SDP-vaikuttajat MTV-kyselyssä: Nasima Razmyar onnistunut Antti Lindtmania paremmin – "Harvemmin näkynyt"

MTV Uutiset kysyi SDP:n piiripäättäjiltä, miten puoluejohto ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja ovat onnistuneet tehtävässään.

MTV Uutisten kyselyssä enemmistö SDP:n piiripäättäjistä katsoo Antti Lindtmanin onnistuneen puheenjohtajana vähintään melko hyvin. Tyytymättömiä on joka kymmenes.

SDP, kysely, graffa2

Lindtman on luotsannut puoluetta pian vuoden ajan.

Lindtmania paremman arvion suoriutumisestaan saavat kuitenkin puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Nasima Razmyar sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

SDP, kysely, graffa5

Heihin on tyytyväisiä yli 80 prosenttia vastanneista. 

Kyselyyn vastasi 84 SDP:n piirihallitusten jäsentä ympäri Suomen. Kysely lähetetiin kaikille SDP:n piirihallitusten jäsenille, joita on kaikkiaan 162.

"Aika näkymättömissä"

Lindtmania luonnehditaan kyselyssä muun muassa rauhalliseksi ja sovittelevaksi, mutta hän saa moitteita näkymättömyydestä.

– Antti on onnistunut hyvin, mutta aika näkymättömissä on kuitenkin ollut. Esimerkiksi tv-haastatteluissa Tytti Tuppurainen on laitettu joka paikkaan, ja Anttia on harvemmin näkynyt kesän aikana. En tiedä, mistä tämä johtuu, pohtii SDP:n Varsinais-Suomen piirihallituksen jäsen Juha Salo.

Jonkin verran kärkkäämmin Antti olisi voinut tuoda julki Sdp:n omaa linjaa ja näkemystä, eräs vastaajista luonnehtii.

Razmyaria kiitellään muun muassa valovoimaisuudesta ja suoraselkäisistä kannanotoista, ja Tuppuraista selkeäsanaisuudesta ja kyvystä johtaa jakautunutta eduskuntaryhmää. 

Sekä Tuppurainen että Razmyar olivat näkyvässä roolissa eduskuntaryhmää jakaneen käännytyslain yhteydessä. 

On osoittanut johtajuutta olemalla äärimmäisen selkeä ja suoraselkäinen arvokysymyksissä, eräs vastaajista luonnehtii Razmyaria.

Tytti on pystynyt vaikeassa tilanteessa perustelemaan omat ja ryhmän näkemykset, toinen vastaaja luonnehtii.

Joka neljäs tyytymätön Lindtmanin toimintaan käännytyslaissa

SDP:n kanta niin sanotun käännytyslain läpimenossa oli ratkaiseva, ja Tuppurainen joutui perustelemaan eduskuntaryhmän kantaa ja jakautumista myös julkisuuteen. 

Ryhmän enemmistö kannatti lopulta lakia, mutta esimerkiksi Razmyar oli yksi näkyvimmin lakia vastustaneista. 

Kyselyssä piiripäättäjät katsovat Tuppuraisen ja Razmyarin onnistuneen myös käännytyslain käsittelyssä Lindtmania paremmin.

SDP, kysely, graffa7

Kyselyssä joka neljäs (23 prosenttia) piiripäättäjä on tyytymätön Lindtmanin toimintaan käännytyslain käsittelyssä. Tuppuraisen toimintaan tyytymättömiä on noin viidennes, Razmyariin vain 3 prosenttia vastanneista.

Vasemmistoliitto mieluisin halltuskumppani

Alkavan syksyn aikana SDP:n piiripäättäjät toivovat puolueensa haastavan hallitusta etenkin työllisyyteen, työmarkkinoihin ja sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvistä asioista.

Selvä enemmistö katsoo, että kannatusta tulisi tavoitella etenkin perussuomalaisten kannattajien keskuudesta.

– Nyt jos koskaan pitäisi perussuomalaisten äänestäjien nähdä, että he eivät ole työväenpuolue. SDP sen sijaan on, ja on aina ollut, perustelee SDP:n Varsinais-Suomen piirihallituksen puheejohtaja Niina Alho.

SDP, kysely, graffa8

Jos SDP on seuraavassa hallituksessa, mieluisin hallituskumppani piiripäättäjille olisi vasemmistoliitto. Myös toissa vuonna tehdyssä kyselyssä vasemmistoliitto oli piiripäättäjien suosikki.

Myös sinipunayhteistyö kokoomuksen kanssa saa kannatusta kyselyssä.

SDP, kysely, graffa10

Kyselyn toteutti Corefiner MTV Uutisten toimeksiannosta. 

Kysely lähetetiin kaikille SDP:n piirihallitusten jäsenille, joita on kaikkiaan 162. Kyselyyn vastasi 84 SDP:n piirihallitusten jäsentä ympäri Suomen. 

Lue myös:

    Uusimmat