Väitetty "ohjailu" Venäjältä oli ehkä vain käännösvirheitä – Käräjäoikeus hylkäsi suurimman osan pakotejutun syytteistä

Oikeus tuomitsi huolintayrittäjä Gabriel Teminin yhdeksän kuukauden ehdolliseen. Muiden syytettyjen syytteet hylättiin.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi torstaina suurimman osan laajan pakotejutun syytteistä. Käräjäoikeus päätyi tuomitsemaan Siberica- ja Luminor-yhtiöiden toimitusjohtajan Gabriel Teminin, 44, yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen säännöstelyrikoksesta ja puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta.

Syyttäjät olivat vaatineet Teminille ehdotonta vankeutta. Heidän mukaansa vuosina 2022–2023 Siberican ja Luminorin kautta vietiin tai yritettiin viedä Venäjälle pakotteiden alaisia tuotteita tai Venäjän läpi tuotteita, joiden kauttakulku oli kielletty. Syytteet koskivat muun muassa lähes kolmeatuhatta dronea. Yksittäisiä osatekoja pakotteiden rikkomista koskeneissa syytteissä oli vajaat 30.

Käräjäoikeus tuomitsi Teminin niistä kahdesta. Tuomio tuli elo–syyskuussa 2022 toteutuneista kahdesta viennistä, joissa Tullille oli määränpääksi ilmoitettu Kazakstan, mutta tavarat olivat menneet Pietariin. Kyse oli Saksasta liikkeelle lähteneistä työkaluista, joiden vientiarvo oli yhteensä 4  500 euroa.

Muista säännöstelyrikoksista ei käräjäoikeuden mukaan saatu näyttöä.

Jutussa oli syytettynä myös yritysten työntekijöitä ja yrityksille alihankintana töitä tehneitä henkilöitä. Kaikkia muita syytettyjä koskeneet syytteet hylättiin.

Ei näyttöä ohjailusta Venäjältä

Käräjäoikeuden mukaan asiassa ei myöskään osoitettu, että yritysten toimintaa olisi ohjattu Venäjältä syyttäjän väittämin tavoin. Syyttäjä oli esittänyt tästä todisteena oikeudessa venäjänkielisiä Whatsapp- ja Telegram-viestejä Teminin ja venäläisistä numeroista viestineiden henkilöiden välillä.

Kuulemisessaan käräjäoikeudessa Temin sanoi, ettei viesteissä ollut mitään omituista ja että Tullin esitutkinnassa tehty käännös sisälsi lukuisia virheitä. Oikeus päätyi samalle kannalle.

–  Asiassa ei ole osoitettu, että Siberican tai Luminorin toimintaa olisi ohjattu Venäjältä. Oikeudenkäynnissä on selvinnyt, että tällainen oletus on ainakin osittain voinut olla seurausta esitutkinta-aineistossa olleista käännösvirheistä, käräjäoikeus totesi.

Puolustustarvikkeita Kazakstaniin ilman lupaa

Puolustustarvikkeiden maastavientirikoksessa oli kyse Luminorin Taiwanista ostamien, miehittämättömien lennokkien pysäyttämiseen suunniteltujen laitteiden kaupasta. Oikeuden mukaan Luminor oli myynyt laitteet kahdella eri viennillä tammi- ja toukokuussa 2023 Kazakstaniin ilman tarvikkeiden vientiin edellytettyä lupaa.

–  Tarvikkeet on kauttakuljetettu Venäjän kautta, mutta asiassa ei ollut esitetty riittävää näyttöä siitä, että tavaroiden määränpää olisi ollut Venäjä. Gabriel Temin on joka tapauksessa syyllistynyt rikokseen viemällä tarvikkeet Suomesta, oikeus katsoi.

Oikeuden mukaan laitteiden arvo oli 385  000 euroa ja Luminor sai vienneistä palkkioksi 11  000 euroa. Oikeus piti rikoksen vaarallisuuteen liittyvänä rangaistusta korottavana tekijänä sitä, että kauttakuljetus oli tehty hyökkäyssotaa käyvän Venäjän kautta.

Ehdollisen vankeuden lisäksi Temin määrättiin yhteisvastuullisesti Luminorin kanssa maksamaan valtiolle kuljetuspalkkio 11  000 euroa rikoshyötynä.

Lue myös:

    Uusimmat