"Kaaoksen jumala" -niminen möhkäle tulee ohittamaan maan poikkeuksellisen läheltä perjantaina 13. päivä – NASA on jo aloittanut valmistautumisen

0:20imgAnimaatio näyttää Apophiksen etäisyyden maasta ohituksessa. Siniset pisteet ovat satelliitteja, vaaleanpunainen rata edustaa kansainvälistä avaruusasemaa.
Julkaistu 08.05.2019 15:53
Toimittajan kuva

Sanna Voltti

sanna.voltti@mtv.fi

Jättimäinen asteroidi tulee ohittamaan maapallon kymmenen vuoden kuluttua. NASA valmistautuu tapahtumaan jo täyttä höyryä.

340 metriä leveä möhkäle näkyy aluksi täplänä taivaalla perjantaina 13. huhtikuuta 2029. Asteroidi kirkastuu koko ajan ja sen vauhti kiihtyy jopa niin kovaksi, että se kulkee kuun leveyden yhdessä minuutissa.

Asteroidi on nimetty egyptiläisen Apophis-jumalan mukaan. Jumalaa kuvattiin käärmeenä, joka yritti nielaista auringon ja sen sanottiin edustavan kaikkea pahaa. Mytologista jumalaa on kuvailtu myös kaaoksen jumalaksi.  

Nasan mukaan asteroidi 99942 Apophis ohittaa maan turvalliselta etäisyydeltä, mutta silti poikkeuksellisen läheltä. Sen etäisyys maasta tulee olemaan noin 31 000 kilometriä.

Iskeytyminen maahan on suljettu pois

Tiedemiehet ovat jo kokoontuneet keskustelemaan asteroidin tieteellisistä mahdollisuuksista.

– Asteroidin läheltä tapahtuva ohitus tulee olemaan upea tilaisuus tieteelle, kertoi Marina Brozovíc NASA:sta.

Brozovícin mukaan ohitus tapahtuu niin läheltä, että he pystyvät tutkimaan asteroidin pintaa tarkasti teleskooppien avulla.

Pienemmät asteroidit ovat ohittaneet maan näin läheltä useaan otteeseen, mutta Apophisin kokoinen järkäle on harvinaisuus.

Asteroidin pystyy havaitsemaan paljaalla silmällä ensimmäisenä Australian yllä, jonka jälkeen se ylittää Intian valtameren, josta se jatkaa Amerikan itäosan yli kohti Afrikkaa.

Lähimmillään maata se on Atlantin valtameren päällä, jonka ylitykseen sillä menee vain tunti.

Apophis havaittiin ensimmäistä kertaa vuonna 2004. Aiempien tutkimusten perusteella oli mahdollisuus, että asteroidi iskeytyisi maahan. Myöhemmät tutkimukset poistivat tämän mahdollisuuden.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus