Kaarinalaisen omakotitalon myynti-ilmoitus aiheutti palauteryöpyn – talon omistaja Tomi: "En häpeä harrastustani"

Kaarinalaisen omakotitalon myynti-ilmoitus on herättänyt vilkasta keskustelua asunnon poikkeuksellisen sisustuksen vuoksi.

Kaarinalaisen omakotitalon myynti-ilmoitus on aiheuttanut asuntoa välittävälle yritykselle negatiivisten palautteiden ryöpyn. Aiheesta uutisoi torstaina myös Ilta-Sanomat.

Keskustelua ovat herättäneet talon myyntikuvissa esiintyvät täytetyt eläimet. Kyseisen 150-neliöisen omakotitalon sisustuksessa esiintyy poikkeuksellisen paljon erilaisia eläimiä aina antiloopin päistä täytettyyn leijonaan sekä eläinten taljoihin. 

Asuntoa välittävä Teresa Lekari kertoo MTV Uutisille kohteen herättäneen paljon enemmän huomiota kuin osattiin odottaa. 

– Minulle on tullut monia yhteydenottoja Oikotien kautta, lähestulkoon pelkästään negatiivista. Näissä yhteydenotoissa ei ole kuitenkaan käytetty aitoja yhteystietoja. On vaan haluttu oksentaa oma harmitus välittäjän sähköpostiin, Lekari kertoo.

Alkuperäisestä ilmoituksesta on nyt Lekarin mukaan poistettu joitakin kuvia, jotta ihmisillä ei tulisi niin paha mieli asiasta. Eläimet kuitenkin jätettiin alun perin kuviin, koska niitä ei yksinkertaisesti voitu piilottaakaan. 

– Niitä on paljon ja ne vaatisivat erillisen tilan, jossa niitä pitäisi säilyttää myymisen ajan. Rehellisesti sanottuna en osannut mitenkään aavistaa, että ne herättävät näin paljon huomiota, vaikka olikin tiedossa, että tulevat jakamaan mielipiteitä. Alusta asti olemme myyneet taloa, emme sisustusta.

Omakotitalon omistaja: "En häpeä harrastustani"

MTV Uutiset tavoitti myös omakotitalon omistajan, Tomin, joka avaa nyt hieman kotinsa poikkeuksellisen sisustuksen taustoja. Tomi haluaa kommentoida aihetta itse, koska kokee välittäjän saaman palautevyöryn kohtuuttomaksi. 

– Myyn kotia, enkä eläimiä. Olen suorittanut metsästäjäkortin kauan aikaa sitten, metsästänyt ympäri maailmaa ja toimin oppaana suomalaisessa metsästysyrityksessä. Se on yksi harrastuksistani, Tomi kertoo.

Tomin mukaan kiinteistövälitysfirma olisi halunnut siirtää eläimiä asunnon kuvausten ajaksi, mutta mies ei nähnyt syytä piilotella harrastustaan. Omakotitalossa on yhteensä 117 eri eläintä ja kaikki ovat täysin laillisia.

–  En varmaan olisi antanut niitä kuvia laittaa, jos ne olisivat laittomia. Olisin toki voinut jättää näkyville myös muita harrastuksiani, kuten maantiepyörät, mutta ne suostuin siirtämään kuvista.

Vaikka aihe onkin tuonut negatiivista palautetta, on samalla herännyt myös asiakkaiden kiinnostus myytävää asuntoa kohtaan. Tämä on tietysti Tomin mukaan hyvä asia.

– En häpeä harrastustani. Syön kaikki eläimet, jotka Suomessa ammun. Lapseni syövät pelkkää riistalihaa. Kaikki eläimet ovat saaneet hyvän lopun. Miksi minun olisi pitänyt heittää ne nahat siis roskiin? 

Metsästykseen liittyy lakeja ja eettisiä ohjeita

Tomi korostaa, että esimerkiksi Afrikassa metsästettäessä noudatetaan tarkkaan lainsäädäntöä ja tiettyjä eläimiä koskevat niin sanotut CITES-ehdot. Metsästetyn eläimen lihaa ei esimerkiksi voi myydä eteenpäin. 

– Siellä metsästetään täysin eettisesti. Eläimiä ei ammuta mistään autoista, vaan voi joutua kävelemään parikin päivää niiden perässä.

Suomen Ruokaviraston mukaan metsästystrofeita ja muita eläimistä valmistettuja esineitä saa tuoda maahan, jos tuotteet on valmistusta varten käsitelty tai jos ne esitetään muodossa, joka ei aiheuta terveysriskejä. Lisäksi trofeille ja esineille on muitakin edellytyksiä. 

Tomin mukaan moni olettaa väärin luullessaan Afrikassa metsästämistä jotenkin epäeettisemmäksi kuin Suomessa metsästämistä. Sekä Afrikassa että Suomessa metsästykseen liittyy monenlaista lainsäädäntöä sekä eettisiä ohjeita.

Esimerkiksi eläinoikeusjärjestö Animalia suhtautuu kuitenkin metsästykseen kielteisesti, sillä järjestö kokee myös luonnonvaraisten eläinten olevan tuntevia yksilöitä. Tomi painottaa, että hän kokee myös itse näin. Hän muistuttaa, että metsästys on kuitenkin myös riistanhoitoa, ja eläimen nopea kuolema ei aiheuta niille kärsimystä. 

Videolla: Mitä metsästysturismi on ja millainen elinkeino se Afrikassa on? Aiheesta kertoivat Suomen Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari sekä valokuvaaja ja luonnonsuojelija Jere Hietala Huomenta Suomessa vuonna 2018.

Lue myös:

    Uusimmat