Kanada on jääkiekossa suurin ja kaunein. Silti sikäläisten täytyi lähteä Suomeen ja Ruotsiin hakemaan oppia yhteen lajin oleelliseen osaan.
Maalivahtipeli on ollut jo pitkään suomalaisten ylpeydenaihe jääkiekossa. Pekka Rinteen, Tuukka Raskin, Kari Lehtosen ja lukemattomien muiden johdolla Suomesta tulee käsittämätön määrä huippumaalivahteja suhteessa pelaajamäärään. Kanadassa on kiistämättä kovin kenttäpelaajien taso, mutta maalivahtipelissä he ovat perässä.
Entiset NHL-maalivahdit Corey Hirsch, Fred Brathwaite ja Rick Wamsley matkustivat Kanadan kiekkoliiton ja juniorisarja OHL:n edustajien kanssa Suomeen ja Ruotsiin tutustumaan maalivahtivalmennukseen. Hirsch sanoo suoraan: "Olemme siinä jäljessä".
– Olemme aina vain ajatelleet, että tulee "joku uusi". Mutta nyt nämä maat ovat parempia, he löytävät yksilöitä ja meidän pitää nostaa tasoamme, Hirsch sanoi Canadian Pressille.
Kanadasta tulee huippukenttäpelaajia joka vuosi kuin liukuhihnalta, mutta maalivahtiosastolla tilanne ei ole sama. Viime vuosina Carey Price on ollut kovin haastaja eurooppalaisille ja jenkeille.
– Meillä pitäisi olla uusi Carey Price joka toinen vuosi. Muutaman vuoden välein pitäisi tulla joku, josta sanotaan "tiedätkö, tämä kaveri on aika hyvä", mutta niin ei tapahdu. En sano että asiasta on paniikki, mutta meidän täytyy auttaa maalivahtiemme vanhempia ja maalivahteja, Hirsch sanoo.
Kaikille yhteinen kieli
Hirschin mielestä Kanadan ongelma on maalivahtien valmentamisen lähestymisessä. Hänen mielestään lapsia pääsee opastamaan helposti, vaikkei olisi kunnon ymmärrystä asiasta. Esimerkiksi Suomessa maalivahtivalmennus on ollut systemaattista.
– Heidän kaikki maalivahtivalmentajat puhuvat samaa kieltä, sanoo Fred Brathwaite.
– Me yritämme tehdä sitä, Suomessa sitä on tehtyi jo 20 vuotta ja Ruotsissa ehkä 12 vuotta. Kaikki yritetään saada samalle sivulle, hän toteaa.
Brathwaite muistuttaa, että Kanadan kokoisessa maassa yhtenäistäminen ei ole yhtä helppoa. OHL:ssä aiotaan tehdä kokeiluryhmä, jossa käytetään skandinaviasta opittua tietoa hyväksi.
Lisäksi Hirschin, Brathwaiten, Wamsleyn ja Los Angeles Kingsin maalivahtivalmentajan Bill Ranfordin tehtävänä on koostaa perusohjeistus aloitteleville maalivahdeille. Suomessa perusasioita sisältäviä lehtisiä on jaettu jo 90-luvun alkupuolella.
Hirschin mukaan ongelma on valmentamisen vähäisyydessä ja vanhan liiton metodeissa, joissa poika vain heitetään maalille ja käsketään vain pysäyttää kiekkoja.
– Niin me olemme oppineet. Jos olet paras urheilija ja osaat oppia ja opettaa itseäsi, tai olit onnekas ja tapasit jonkun joka ymmärsi maalivahtipeliä, siten tulit hyväksi, Hirsch sanoo.
– Nyt siihen ei voi enää luottaa. Tarvitsemme valmentajia ja heitä pitää kunnioittaa.
Lähde: TSN