Black Fridayn 2021 alennukset ovat täällä. Muistathan kuitenkin, että EU:n ulkopuolelta tilattaessa pitää huomioida nykyisin erilaisia ylimääräisiä maksuja?
Tiesitkö? Singles' Day -alennuspäivää vietetään vuosittain aina 11. marraskuuta. Black Friday on aina Yhdysvalloissa vietettävän kiitospäivän jälkeinen perjantai, vuonna 2021 perjantai 26.11. Cyber Monday puolestaan on aina Black Friday -viikonlopun jälkeinen maanantai. Vuonna 2021 Cyber Monday on 29. marraskuuta.
Pian koittavat suuret alennuspäivät Black Friday sekä Cyber Monday. Mutta mitä pitää muistaa verkkokaupoista tarjoustuotteita tilatessa?
Heinäkuun 2021 alusta alkaen EU:n ulkopuolelta tilattuja paketteja on koskenut tullaus- ja käsittelymaksu. Aiemmin alle 22 euron paketit pystyi tilaamaan Kiinasta ilman tullia tai veroja.
Nykyään kaikista EU:n ulkopuolelta tilatuista nettiostoksista ja lehdistä on maksettava arvonlisävero ja tehtävä tullaus. Tullia ei yleensä tarvitse maksaa, jos lähetykseen sisältyvien tavaroiden yhteisarvo on enintään 150 euroa.
Pitääkö paketti tullata vai ei?
|
Mikäli kauppapaikka ei ole huolehtinut verojen perimisestä asiakkaalta tilauksen yhteydessä, paketti jää tulliin, mikä myös hidastaa paketin toimittamista.
Lue myös: Black Friday -tarjoukset voivat aiheuttaa jopa stressiä – mieti tarkkaan, mitä ostat: "Silloin siihen ei ehkä ole kannattavaa käyttää niin paljon rahaa"
Tarpeellisen tullauksen voi hoitaa käytännössä kolmella tapaa, joista ensimmäisessä asiakkaalle ei koidu mitään ylimääräisiä toimia.
Vaihtoehto 1. Arvonlisävero maksetaan verkkokauppaostoksen yhteydessä
Jos verkkokauppa tarjoaa siihen mahdollisuuden, arvonlisäveron voi maksaa ostoksen yhteydessä. Tiedot lähetyksestä välittyvät verkkokaupasta suoraan Postille ja Posti toimittaa tulli-ilmoituksen eteenpäin Tullille. Tästä ei kerry ylimääräisiä käsittelymaksuja.
Jos tavarasi myyjällä on IOSS-tunniste (Import One-Stop-Shop), arvonlisävero on maksettu jo ostoksen yhteydessä, eikä sinun tarvitse sitä enää erikseen tullauksen yhteydessä maksaa.
Isot kaupat, kuten AliExpress, esimerkiksi veloittavat arvonlisäveron jo ostoksen yhteydessä.
Vaihtoehto 2: Digitaalinen tullaus
Postin OmaPosti-sovelluksessa pystyy tekemään digitaalisen tullauksen.
Sovellus ilmoittaa, kun tilaajalle on saapumassa tullattava lähetys, jonka jälkeen tullauksen voi hoitaa netissä, ennen kuin lähetys saapuu Suomeen. Vaihtoehto koskee korkeintaan 150 euron arvoisia ostoksia.
Kustannuksia kertyy 0,90 € sekä lähetyksen arvonlisävero.
Lue myös: Ostokiima yltyy elektroniikkakaupoilla, mutta tiedätkö, milloin esimerkiksi älypuhelinta ei kannata ostaa? – "Joskus hätähousu elää aikaansa edellä"
Vaihtoehto 3: Tee tullaus Tullin sivuilla
Jos haluat tehdä tulliselvityksen itse, voit tehdä sen Tullin sivujen kautta ja maksaa sitten Postin sivujen kautta erikseen Postin käsittelymaksun.
Tässä vaihtoehdossa saat saapumisilmoituksen lähetyksen saavuttua Suomeen, väliaikaiseen varastoon. Tämän jälkeen voit tehdä tullauksen ja maksaa arvonlisäveron Tullin verkkosivuilla ja maksa sitten Postin käsittelymaksun (2,90 €) Postin sivuilla.
Tullin sivuilta löytyy näppärä Tullilaskuri, jonka avulla voit selvittää arvion tullimaksusta ja arvonlisäverosta, ennen kuin edes tilaat tuotetta.
Lue myös: Ärsyttääkö Black Friday? Perjantaina vietetään myös aivan toisenlaista päivää
Kiinalaiset kauppapaikat toimittavat EU-varastoista
Osa kiinalaisista verkkokaupoista toimittaa tuotteita myös EU:n rajojen sisällä sijaitsevista varastoistaan. Ratkaisulla on aiemmin pyritty vähentämään toimitusaikaa, mutta nyt sen avulla pystytään välttämään arvonlisäverojen maksu.
Tullin sivuilla kuitenkin varoitellaan, että kun tilaat tavaran EU:n sisältä, se saatetaan silti lähettää sinulle EU:n ulkopuolelta. Tarkista tarvittaessa suoraan myyjältä, onko tavara jo tullattu EU:n alueelle. Jos tavaraa ei ole tullattu EU:n alueelle, sinun pitää tullata paketti samalla tavalla kuin EU:n ulkopuolelta tulevat paketit.
Lue myös: Suuri kulutusjuhla Black Friday saapuu – ainakin nämä suomalaiset yritykset jättävät tarjouskisan väliin: "Emme halua tukea kansallista joukkopsykoosia"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Vaikuttaako korona ostokäyttäytymiseen? Katso video:
7:35
Lähteet: Singlesday, Posti, Tulli, Tulli2