Kabulista evakuoitu mies pääsi Suomen lennolle: "Yritin vain pelastaa itseni" – alaikäiset siskot jäivät porttien ulkopuolelle

2:10img
Kabulista evakuoitu mies pääsi Suomen lennolle viimeisten joukossa, virkamiehet päästivät myös veljen lennolle
Julkaistu 31.08.2021 20:36
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Suomessa asuva, Afganista kotoisin oleva mies pääsi Kabulista Suomeen keskiviikkoiltana lähteneellä evakuointilennolla. MTV Uutisten haastattelema mies on asunut ja työskennellyt Suomessa vuodesta 2019 lähtien määräaikaisen oleskeluluvan turvin. 

Heinäkuussa mies matkusti Kabuliin tapaamaan vakavasti sairastunutta äitiään. Äiti kuoli miehen mukaan kesällä.

– Hän oli hyvin sairas ja sairasti koronaa. Hänen viimeinen toiveensa oli, että näkisin hänet. En halunnut menettää sitä mahdollisuutta.

Mies esiintyy jutussa anonyyminä hänen läheisiinsä mahdollisesti kohdistuvan turvallisuusuhan vuoksi. 

Talebanien valtaannousu tuli miehen mukaan yllätyksenä.

– En tiennyt, että joutuisin keskelle kaaosta. Hallitus vakuutteli, että Taleban ei pääse kaupunkiin ja että heillä on sadan tuhannen miehen vahvuiset joukot. Muutamassa päivässä koko maa oli Talebanien hallussa eikä meillä ollut mitään mahdollisuutta varautua tilanteeseen. 

Valtaannousun jälkeen mies yritti palata Suomeen mutta ei päässyt sisään Kabulin lentokentälle. 

– Odotin kolme päivää enkä päässyt sisälle. Siellä oli tuhansia ihmisiä ja kamala meteli. Osalla ei ollut mukana tarvittavia lupia matkustamiseen. Vaikka esitteli lupa-asiakirjoja, kukaan ei niitä huomannut.

Kabulin lentokentällä on useita sisäänkäyntejä ja portteja, joille oli viime viikolla kokoontunut arviolta useita kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Ulkoministeriö ohjeisti sähköpostitse

Mies ei alun perin kuulunut Suomeen evakuoitavien listalle eikä pysyvästi Suomessa asuvien konsuliavustettavien joukkoon, sillä hänen oleskelulupansa on määräaikainen. Miehen Suomessa asuva tuttava sai hänet järjestettyä ulkoministeriön sähköpostilistalle, sillä miehen puolisolla on Suomessa pysyvä oleskelulupa.

Elokuun 21. päivä ulkoministeriö lähetti miehelle sähköpostin, jossa kehotettiin välttämään Kabulin kentälle matkustamista. 

Kabulin lentokentän kohonneen turvallisuusriskin vuoksi suosittelemme tällä hetkellä näiden alueiden välttämistä ja lentokentän läheisyydestä poistumista, ulkoministeriö viestitti.

Lue myös: Kaikkia ei saatu evakuoitua – Haavisto: "Emme lopeta ponnisteluita"

Elokuun 24. päivä mies sai ulkoministeriöstä sähköpostin, jossa kehotettiin hakeutumaan Kabulin lentokentän sotilasalueen portille, Abbey Gatelle. 

– Saimme viestin, että paikalla on suomalaisia joukkoja ja että meidän tulisi odottaa, että he auttavat meitä.

Ulkoministeriön ohjeistuksen mukaisesti miehellä ei ollut mukanaan matkatavaroita, sillä evakuointilennoille päästäkseen ihmisten on päästävä ensin läpi Talebanin tarkastuspisteistä. 

– En kertonut Talebaneille, että olen menossa kentälle. Näin omin silmin, miten he löivät aseella naisia ja haukkuvat miehiä, joilla ei ole partaa tai pitkää kaapua. Kun katsot heitä, tunnet vain pelkoa.  He ovat asuneet vuorilla ja ovat villimpiä kuin villielämet. 

Mies pääsi portin lähistölle keskiviikkoiltana. 

Lue myös: Tältä Kabulin lentokenttäkaaos näyttää ilmasta – katso kartta ja satelliittikuvat

Vaikein osuus oli kuitenkin päästä väkijoukon läpi portista sisään lentokentälle.

kabul lentokentta kartta

– Ainoa toivoni oli, kun näin suomalaisjoukkoja, jotka heiluttivat lippua. Jotkut toiset heiluttivat Yhdysvaltojen, Espanjan tai Saksan lippuja. Minulla oli mukanani nenäliina, johon kirjoitin Finland. Nostin sen ylös ja suomalaiset huomasivat minut. He viittoivat odottamaan, kunnes joku hakisi minut.

Miehen mukaan hän pääsi lähietäisyydelle suomalaisjoukkoihin kuuluneen työntekijän kanssa. Työntekijä tarkasti miehen lupa-asiakirjat ja auttoi kädestä pitäen miehen lentokentän porttien sisäpuolelle.

Veli pääsi lennolle virkamiehen harkinnan perusteella

Mies sai myös Afganistanissa asuvan veljensä mukaan evakuointilennolle. Veljellä ei ole oleskelulupaa Suomeen, mutta hän pääsi lennolle suomalaisen virkamiehen arvion perusteella.

– Veljeni työskenteli yhdysvaltalaisille mutta hän ei päässyt Yhdysvaltoihin suosituskirjeistä huolimatta. Selitin tilanteeni suomalaiselle virkamiehelle. Hän kysyi, onko veljelläni tarvittava lupa. Sanoin, että ei ole, mutta hänellä on suosituskirje.

– Pyysin heitä päästämään veljeni lentokentän porteista sisään, jotta voisin esitellä hänet yhdysvaltalaisille. Suomalainen virkamies mies auttoi minua ja päästi myös veljeni lentokentälle. Hän sanoi, että tilanne on paha ja jos jätämme hänet, eikä hän pääse Yhdysvaltoihin, hän voi joutua ongelmiin.

– Olen kiitollinen suomalaiselle virkamiehelle, joka pelasti hänen henkensä ja auttoi meitä pääsemään Helsinkiin.

Lue myös: Ulkoministeri Haaviston mukaan Afganistanista Suomeen evakuoitujen lukumäärä tarkentui 330 henkilöön

Ulkoministeriön mukaan Kabulista on evakuoitu ihmisiä myös yksittäisten virkamiesten tekemän tapauskohtaisen harkinnan perusteella. Pääosin kyse on konsuliapua saaneiden sukulaisista. Heidät on evakuoitu humanitäärisin perustein tai konsulilain kriisipykälän perusteella. 

Ulkoministeriö ei kerro tarkkoja lukuja mutta yhteensä Kabulista on evakuoitu ulkoministeriön mukaan 151 ihmistä humanitäärisin perustein tai konsulain perusteella. 

Siskot jäivät ulkopuolelle

Miehen mukaan hän toi kolme alaikäistä siskoaan lentokentän lähistölle, mutta jätti heidät kauemmas lentokentän porteista. 

– Jos olisin tuonut heidät mukanani, he olisivat jääneet ihmisten jalkoihin. Minäkään en voinut puolustautua, kun ihmiset tungeksivat joka puolelta ja juoksivat päin portteja. Kun näin tilanteen, yritin vain pelastaa itseni.

Mies ei tiedä, pääsivätkö hänen siskonsa pois kentältä.

Mies kertoo pyytäneensä tätiään ottamaan alaikäiset siskot huostaansa. Miehen isä on aiemmin paennut Afganistanista.

– En tiedä missä siskoni nyt ovat. Heillä ei ole internetiä eikä minulla ole heidän puhelinnumeroaan. Voisin tietysti ottaa heihin yhteyttä tätini kautta ja kertoa, että yritän tehdä jotain heidän hyväkseen ja saada heidät tänne. En tiedä, voinko auttaa. Asia on Suomen maahanmuuttoviraston käsissä.

Lue myös: Afganistanista evakuoidut ovat jättäneet noin 80 turvapaikkahakemusta

Mies toivoo saavansa jonain päivänä siskonsa Suomeen. Miehen mukaan hän ei ole yrittänyt ottaa yhteyttä siskoihinsa, sillä hänen oma vointinsa on ollut huono.

– Saavuin vasta pari päivää sitten ja olin hyvin sairas. En ollut nukkunut neljään yöhön ja odotin lentokentän ulkopuolella ilman ruokaa ja unta.

"Yritin vain pelastaa itseni"

Miehen mukaan Kabulin lentokentällä vallitsi kaaos, jossa moni oli valmis jättämään perheenjäseniään pelastaakseen itsensä.

– Kaikki pyysivät, että ota minut mukaasi veljenäsi tai serkkunasi. Sanoin, että asia ei ole minun käsissäni. Yritin vain pelastaa itseni. Se oli ainoa vaihtoehtoni. Muuten olisin jäänyt jumiin Kabuliin ja olisin menettänyt työni Suomessa.

Miehen mukaan lentokentällä selviäminen oli vaikeaa erityisesti naisille ja lapsille.

– Vaikeinta oli, kun näin äidin ja nuoren tytön maassa jalkojeni juuressa verta vuotana. En pystynyt auttamaan. Jos olisin auttanut, olisin itsekin jäänyt jalkoihin. Silloin itkin ja mietin afganistanilaisten kohtaloa.

Miehen mukaan moni pyrki ensisijaisesti pelastamaan itsensä hengissä. 

– Moni perhe uskoo,  että on parempi, että edes yksi selviää hengissä. Monet sanovat perheenjäsenilleen, että mene, älä odota meitä.

Mies ei usko, eikä toivo palaavansa enää Afganistaniin.

– Tämä oli viimeinen kertani. Kunhan saan siskoni tänne, en edes enää kutsu itseäni afganistanilaiseksi.

Lue lisää: Kommentti: Maailman vahvimman sotakoneen murskatappio – "Viimeinen sammuttaa valot"

Tuoreimmat aiheesta

Afganistan