Postikulut ja EU:n sisällä toimivat kaupat, jotka kuitenkin toimittavat pakettinsa EU:n ulkopuolelta ovat kaksi yleistä sudenkuoppaa, joihin nettikaupoista tilaajat voivat haksahtaa.
Ulkomaisesta verkkokaupasta tehdyn tilauksen jälkeen kuljetusyritykseltä kolahtava tullattavan lähetyksen saapumisilmoitus harvoin on syy juhlaan. Luvassa on vähintään paperitöitä ja viivästys paketin saapumiseen, todennäköisesti myös lisäkuluja tilatun tuotteen alkuperäiseen hintalappuun.
Brexitin myötä yhä useampien suomalaisten keskuudessa verrattain suosittujen nettikauppojen paketit pitää tullata. Esimerkiksi britti-Amazonista ei enää tilailla entiseen, tulleista vapaaseen malliin.
Sitten hieman pykäliä.
Yleistäen Tulli kantaa veroja yli 22 euron arvoisista lähetyksistä, jotka on lähetetty EU:n ulkopuolelta. Tuolloin tilaajan maksettavaksi lankeaa arvonlisävero eli useimmiten 24 prosenttia. Kun paketin hintaan yhtäkkiä määrätään neljännes lisää, voi moni tilatessa tuntuvalta vaikuttanut alennus kadota.
Jos paketti on toimitettu EU:n ulkopuolelta ja sen arvo ylittää 150 euroa, päälle voi kolahtaa vielä tullimaksu. Jos kyse on esimerkiksi alkoholista, tullimaksu ja valmisteverot pulitetaan arvonlisäveron lisäksi aina.
Katso myös: Tällaisia tuoteväärennöksiä jää Tullin haaviin. Juttu jatkuu videon jälkeen...
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Postikulut rankaisevat
Jos EU:n ulkopuolelta toimittavan nettikaupan ostoskoriin on lastannut tuotteita yli 22 eurolla, äkkiseltään voisi kuvitella, että arvonlisäveroa joutuu pulittamaan nimenomaan tuotteiden arvosta.
Kuten klisee kuuluu, ei luulo ole tiedon väärtti. Jos lähetyksen tuotteiden arvo ylittää 22 euroa, sisällytetään postikulut summaan, josta arvonlisävero kannetaan. Toisin sanoen, jos tuotteet maksavat 23 euroa ja postikulut ovat toiset 23 euroa, maksetaan arvonlisäveroa yhteensä 46 eurosta.
Tulliylitarkastaja Nadja Painokallio myöntää, että monille tämä tulee yllätyksenä.
– Tämä on yleinen kysymys asiakaspalvelussamme. Olemme kertoneet asiasta toki myös ohjeistuksessamme. Nimensä mukaisesti kaikki, mikä lisää tuotteen arvoa, kuten tuotteen kuljettamiseen liittyvät postikulut, otetaan mukaan verotuslaskelmaan, Painokallio sanoo.
Painokallion mukaan kyse on EU-tason lainsäädännöstä. Käytännössä kyse lienee rahasta.
– Se ei ole meidän keksintö, emme ole lakeja säätäneet, alleviivaa Painokallio, ja toteaa vielä, että Tulli ei säädä lakeja, vaan on niitä toimeenpaneva viranomainen.
Heinäkuun ensimmäisen jälkeen 22 euron muistisääntö painuu historiaan, sillä tuosta päivästä eteenpäin kaikista EU:n ulkopuolelta ostetuista paketeista maksetaan arvonlisävero, oli tuotteiden hinta sitten 5, 23 tai 50 euroa.
Lue myös: Verkko-ostoksiin merkittävä muutos – kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat ostokset tullattava heinäkuusta lähtien
Toisinaan postikulut voivat muodostaa suhteettomalta tuntuvan osuuden paketin hinnasta.
– Voi kuitenkin myös olla, että postikulut sisältyvät ostohintaan, jolloin niitä ei lisätä tullausarvoon erikseen.
EU:sta tilattu ei aina ole EU:sta lähetetty
Postikuluja useammin kuluttajan yllättää ikävästi se, mistä paketti on lähetetty, tulliylitarkastaja Painokallio kertoo.
Yleisesti ottaen EU:n sisällä liikkuvat paketit eivät Tullia kiinnosta. Poikkeuksina esimerkiksi Ahvenanmaalta ja Espanjan Kanariansaarilta saapuvat paketit.
Tilaaja kompastuu helposti vahingossa liikkeisiin, jotka toimivat EU:ssa, mutta toimittavat myymänsä tuotteet EU:n ulkopuolelta.
– Esimerkiksi Saksassa toimiva verkkokauppa ei välttämättä kerro selkeästi nettisivuillaan, että tuotteet tulevatkin Kiinassa olevasta varastosta. Asiakas ei sellaista helposti osaa ennakoida. Tämä on yleensä isompi ikävä yllätys asiakkaille kuin postikulut, Painokallio sanoo.
Katso myös: Suomi on joutunut hävittämään osan Kiinasta tulleista maskeista. MTV mukana tullin tarkastuksessa. Juttu jatkuu videon jälkeen...
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Tullaussääntöjen kannalta EU-alueelta ostettua, mutta EU:n ulkopuolelta tullaamattomana lähetettyä kuljetusta koskevat tismalleen samat säännöt kuin EU:n ulkopuolelta alunperinkin ostettua tuotetta.
Sen enempää EU:n ulkopuolelta tulevien pakettien tullaus kuin postikulujen kuuluminen kuljetuksen arvoon eivät ole Painokallion mukaan Tullin kiusantekoa, vaan viranomaiset noudattavat lainsäädäntöä.
– Olemme yrittäneet neuvoa asiakkaita. Tullin sivuilta löytyy tullilaskuria ja ohjeistuksia. Haluamme, että ostoprosessi olisi mahdollisimman sujuva. Henkilökohtaisesti toivoisin, että ostajille olisi sellaiset verkkokauppaostamistataidot, joilla vältettäisiin sudenkuopat.
Lue myös: Kommentti: Tulli lätkäisi 60 euron viskipulloon 47,8 euron verot – silti tilaan jatkossakin alkoholini ulkomailta
Verkkotilausten nyrkkisäännöt1. Jos EU:n ulkopuolelta lähetetyn tilauksen arvo ylittää 22 euroa, pitää siitä yleensä maksaa arvonlisävero, jota maksetaan lisäksi myös postikuluista. 22 euron “turvaraja” poistuu 1. päivä heinäkuuta. 2. Selvitä, mistä paketti tulee. Jos kuljetus ei lähde liikkeelle EU-alueelta tullattuna, koskevat sitä samat säännöt kuin EU:n ulkopuolelta tilattua pakettia. 3. Joistain tuotteista, kuten alkoholista, mahdollinen tulli, valmisteverot ja arvonlisävero maksetaan aina. 4. Jos epäilyttää, niin Tullin tullilaskuria kannattaa hyödyntää sumeilematta. Sillä välttää monta ikävää yllätystä. |