Intian valtameressä uskotaan olevan jäänteitä muinaisesta mantereesta, joka vajosi syvyyksiin miljoonia vuosia sitten.
Reunionin ja Mauritiuksen saarten alla piileskelevä pieni manner on saanut tutkijoilta nimen Mauritia. Löydöstä kertoo muun muassa CNN viitaten Nature Geoscience -lehteen.
Mauritia on vajonnut Intian valtamereen noin 84 miljoonaa vuotta sitten. Mauritia on ollut osa Gondwana-jättimannerta, joka syntyi Pangea-supermantereen hajotessa noin 200 miljoonaa vuotta sitten. Tutkijat uskovat että kadonnut manner on osa mannerta, joka irtosi Madagaskarin saaresta, kun Afrikka, Intia, Australia ja Antarktis erkanivat toisistaan muodostaen Intian valtameren.
Uudet todisteet Mauritiasta löytyivät Mauritiuksen saarelta. Tutkijat ovat analysoineet tulivuoren purkauksen ulossylkemiä zirkonia sisältäviä kiviä. Tutkijoiden mukaan Mauritiukselta löytyvä zirkoni on niin vanhaa, että sen täytyy olla peräisin supermantereen ajoilta.
Tutkijoiden mukaan nyt tehty löytö osoittaa, ettei muinainen supermanner hajonnut siististi jakautumalla, vaan se mureni monimutkaisessa prosessissa jättäen jälkeensä erikokoisia pienoismantereen palasia Intian valtameren altaaseen.
Tutkijat uskovat, että lähivuosina tullaan löytämään lisää Gondwana-jättimantereen osia. Äskettäin niitä on löytynyt Intian valtameren lisäksi esimerkiksi Länsi-Australiasta ja Islannin alta.