Oppositio lyttää valmiuslain uudistuksen täysin vajavaisena – näin oikeusministeri Henriksson vastaa kritiikkiin MTV Uutisille

3:23img"Voi kyllä nukkua yönsä turvallisesti" – katso ministeri Henrikssonin kommentit voideolta!
Julkaistu 27.04.2022 17:39(Päivitetty 28.04.2022 10:52)
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Oppositiopuolue perussuomalaisten mukaan hallituksen valmiuslakiesitys ei pidä sisällään mahdollisuutta pysäyttää laajamittaista maahantuloa. Asiaan liittyy juridisia ongelmia, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) MTV Uutisille.

Hallitus on uudistamassa valmiuslakia kiireellisesti. Oppositiosta on vaadittu lakiin mahdollisuutta keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanotto kokonaan. 

Tällaista mahdollisuutta voitaisiin tarvita, jos Suomeen kohdistettaisiin hybridioperaatio, jossa maan rajalle ilmestyisi yhtäkkiä suuria määriä turvapaikanhakijoita.

Hallitus esittelee tänään torstaina lakiesityksen, jossa ei oppositiopuolue perussuomalaisten julki tuomien tietojen mukaan ole tätä mahdollisuutta.

Henriksson: Kyse on juridisesta ongelmasta

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ei vielä keskiviikkona kommentoinut lakiesityksen sisältöä tai vahvista perussuomalaisten julkaisemia tietoja. Hän sanoi aikovansa kertoa yksityiskohdista tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa.

– Kyllä kansalaiset voivat olla luottavaisia siihen, että hallitus ja Suomen maan johto hoitavat tämänkin tilanteen. Voi kyllä nukkua yönsä turvallisesti, Henriksson sanoo MTV Uutisille.

Turvapaikkahakemusten vastaanoton keskeyttämisestä ja tänään esiteltävän uudistuksen vajavaisuudesta kysyttäessä Henriksson kuitenkin sanoo, ettei kyse ole poliittisesta ongelmasta vaan juridisesta problematiikasta.

– Suomen hallitus on demokraattisen tasavallan hallitus, ja meidän pitää noudattaa myös kansainvälisiä sopimuksia. Sen takia tässä asiassa meidän pitää kuulla myös komission mielipidettä yhteen asiaan. Se on juridisesti vähän monimutkainen, mutta kyllä me tähän varmasti ratkaisu löydetään.

Oikeusministeri ei tarkenna, missä yksityiskohdassa hallituksen pitäisi kuulla Euroopan komission näkemyksiä. 

Henriksson myös muistuttaa, että hybridiuhkien torjuminenkin pyritään hoitamaan mahdollisimman pitkälti normaalilla lainsäädännöllä, ilman valmiuslakia, joka on otettava joka kerta erikseen käyttöön poliittisella päätöksellä.

Purra: "Emme ymmärrä, miten se on mahdollista"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran mielestä hallituksen valmistelema lakiesitys on täysin vajavainen.

Turvapaikkahakemusten vastaanoton keskeyttämisen sijaan lakiesityksessä on hänen mukaansa keinoja siihen, miten maahan tulevia ihmisiä voitaisiin tarvittaessa esimerkiksi kuljettaa ja majoittaa.

– Emme voi pitää sitä hyväksyttävänä emmekä ymmärrä, miten se on mahdollista, Purra sanoo.

– Tietenkin ensimmäisenä pitäisi hoitaa kuntoon ne pykälät, jotka puuttuvat itse ongelmaan. Täysin toissijaista on huolehtia siitä, miten ihmiset onnistutaan ottamaan vastaan, miten heitä voidaan kuljettaa tai mihin majoittaa, Purra toteaa.

Perussuomalaiset aikoo äänestää lakiesitystä vastaan, jos esitys ei sisällä mahdollisuutta keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanottoa.

Jätettiinkö seurantaryhmä syrjään?

Oppositio on hyvin perillä huomenna esiteltävän lakiesityksen sisällöstä, sillä valmiuslain uudistusta seuraamaan nimettiin erillinen ryhmä, jossa on jäseniä kaikista eduskuntaan valituista puolueista, myös oppositiosta.

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho, joka kuuluu seurantaryhmään, kritisoi hallitusta siitä, ettei ryhmää otettu tarpeeksi mukaan lain valmisteluun.

– Seurantaryhmä sai ennen viikonloppua nähtäväkseen lakiluonnoksen. Meillä oli tiistaina tilaisuus, jossa pystyimme antamaan palautetta lakiluonnoksesta. Pakettiin piti perehtyä hyvin kiireellisellä, tiukalla aikataululla, Laiho toteaa.

Myös kokoomuksessa ollaan pettyneitä siihen, ettei lakiesityksessä ole keinoja turvapaikkahakemusten vastaanoton keskeyttämiseksi.

– Olemme esittäneet kritiikkiä, että tämä asia pitää lainsäädännöllisesti korjata. Toivottavasti se vielä tähän esitykseen saadaan sisällytettyä, Laiho sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Valmiuslaki