Alun perin 90 Day Finn -ohjelmaan osallistuvien piti tulla Suomeen jo maaliskuussa, mutta koronan takia tulo venyi ensi elokuuhun.
Helsinki Business Hub on houkutellut Suomeen 16 teknologian huippuosaajaa 90 päivää kestävälle ”Tutustu Suomeen”- jaksolle. Heille järjestetään siksi ajaksi muun muassa asunto ja tarvittaessa myös lapsille koulupaikat.
Hakijoiden määrä yllätti: 5 300 huippuosaajaa ympäri maailman lähetti hakemuksen. Liiketoimintajohtaja Johanna Huurre Helsinki Business Hubista kertoo kymmenen ihmisen käyneen läpi tuhannet hakemukset.
– Monia kiinnosti juuri se, että voi tulla kokeilemaan Suomessa asumista. Ei tarvitse heti sitoutua mihinkään, Huurre sanoi Viiden jälkeen -ohjelmalle.
Kokeilu on 90 päivän mittainen. Osallistujat eivät saa rahaa, mutta heitä autetaan käytännön järjestelyissä kuten asunnon hankkimisessa.
– Osa halusi kerrostaloasunnon keskustasta, osa omakotitalon lähempää luontoa. Asuminen on Suomessa halvempaa kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, mikä oli monelle positiivinen yllätys.
Ferrer toivoo Suomen avaavan ovia myös EU:n markkinoille
Osan huippuosaajista toivotaan jäävän pidemmäksikin aikaa.
– On osallistujia, jotka etsivät sopivaa paikkaa yritykselle ja haluavat kenties laajentaa toimintaa muuallakin Euroopassa. On myös niitä, jotka tulevat 90 päiväksi. Se ei ole ollenkaan huono vaihtoehto, sillä he kertovat toivottavasti Suomesta eteenpäin muille, Huurre sanoo.
Yksi pidemmäksi ajaksi jäävistä saattaa olla kanadalainen tietoliikenneinsinööri Fernando Ferrer. Hänen mukaansa Suomella on pienuudestaan huolimatta paljon tarjottavaa.
– Olen kahden pienen lapsen isä, ja odotan suomalaisen – eli maailman parhaan – koulutuksen voivan tarjota heille paljon.
Ferrerin mukaan Suomella on paljon tarjottavaa myös bisnesmielessä.
– Suomen kautta on pääsy myös EU-markkinoille ja sitä kautta moneen maahan. Eli pieneksi maaksi Suomella on hyvät yhteydet isoille markkinoille, Ferrer sanoo.
Katso yllä olevalta videolta, mikä Suomessa houkuttelee 90 Day Finn -ohjelmaan valittua kanadalaista Fernando Ferreriä.
Haussa myös sijoittajia
Suomeen haluttiin muun muassa start up -yrityksiin satsaavia sijoittajia, yrittäjiä ja huippuasiantuntijoita akateemisesta maailmasta. Tulossa on asiantuntijoita, jotka voivat tehdä töitä osittain myös etänä Suomesta käsin.
Huurre kertoo idean lähteneen alun perin siitä, kun Yhdysvaltain teknologiakeskus Piilaaksosta on alkanut virrata osaajia pois.
– Suuntasimme aluksi kampanjaa Yhdysvaltain länsirannikolle. Kalifornian metsäpalot ja Yhdysvaltain politiikka ovat ajaneet ihmisiä pois alueelta. Viimeisimpänä pisarana on ollut korona. Piilaakso ei enää pystynyt tarjoamaan sitä, minkä vuoksi ihmiset olivat muuttaneet sinne.
– Toivoimme, että tulijoilla olisi laaja verkosto jo valmiiksi teknologia-alalla.
Yhdysvaltain isäksi osaajia tulee muun muassa Chilestä, Etelä-Afrikasta ja Kanadasta.