Kaksi saamelaiskäräjien jäsentä vetoaa YK:hon: "Mikäli laki jollain taikatempulla hyväksyttäisiin, se olisi kolaus Suomen maineelle"

Saamelaiskäräjien jäsenet Inka Kangasniemi ja Pigga Keskitalo ovat hakeneet YK:lta täytäntöönpanokieltoa pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) saamelaiskäräjälakiesitykselle.

– Katsomme, että esitys on nykymuodossaan saamelaisia syrjivä, ja se antaisi saamelaiskäräjien valtaa pitävälle ryhmittymälle oikeuden päättää, ketkä saavat äänestää tulevissa vaaleissa. Tällainen ei mielestämme kuulu demokratiaan, Inka Kangasniemi ja Pigga Keskitalo sanoivat tiedotteessa tänään maanantaina.

Heidän mukaansa myös kolme muuta saamelaiskäräjien jäsentä on pyytänyt YK:lta täytäntöönpanokieltoa lakiesitykselle.

– Saamelaiskäräjälakiesityksessä ehdotetaan poistaa osalta saamelaisia äänioikeus saamelaiskäräjävaaleissa. Se käytännössä merkitsisi, että he eivät voi osallistua itseä koskevaan päätöksentekoon ja heidän alkuperäiskansaoikeutensa poistetaan, Kangasniemi ja Keskitalo perustelevat. 

Räppäri Ailu Valle kertoo, millä tolalla on saamelaisten luotto Suomen valtioon 1:11
Katso myös: Räppäri Ailu Valle kertoo, millä tolalla on saamelaisten luotto Suomen valtioon

Vetoavat kaikkiin eduskuntaryhmiin

Kangasniemi ja Keskitalo vaativat tiedotteessa, että saamelaiskäräjälaki uudistetaan kuullen saamelaisryhmiä yhdenvertaisesti. He vetoavat hallitukseen ja kaikkien puolueiden eduskuntaryhmiin, että ne keskeyttäisivät lain etenemisen eduskunnan käsiteltäväksi.

– Tässä on kyseessä vakava ihmisoikeuskysymys. Mikäli laki jollain taikatempulla tulisi hyväksyttyä, se olisi kolaus Suomen kansainväliselle maineelle ihmisoikeuksien mallimaana.

– Asian käsittelyä jatkettaisiin EU:n ihmisoikeustuomioistuimessa, joka todennäköisesti kumoaisi lain, Kangasniemi ja Keskitalo kirjoittavat.

Saamelaiskäräjälakiesitys on aiheuttanut poikkeuksellisen voimakasta kiistaa hallituspuolueiden välillä.

Keskusta pyysi eilen sunnuntaina jo toistamiseen saamelaiskäräjälain uudistusta koskevan esityksen ottamista pöydälle. Asian pöytäsi tällä kertaa valtioneuvoston yleisistunnossa puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.). 

Lue myös:

    Uusimmat