Norjan seismologian laitos havaitsi todennäköisen räjähdyksen kaasuputken luona – nyt myös Suomessa huomattiin "pieni tapaus"

Norjan seismologian laitoksen raportoima "todennäköinen räjähdys" Itämerellä on havaittu myös Suomessa. Seismologian instituutin mukaan kyseessä ei kuitenkaan automaattisesti ole räjähdys.

Helsingin yliopiston seismologian instituutin seismologi Jari Kortström vahvistaa MTV Uutisille, että keskellä Suomenlahtea havaittiin sunnuntaina aamuyöllä noin kello 1.20 "pieni tapaus".

Suomen ja Viron välinen Balticconnector-kaasuputki vaurioitui samoihin aikoihin.

Norjalainen seismologinen tutkimusinstituutti Norsar kertoi tänään STT:lle, että Itämerellä Suomen ja Viron välisen kaasuputken alueella havaitun todennäköisen räjähdyksen voimakkuus vastasi vajaata sataa kiloa TNT-räjähdettä.

Miksi Suomessa tieto saatiin vasta Norjan jälkeen?

Kortströmin mukaan signaali oli kyllä instituutissa havaittu, mutta koska se oli niin pieni, automaattijärjestelmät eivät olleet ilmoittaneet siitä.

– Se oli jäänyt siis automaattijärjestelmän havaintokynnyksen alapuolelle. Meilläkin ihmiset alkoivat sitten Norsarin kerrottua havainnosta käymään läpi rekisteröintejä eri havaintoasemilta. Itsekin siihen osallistuin.

– Eiliseen iltapäivään mennessä emme olleet vielä pystyneet varmasti sanomaan, että jotain tapausta olisi ollut. Norjan analyysi auttoi meitäkin tavallaan uskomaan siihen, että ehkä se todellakin on seisminen tapaus, vaikka signaali niin heikko olikin.

Kortström arvioi voimakkuuden jäävän 0,6:een.

– Eli se oli seismisenä tapauksena hyvin pieni. Mutta mitä enemmän sitä on tutkittu, ihan selkeästi se on siellä tapahtunut.

Räjähdys vai jotain muuta?

Kortström tähdentää, että heidän havaintonsa ei varmista sitä, että kyseessä olisi räjähdys.

Mitä muuta se sitten voisi olla?

– Sitä voi tietysti spekuloida. Esimerkiksi jotain on voinut iskeytyä meren pohjaan riittävän voimakkaasti. Tai putken repeämisen yhteydessä veteen ja mereen on tullut paine purkautuneesta kaasusta. Esimerkiksi tällaiset voisivat selittää räjähdyksen lisäksi, mutta seismisten aineistojen kautta sitä on vaikea todentaa satavarmasti. Ennemminkin se pitäisi nähdä paikan päällä.

Lue myös:

    Uusimmat