Koirasusien kasvattamisesta ja hankkimisesta tuli laitonta toissa vuonna. Osa susitaustaisten lemmikkien harrastajista on huolestunut siitä, etteivät kaikki tunnu piittaavan laista, vaan laittomia koiria pennutetaan yhä.
Samalla valvova viranomainen myöntää, ettei heillä ole kaikkia keinoja käytössä puuttuakseen toimintaan.
MTV Uutisten haastattelema Anne kertoo hankkineensa viime vuoden lopussa Pohjois-Pohjanmaalta koiranpennun, jonka alkuperästä paljastui muuta kuin mistä oli ollut puhetta.
Anne toivoi saavansa kotiinsa maaseudulle pihavahdiksi koiran, jossa olisi kaukaasianpaimenkoiraa. Koiranpentuja kaupannut mies kertoi myyvänsä pentuja, joiden isä oli puhdasrotuinen kaukaasianpaimenkoira ja emä sekarotuinen, jonka perimässä on arviolta 20 prosenttia sutta.
– Kysyin silloin häneltä, että onko tuo kyseinen pentu laillinen ja mies sanoi, että kyllä on. Hänen mukaansa pentujen taustassa susi oli tarpeeksi kaukana.
Epäily heräsi
Koirasusiharrastajan yhteydenotto sai Annen epäilemään koiran taustoja. Pennulle tehtiin geenitesti, jonka tuloksena selvisi, ettei siinä ollut kaukaasianpaimenkoiraa tippaakaan.
– Myyjä vastasi, että sitten on varmaan tapahtunut kaksoisastutus. Lisäksi koirasusiharrastajat valistivat minua, että miehen puheista huolimatta kyseisessä pennussa oli mahdollisesti enemmän sutta kuin mitä hän oli väittänyt, eli se ei välttämättä ollutkaan laillinen.
MTV Uutiset on nähnyt kuvankaappauksia koirien kasvattajan myynti-ilmoituksista usealla eri alustalla. Osissa ilmoituksista koiran isän kerrotaan olevan kaukaasianpaimenkoira ja osassa 40-prosenttinen koirasusi.
Lue myös: Poikkeuksellinen rikosepäily: Koirien kasvattaja hankki aitoja susia risteyttääkseen koirasusia – pedot jouduttiin lopettamaan
Pentu päätyi Annen käsistä kotiin, jossa koirasusien kasvatuksesta on kokemusta. Anne sanoo, että pennulla oli kova tuhoamisvietti ja sen koulutus olisi ollut paljon haastavampaa kuin jos koirassa olisi ollut kaukasiankoiraa, minkä koulutuksesta ja kasvatuksesta hänellä on aikaisempaa kokemusta.
– Koin joutuneeni petoksen uhriksi tässä tapauksessa. Tällainen toiminta pitäisi kyllä Suomen maasta lopettaa.
Vieraslajien listalle
Vuonna 2019 koirasudet lisättiin haitallisten vieraslajien listalle, jolloin koirasusien kasvattamisesta ja myymisestä tuli osin kiellettyä. Vieraslaji-asetuksen näkökulmasta laiton koirasusi on eläin, jonka sukuhistoriassa on ensimmäisen neljän sukupolven sisällä risteytetty sutta.
Puhutaan niin sanotusta F-polvesta. Laissa se on tarkalleen näin:
”1.1.1 kesykoiran ja suden (Canis lupus) tai kesykoiran ja toisen koiraeläinlajin (Canidae) risteymät sukupolvissa F1–F4, sekä näiden risteymien ja muun kuin kesykoiran risteymät;”
– Risteymää pidetään siis koirasutena, jos sen esivanhempana on ollut susi enintään neljää sukupolvea aikaisemmin, risteymän oma sukupolvi mukaan laskien. Risteymiä viidennessä sukupolvessa (F5) ja siitä eteenpäin pidetään kesykoirina, Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Johanna Niemivuo-Lahti kertoo MTV:lle.
Kun koiran ja suden jälkeläinen on risteytetty viidesti koiran kanssa, eläin on lain näkökulmasta kesykoira eikä vieraslaji-asetus koske sitä. Kaavio havainnollistaa, miten prosentit jakaantuvat eri sukupolvien kesken.MTV
Niemivuo-Lahti muistuttaa, että voimassa olevan lain puitteissa, 1. kesäkuuta 2019 alkaen, myös koirasuden ostaja rikkoo lakia. Laki sen sijaan mahdollistaa ennen kyseistä ajankohtaa hankitun lemmikin pitämisen omistajallaan sen luonnolliseen kuolemaan saakka.
