Kankaanpään terrorismiepäillyt äärioikeiston äärilaidasta – tätä heidän edustamansa akselerationismi tarkoittaa

Satakunnan käräjäoikeus vangitsi eilen viisi Kankaanpään seudulla asuvaa miestä epäiltyinä terrorismisrikoksista.

Poliisin mukaan kantasuomalaiset miehet edustavat äärioikeistolaista akselerationistista aatesuuntausta. Kokosimme perustietoja aatteesta.

Mikä on akselerationismin tavoite?

Kyseessä on äärioikeistolainen uusnatsinen aatesuuntaus, jonka tavoitteena on romahduttaa yhteiskunta terrori-iskuilla. Akselerationistit uskovat, että terrori-iskut käynnistävät väestöryhmien välisen konfliktin, niin sanotun rotusodan.

Rotusodan voitettuaan akselerationistit perustaisivat kansallissosialistisen yhteiskunnan.

Terroristinen väkivalta on uusnatsistisen akselerationismin aatteellisessa ytimessä, sillä iskut nähdään välttämättöminä vauhdittamaan yhteiskunnan romahdusta.

Aatteen tavoitteista kertoo esimerkiksi terrorismitutkija Leena Malkki Twitterissä.

Miten aate toimii?

Keskusrikospoliisin mukaan akselerationistit toimivat yleensä salassa, eivätkä esimerkiksi osoita mieltään kaduilla tai mesoa internetissä.

Yhdysvalloissa aatetta edustava Atomwaffen-ryhmä on kuitenkin julkisestikin tuonut kantojaan esiin ja värvännyt porukkaa esimerkiksi armeijan leivistä. Asiasta kerrotaan kansainvälisen terrorisminvastaisen keskuksen artikkelissa.

Miten aate on näkynyt ulkomailla?

Maailmalla on ollut iskuja, joissa on vähintäänkin ollut ulkomaisten medialähteiden mukaan yhteyksiä akselerationismiin.

Yhdysvalloissa Kaliforniassa 2017 juutalainen homoseksuaalinen poika puukotettiin hengiltä. Tekijä kuului Atomwaffen-ryhmään.

Pittsburghissa 11 kuoli synagogaan tehdyssä iskussa elokuussa 2018 ja Uuden-Seelannin moskeijaiskussa yli 50 ihmistä kuoli vuonna 2019. Myös näissä tapauksissa on tunnistettu yhteyksiä akselerationismiin.

Mihin iskut yleensä kohdistuvat?

Poliisi ei toistaiseksi ole kertonut, mihin kankaanpääläismiesten kohdalla uhka oli kohdistunut.

Yleisiä kohteita ovat kuitenkin olleet esimerkiksi etniset ja uskonnolliset vähemmistöt, mutta myös yhteiskunnalle kriittinen infrastruktuuri, kuten sähköverkko tai ydinvoimalat.

Yhdysvalloissa Atomwaffen-järjestön jäsenen epäillään esimerkiksi suunnitelleen iskua ydinvoimalaan. Atomwaffen on saksankielinen fraasi, joka tarkoittaa ydinaseita.

Lue myös:

    Uusimmat