Takajaloilleen noussut, harvinainen valkoinen karhunpentu nousi puheenaiheeksi ulkomailla asti. Kuhmossa karhun kuvannut Niilo Isotalo kertoo, että täydellistä hetkeä pennun vangitsemiseksi kuvaan odotettiin melkein kaksi päivää.
Suoalueella sijaitsevalla lammella karhuemo ja kolme pentua ovat tulleet ruokintapaikalle.
Paikalla on myös uroskarhu, jota pennut vaikuttavat kiinnostavan. Karhu kiertää lampea ja emo lähtee pentuineen karkuun. Yksi pennuista erottuu maastossa selvästi, sillä sen turkki on lähes kokonaan valkoinen.
– Välillä emo ja pennut nousivat takajaloilleen nähdäkseen, missä päin lampea uroskarhu liikkuu. Emo selvästi pelkäsi pentujensa puolesta. Jos tuo uroskarhu olisi pentujen päälle sattunut käymään, se olisi niiltä varmaan hengen ottanut, Niilo Isotalo kuvailee.
Kun valkoinen karhu nousi seisomaan, karhukopilta tilannetta tarkkaillut Isotalo vangitsi sen valokuvaan.
Isotalo kertoo, että pentue kävi emon kanssa ruokintapaikalla jo aiempana yönä. Silloin oli kuitenkin liian pimeää valokuvan ottamiseen.
Kuva puhuttaa jo maailmalla
Nuori luontokuvaaja ei ensin aivan ymmärtänyt, kuinka harvinaisen karhun hän oli saanut kuvaan. Isotalo jatkoi kuvausreissuaan Kuhmosta Lappiin, jossa hän kuvasi toisen luontokuvaajan kanssa.
– En edes tajunnut mainita hänelle valkesta karhusta, vaikka karhukuvauksesta muuten puhuttiinkin.
Vasta kotona kuvia katsellessa hän alkoi ymmärtää, miten harvinainen valkoinen karhunpentu oli. Isotalo laittoi kuvan nettiin ja se alkoi saada huomiota ympäri maailman.
– Jotkut ovat jopa arvelleet, etteikö kuvaan olisi sittenkin eksynyt jääkarhu, joka on eksynyt Kuhmoon pakoon sulavaa jäätikköä.
Valkoiset karhut ovat harvinaisia
Sulo Karjalainen Suurpetokeskuksesta kertoo, että valkoiset karhut ovat harvinaisia, mutta eivät ennennäkemättömiä. Karjalainen hoitaa karhuja keskuksessa, jonka vetonaula on julkisuudessakin tunnettu Juuso-karhu.
Karjalainen on itsekin vuosia sitten törmännyt valkoiseen pentuun ollessaan karhukopilla Ilomantsissa.
– On tosin mahdollista, että kun karhu vanhenee ja pentukarva lähtee, valkoinen väri tummenee tai muuttuu jopa ruskeaksi, Karjalainen arvelee.
Koukuttava harrastus ja ammatti
20-vuotias Niilo Isotalo päätti puolitoista vuotta sitten lukiosta valmistuttuaan keskittyä rakkaaseen harrastukseensa, eli valokuvaamiseen. Kuvaamisesta on hiljalleen tulossa nuorelle miehelle ammatti.
– Ajattelin keväällä hakea varmuuden vuoksi opiskelemaan, mutta haluan työllistää itseni luontokuvaajana.
Luonto on paikka, jonne Isotalo on lähtenyt harrastamaan ja rauhoittumaan lapsesta saakka. Isotalo kertoo, että hän viihtyy metsässä yksin ja luonto rauhoittaa mieltä.
Valokuvausharrastus sai alkunsa, kun Isotalo päätti ottaa kameran mukaan vaellus- ja kalastusretkille.
– Jäin koukkuun valokuvaamiseen, Isotalo kertoo.
"Pidän siitä, että luon itse kuvaustilanteen"
Isotalon mukaan jättimäisen julkisuuden saanut karhukuva ei kuitenkaan ole hänen tähänastisen valokuvausuransa helmi. Vielä rakkaampi otos on ilves, joka saatiin valokuvaan kahden viikon työllä.
– Pidän siitä, että luon itse kuvaustilanteen. Karhukopissa joku toinen on asetellut kuvauspaikan ja tuonut ruokaa paikalle. Kun kuvasin ilveksen, onnistuin saamaan eläimen lähikuviin täysin omalla työlläni. Se oli ehdottomasti kuvausurani hienoimpia hetkiä.
Isotalo unelmoi kuvaavansa seuraavaksi tunturipöllön.
– Olen tykästynyt kuvaamaan pöllöjä. Tunturipöllö olisi kaikkein paras, sillä se on vaikea saada kuvaan Suomessa. Jos kuulen, että jossain päin Suomea liikkuu tunturipöllö, niin minun on varmaan heti lähdettävä sitä katsomaan, Isotalo miettii.
Niilo Isotalon kuvia on nähtävissä hänen Instagram-tilillään. Valkoisen karhun kuvasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.