Tänä kevään poikkeuksellisen aikaisin liikkeelle lähteneet kyykäärmeet ovat myös täynnä myrkkyä juuri tähän aikaan vuodesta, sanoo luontoasiantuntija Urpo Koponen Kotkasta.
– Myrkkymäärä on maksimissaan, koska myrkkyä ei ole talven aikana kulunut saalistukseen, sanoo Koponen.
Kallioiden koloista aurinkoon kiemurtelevia käärmeitä ei tarvitse kuitenkaan pelätä näinä päivinä.
– Liikkeellä olevat käärmeet ovat kaikki koiraita, jotka hautovat auringossa siittiöitä lisääntymiskuntoon ennen kuin naaraat tulevat ulos muutaman viikon päästä. Käärmeitä kiinnostavat vain lisääntymiseen liittyvät asiat. Itsekin olen ottanut keväisin kuvia käärmekasojen keskellä, eikä mitään vaaraa ole ollut, sanoo Koponen.
Koponen on seurannut sekä työnä että harrastuksena käärmeiden elämää yli 50 vuotta. Hän arvioi, että keväästä on tulossa huono käärmeiden määrän suhteen.
– Nyt on ollut kostea ja märkä talvi, jonka jäljiltä vettä valuu käärmeiden talvehtimisonkaloon. Siellä ne makavaat horrospallossa, ja alimmaisina olevat hukkuvat onkaloon. Odotettavissa on huono käärmekevät niillä alueilla, jossa on ollut vähän lunta ja satanut vettä paljon.
Käärmehavaintoja on Luonto-Liiton mukaan tehty jo Oulun korkeudella asti. Käärmeet ovat noin kaksi viikkoa aiemmin liikkeellä kuin yleensä.
– Oulun seudulla Tyrnävältä on tehty havainto kyykäärmeestä 15.3. Koko Suomen ensimmäiset havainnot meille ilmoitettiin tänä vuonna Turusta ja Raisiosta 8.3, kertoo kevätseurantavastaava Auli Elolahti Luonto-Liitosta.
Siilejä voi ruokkia kissanruualla
Siilit ovat käärmeiden tapaan alkaneet herätä talvihorroksesta. Koposella on muutama vinkki siilinystäville.
– Niille kannatta nyt kylmillä säillä antaa esimerkiksi kissan- tai koiranruokaa. Huhtikuun puolesta välistä eteenpäin ne pärjäävät ilman ruokintaakin.
Luonto-Liitosta muistutetaan, että maitoa siileille ei saa antaa, sillä ne saavat maidosta vatsaoireita. Vesi on niille paras juoma.