Kaikkien kakkujen nestori: Yli sata vuotta vanha kakkupala löytyi Etelämantereelta

Etelämantereella tutkijat ovat löytäneet yli sata vuotta vanhan hedelmäkakun palan, joka on säilynyt uskomattoman hyvin vuosien saatossa.

Löydön on tehnyt uusiseelantilainen Antarctic Heritage Trust, joka kertoo, että kuivahedelmäkakun pala oli yhä käärittynä paperiin ja tinaan löydettäessä Cape Adaresta, Etelämantereen itäosasta Victorianmaasta. Löydöstä kertoo muun muassa BBC.

Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että kakku on peräisin brittiläisiltä tutkimusretkeilijöiltä, joita johti tutkimusmatkailija Robert Falcon Scott vuosina 1910–1913. Näin kakkupala olisi jopa noin 106 vuotta vanha. Säätiön mukaan on vahvistettu, että Scott otti kyseistä Britanniassa valmistettua kakkua mukaan Terra Nova -matkalle.

Tutkijat kertovat, että vaikka tinakuori, missä kakku oli, oli ruostunut, niin kakku itsessään tuoksui ja näytti lähes syötävältä. Kakku löytyi majasta, joka on yksi Etelämantereen vanhimpia. Norjalaisen tutkimusmatkailijan Carstens Borchgrevinkin retkikunta rakensi majan Victorianmaahan vuonna 1899. Rakennusta käytti Scottin retkikunta reilu kymmenen vuotta myöhemmin. Tutkijat ovat tutkineet rakennusta vuoden 2016 toukokuusta lähtien ja dokumentoineet majasta noin 1 500 erilaista esinettä vaatteista työkaluihin. Kakun lisäksi tutkijat ovat löytäneet kalan ja lihan jäänteitä ja verrattain hyvin säilyneitä hilloja.

Vaikka hedelmäkakku onkin säilynyt luonnon omassa pakastimessa hyvin, niin samaa ei voi sanoa brittiläisestä retkikunnasta. BBC kertoo, että kapteeni Scott ja hänen seurueensa hävisivät etelänavan saavuttamisessa norjalaiselle retkikunnalle noin 33 päivää. Paluumatkalla koko retkikunta sai surmansa ankarissa olosuhteissa.

Lue myös:

    Uusimmat