Lue myös: Koirasusijutun pääsyytetylle ehdollista vankeutta – toi Venäjältä susia tai niiden läheisiä jälkeläisiä pentujen tekemistä varten
– Lemmikin omistajille avainkysymys on eläimen sukupuu, josta asian tulee käydä ilmi, jos kyseessä on laillisesti hankittu lemmikki. Jokaisella, joka suunnittelee tällaisen lemmikin hankkimista, on vastuu voimassa olevan vieraslajilainsäädännön noudattamisesta, ja jokaisen lemmikin omistajan pitää lisäksi tarvittaessa myös itse pystyä osoittamaan eläimen laillinen alkuperä, jotta voi pitää eläimen.
Älykkäitä ja viisaita lemmikkejä
Vieraslaji-asetuksen tarkoituksena on suojella Suomen luonnossa elävien susien perimää. Käytännössä viranomaiset haluavat ennaltaehkäistä tilanteen, jossa luontoon syntyisi villien koirasusien populaatio ja ne menettäisivät ihmisarkuutensa.
Susitaustaisen koiran omistaja Datja Hedman sanoo olevansa hyvin turhautunut siihen, mitä koirasusipiireissä tällä hetkellä tapahtuu.
– Viranomaiset eivät tunnu itsekään tietävän, miten nykyistä lakia pitäisi valvoa. Samalla osa koirasusien kasvattajista hyväksikäyttää lain porsaanreikiä eikä ole valmis tekemään yhteistyötä.
Koirasudet ovat kuitenkin monille rakkaita lemmikkejä siinä missä muutkin lemmikit. Koirasusien harrastaja Hedman tietää, mitä elämä tällaisen lemmikin kanssa on parhaimmillaan – ja pahimmillaan.
– Ne ovat hyvin älykkäitä ja viisaita eläimiä. Koirasudet ovat todella yhden omistajan koiria, jotka leimaantuvat omistajaansa. Kouluttaminen on hyvin haastavaa, mutta jos sen jaksaa tehdä, lopputulos on palkitseva. Lemmikin ja omistajan välille syntyy hyvin erityinen suhde, Hedman kuvailee.
Suden ja koiran ominaisuudet ovat yhdistelmä, joka tekee eläimestä hyvin haastavan kasvattaa. Harrastajien mukaan on tyypillistä, että koirasusi tuhoaa tavaroita, tulee halutessaan ovista läpi ja saattaa karkailla. Niillä on usein myös eroahdistukseen liittyviä ongelmia, joka juuri saattaa johtaa tavaroiden tuhoamiseen.
Hedman itse omistaa yhden koiran, jonka perimästä noin puolet tulee hänen mukaansa sudelta. Lemmikin kouluttaminen on vaatinut muutakin kuin pitkää pinnaa.
– Se on vienyt multa kavereita, poikakaverin ja mielenterveyden, Hedman nauraa.
Hän muistuttaa, että osaavissa käsissä koirasusi oppii kyllä koirien tavoille. Osaamaton kouluttaja ei sen kanssa pärjää.
– Eläimelle täytyy olla kunnon tarhat ja mieluiten asua omakotitalossa. Itse en ottaisi tällaista eläintä kerrostaloon. Lisäksi en koskaan ulkoiluta kaupunkioloissa koiraani ilman ketjuhihnaa. Koiralla on niin suuri ja vahva suu, että nahkahihnan se napsauttaa poikki yhdellä puraisulla.
1:36Todistaja kertoi julmasta koirien kaltoinkohtelusta Lopen koirahoitolassa: "Koira jo kiljui maassa, ja hän potki maata vasten". Videokuvaa koirahoitolasta.
Hämärää koirakauppaa
Maa- ja metsätalousministeriön Niemivuo-Lahti sanoo, että koirasusien maahantuonti Suomeen on ollut laissa kiellettyä jo vuoden 2016 alusta ja muutoinkin villieläimen (tässä tapauksessa suden) käyttö risteytykseen on Suomessa kiellettyä.
Hän muistuttaa, että lain näkökulmasta minkäänlaista koirasusien kasvatustoimintaa ei Suomessa pitäisi enää siis olla.
On kuitenkin runsaasti viitteitä siitä, että totuus on toisenlainen.
Lue myös: Todistaja kertoo julmasta koirien kaltoinkohtelusta Lopen koirahoitolassa: "Koira jo kiljui maassa, ja hän potki maata vasten"
Vieraslajikoordinaattori Leinonen vahvistaa, että ilmoituksia useammista koirasuden kasvattajista on tehty Ely-keskuksille.
Koirasusiharrastaja Hedman sanoo, että koirasusien harrastajat ovat itse jo jonkin aikaa pelänneet, mihin tilanne voi johtaa.
