Saamelaisten kokemat vääryydet ovat yksi syy, miksi Ailu Valle räppää saamelaisuudesta pohjoissaameksi.
Saamelaiset ovat Euroopan unionin ainoa alkuperäiskansa. Saamelaisten kokema kohtelu on ollut raakaa.
Saamelaiset on historian saatossa yritetty sulauttaa osaksi valtaväestöä, ja heidän kulttuuriaan ja kieliään on yritetty tukahduttaa.
Kipeä menneisyys on yksi syy, miksi Inarissa asuva ja Utsjoen Kaamasmukan pienestä porokylästä kotoisin oleva Ailu Valle räppää pohjoissaamen kielellä. Musiikissaan Valle käsittelee muun muassa saamelaisten kulttuuria ja elämäntapaa.
Taide on kuitenkin vain yksi tapa tuoda asioita esille. Valle kaipaisi saamelaisia koskevien kysymysten nostamista yhä enemmän myös päättävien elinten käsiteltäviksi.
– Tuntuu, että nämä asiat eivät oikein etene. Jos ajattelee vaikka saamelaiskäräjälakia, jonka pitäisi olla taas eduskunnan käsittelyssä, niin tuntuu, että sitä vain siirretään eteenpäin, kunnes tulee uudet vaalit.
Katso inarilaisen rap-muusikon Ailu Vallen haastattelu kokonaan MTV Katsomossa tästä!
Epäluottamusta edelleen
Saamelaisten luottamus Suomen valtiota kohtaan on edelleenkin epäileväistä, Ailu Valle sanoo. Yksi syy on juuri saamelaisten asioiden hidas eteneminen päätöksenteon rattaissa.
– Sitä toivoisi, että siellä olisi joku selkärankainen ihminen, joka nämä asiat ottaisi oikeasti sille tolalle, että ne lähtisivät eteenpäin.
Valtaväestön tieto saamelaisten kulttuurista ja historiasta on hyvin vajavaista. Yksi selvä ongelma Vallen mukaan on saamelaisista löytyvän tiedon määrä koulutusmateriaalissa. Hän itse on koulutukseltaan opettaja.
– Oppikirjoissa on edelleen häviävän pieni osa saamelaisista tietoa, vaikka luulisi senkin jo edenneen.
Kulttuurinen herääminen
Omalta koulupolulta Valle muistaa, kuinka saamelaisopettajat itse tekivät oppikirjat saameksi saamelaisilla teemoilla. Sitä kautta hän sai lapsena tietoa omasta kulttuuristaan.
Seuraava sysäys syvemmälle saamelaisuuteen tuli Oulun yliopistossa, jossa Valle opiskeli saamelaista kieltä ja kulttuuria.
– Siellä tuli kulttuurinen herääminen, kun kielen ja kulttuurin opinnot olivat niin syväluotaavia. Sitä kautta näki, että paljon on asioita, jotka eivät ole vieläkään edenneet ja niille pitäisi saada jotakin tehtyä.
Valle on kiitollinen, että moni nuori saamelainen tuo kulttuuriaan esiin sosiaalisessa mediassa. Hän itse tosin toteaa olevan laiska somettaja.
– Se (some) on helpottanut sitä, että saamelaisten asioita nähdään ja kuullaan laajemmassa mittakaavassa ja tuodaan tieto kaikkien saataville.
Katso inarilaisen rap-muusikon Ailu Vallen haastattelu kokonaan MTV Katsomossa tästä!
Vääryyksiä selvittävä komissio vaikeuksissa
Kaikki saamelaisten kokemat kauheudet eivät ole ylipäätään tiedossa. Sen takia Suomessa päätettiin perustaa totuus- ja sovintokomissio selvittämään valtion toimia, niiden vaikutuksia saamelaisille ja tuomaan tämä tieto näkyväksi. Vastaavia komissioita on perustettu monissa maissa selvittämään alkuperäiskansojen kohtelua.
Viime vuonna aloittanut Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio on kuitenkin ajautunut ristituuleen. Toukokuussa kerrottiin komission jäsenmäärän pienentyneen erojen myötä kolmeen, kun se aloitti viidellä komissaarilla.
Myös komission pääsihteeri Anni-Kristiina Juuso erosi. Hän kertoi Ylelle, ettei voi ”sitoutua sellaiseen työhön, mikä minun silmiini ei tunnu olevan hyväksi saamelaisille, eikä ole edes rakennettu niin, että sen voisi ottaa todesta.”
Hän kertoi komission työn taustalla vaikuttavan vahvoja poliittisia voimia ja ulkopuolisia pyrkimyksiä ja kutsui komissiota kulissiksi näiden pyrkimysten toteuttamiseksi.
Valtioneuvoston asetuksen mukaan komissio on toiminnassaan itsenäinen ja riippumaton. Komission jatkosta päätetään myöhemmin Saamelaiskäräjillä.