nyheter ja Ruotsin kansallinen uutistoimisto TT. Kansainvälisesti uutista välittivät suuret uutistoimistot AFP ja Reuters.

Ranskassa laista kertoi muun muassa Le Monde ja Saksassa Frankfurter Allgemeine Zeitung. Yhdysvalloissa siitä uutisoi New York Times. Lähi-idässä lain hyväksynnästä kertoi qatarilainen al-Jazeera englanninkielisellä verkkosivullaan.

Uutisjutuissa kerrotaan hallituksen perusteluista lain säätämiselle, täpäristä äänestysluvuista, lakia vastaan esitetystä kritiikistä ja sen mahdollisesta päätymisestä EU-oikeuteen. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin kriittiset kommentit levisivät useissa medioissa.

Myös sisäministeri Mari Rantasen (ps.) onnenkyyneleet äänestyksen jälkeen ylittivät uutiskynnyksen. Juttujen kuvituksissa nähdään talvisia kuvia rajalla jonottavista turvapaikanhakijoista.

"Huolestuttava ennakkotapaus"

Monissa ulkomaisten medioiden jutuissa viitataan myös Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Michael O'Flahertyn ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin kannanottoihin.

Amnesty otti äänestyksen jälkeen lakiin kantaa todeten, että se heikentää merkittävästi oikeutta turvapaikanhakuun ja murentaa palauttamiskieltoa Suomessa.

– Se ei ainoastaan vaaranna turvapaikkaa hakevien ihmisten oikeuksia, vaan johtaa mielivaltaan ja väkivaltaan rajalla, varoitti Amnestyn Euroopan alueen varajohtaja Dinushika Dissanayake järjestön tiedotteessa.

Dissanayaken mukaan tällaista lakia ei olisi koskaan pitänyt säätää.

Myös Amnestyn Suomen-osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson kritisoi lain säätämistä.

– Kyseenalaistaa Suomen sitoutumisen oikeusvaltioperiaatteeseen ja kehottaa EU-komissiota heti selvittämään sen laillisuutta, koska ylittää EU-lakien sallimat toimet, Johansson kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Ihmisoikeusvaltuutettu O'Flaherty otti lakiin kantaa kesäkuussa ja sanoi tuolloin, että Suomen tulisi hylätä se. Hän varoitti, että laki olisi huolestuttava ennakkotapaus muille maille ja koko kansainväliselle turvapaikkajärjestelmälle.

Lue myös:

    Uusimmat