– Muutama vuosi sitten havahduimme ystäväni kanssa siihen, että yhtäkkiä kaikkialta tupsahtaa esiin kodinvaihtajakoiria, jotka eivät pärjää nykyisessä kodissaan. Koirien susiprosentit ovat nousseet viimeisen parin vuoden aikana.
– Meidän pahin pelkomme on se, että koirasusia päätyy sellaisille omistajille, jotka eivät ymmärrä, miten vaarallisia ne voivat olla väärissä käsissä. Yksi loikka aidan yli ja lemmikki on voinut tappaa naapurin koiran. Minä pelkään, että joku päivä tällainen eläin hyökkää jonkun ihmisen kimppuun.
Koirasusiharrastajat ovat pyrkineet myös ilmoittamaan viranomaisille, jos huomaavat jonkun vielä tekevän laittomia pentuja. Samalla heistä tuntuu, että mitään ei tapahdu. Koirasusiharrastajat ovat yrittäneet itse myös estää sen, että eläimiä päätyisi pahaa-aavistamattomien käsiin.
– Olemme ihmetelleet, miksi viranomaiset eivät puutu tähän.
Lainvalvonnan ongelmat
Miksi viranomainen tuntuu olevan kädetön lain edessä? Laki on teoriassa selkeä, siitä viranomaiset ovat yksimielisiä. Käytännössä valvonnassa on yllättäviä ongelmia.
Vieraslaji-asetusta valvovat Suomessa Ely-keskukset. Vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen sanoo, että viranomaisella ei aivan vielä ole käytössään kaikkia keinoja, joita tarvittaisiin lain perusteelliseen valvontaan. Käytännössä kyse on eläinten geeniperimän testaamisesta.
– Ensimmäisissä sukupolvissa mahdollisen koirasuden selvittäminen on vielä jokseenkin helppoa ja mahdollista nykyisten testien valossa, mutta kun pitäisi tietää, onko eläin koirasusi neljännessä polvessa, nykytekniikka ei välttämättä tarjoa tähän aukotonta vastausta.
Ministeriö, Luonnonvarakeskus ja Ely ovat tietoisia lain ongelmakohdista. Leinosen mukaan kesän jälkeen kaikille Ely-keskuksille on suunnitteilla yhtenäiset ohjeet siitä, miten epäillyissä koirasusiasioissa edetään ja toimitaan.
– Jos meille tulee ilmoitus, tarvittaessa poliisi, eläinlääkäri ja Ely-keskuksen viranomainen käyvät paikan päällä tarkastuksella. Eläimistä pyritään silloin myös saamaan näytteet ja analysoimaan ne.
Koirien kasvattajan on myös voitava tarjota viranomaisille eläinten sukutaulut neljän polven osalta.
Entäpä geenitestit?
Juuri geenitesteistä on toivottu ratkaisua koirasusitapausten selvittämiseen. Vaikka joku tarjoaisikin tarkastajalle todistuksia omistamansa eläimen alkuperästä, on tietysti mahdollista, että vilunkipeliä esiintyy.
Myös koirasusipiireissä puhutaan paljon siitä, kuinka monta prosenttia lemmikissä on sutta. Kun koira on kertaalleen risteytetty suden kanssa ja sen jälkeen eläintä risteytetään vain koiraan, prosenttien selvittäminen on helppoa. Jos kaksi susitaustaista koiraa tekee pentuja keskenään, niiden jälkeläisten perimän susiprosentti on vaikeampaa tietää varmaksi ilman geneettistä selvitystä.
Ohjelmajohtaja Katja Holmala Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että tänä päivänä kaupallisten toimijoiden DNA-analyyseillä voidaan selvittää ensimmäisen ja toisen polven koirasusiristeymien dna-analyysi, mutta siitä eteenpäin, kauemmas risteymähistoriaan, tulokset eivät ole yhtä luotettavia. Tekniikka kuitenkin kehittyy.
– Oulun yliopistossa on tehty suden kokogenomianalyysia, jonka tulosten avulla risteymähistoriaa voidaan selvittää. Mutta yksikään kaupallinen toimija ei vielä testejä niin sanottuun SNP-analyysiin pohjautuen tietääkseni tarjoa.
Holmala kuitenkin muistuttaa, että koirasusien kasvattajien ei pitäisi hämääntyä tämän myötä ajattelemaan, ettei heidän koiransa koko perimää voisi tarvittaessa selvittää.
– Jos joku kasvattaa laittomia koirasusia ja poliisi ottaa tapauksen tutkintaan, viranomainen voi tehdä virka-apupyynnön yliopistolle.
Hän peräänkuuluttaa myös ihmisten omaa vastuuta asiassa.
– Valitettavasti koirasusien kasvattajia on niin pitkään kuin niiden ostajiakin on, Luonnonvarakeskuksen Holmala sanoo.