Kuopiossa koettiin aamulla vaarallinen tilanne, kun henkilöauto syttyi palamaan parkkipaikalla. Autossa olleet pienet lapset pelastuivat täpärästi rajusta palosta. Poliisin mukaan palo sai alkunsa liekkeihin roihahtaneesta tablettitietokoneesta.
Lue myös: Kuopion rajun autopalon syynä tablettitietokone
Autoliitosta kerrotaan MTV Uutisille, että autopalojen syttymisessä kaksi tekijää on avainasemassa.
– Sähkö on yleensä se, joka laittaa palon alkuun ja polttoaine tietysti on palokuormaa lisäävä aine. Ne ovat suurimmat syyt, kertoo Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.
Nieminen toteaa, että autojen turvallisuus- ja materiaalivaatimukset ovat parantuneet vuosien saatossa.
– Autoissa pyritään käyttämään sellaisia materiaaleja, jotka eivät syttyisi palamaan. Tätä on huomioitu muissakin riskituotteissa. Televisiopalotkin ovat vähentyneet, vaikka toki niiden tekniikkakin on muuttunut. Joka tapauksessa materiaalivalinnoilla on oleellinen vaikutus palojen estämisessä.
Myös auton esilämmittäminen voi aiheuttaa tulipalon.
– Käyttäjän pitää huolehtia, että auton esilämmittäminen tapahtuu sellaisissa olosuhteissa, että se on turvallista ja että auto on sähköllä lämmitettäessä kytketty sellaiseen sähköjärjestelmään, joka kestää sen.
Nieminen muistuttaa, että autopalo ei välttämättä syty autosta itsestään, vaan siellä kuljetettavasta materiaalista. Näin kävi Kuopion autopalossakin, jossa syyksi paljastui tablet-kone.
Nieminen suosittelee, että sähkölaitteet sijoitettaisiin autossa niin, että ne ovat helposti valvottavissa.
– Etteivät tietokoneet, lisäakut ja muut varusteet olisi tavaratilassa siellä alimmassa kassissa mahdollisesti vielä kovan painon alla. Se ei ole niille tuotteille oikea säilytystapa.
Myös palavien nesteiden kuljettamisessa autossa on noudatettava sääntöjä.
Autopalon sattuessa ensijaisen tärkeää estää henkilövahingot
Varotoimista huolimatta auto voi syttyä liekkeihin. Käryäminen tai jopa liekkeihin roihahtaminen voi tapahtua aivan yllättäen kesken ajon ilman varoitusta.
– Jos tulee voimakasta sähkön tai polttoaineen hajua tai muuta tuoksua autoon, niin silloin herää kysymys mistä se aiheutuu. Yleensä tällaiseen käryävään tuoksuun liittyy myös kuumenemista joka lisää palamisen riskiä, Nieminen toteaa.
Jos auto alkaa kärytä kesken ajon, niin auto olisi pysäytettävä mahdollisimman pian ja mahdollisimman turvalliseen paikkaan. Henkilövahinkojen välttäminen on ensisijaisen tärkeää.
– Sen jälkeen kaikki henkilöt ja kotieläimet on saatava autosta pois. Vasta tämän jälkeen olisi selvitettävä, mikä aiheuttaa käryämisen.
Niemisen mukaan palotilanteessa auton sammutustyöhön kannattaa ryhtyä, kunhan sammuttaja varmasti tietää mitä tekee.
– Moottoritilan sammuttaminen on aika haastavaa. Se pitää tehdä niin, ettei lisätä ilmansaantia, jolloin palo voi roihahtaa varsin isolle liekille.