Näin Supon ex-erikoistutkija arvioi Kankaanpään terroristisyytettyjä: Lopulta maailmankuva ihaili tappamista

Kankaanpään terrorismirikoksista epäillyt radikalisoituivat voimakkaasti ja näiden toiminta ilmensi yhä jyrkentyviä asenteita, arvioi Supon entinen erikoistutkija ja nykyinen KRP:n rikoskomisario Eero Pietilä tapauksesta tekemässään lausunnossa.

Käräjäoikeudessa puidaan rikoskokonaisuutta, jossa viittä alle 30-vuotiasta miestä syytetään äärioikeistolaiseen ideologiaan liittyvistä rikoksista. Päätekijöiksi on nimetty miehistä kaksi, ja heitä syytetään sellaisista vakavista rikosnimikkeistä kuin terroristisessa tarkoituksessa tehty tahallinen räjähderikos ja kouluttautuminen terroristirikoksen tekemistä varten. 

Tapauksen esitutkintaan kuuluvassa lausunnossa piirretään kuva, jossa kankaanpääläisporukka oli siirtynyt aste asteelta yhä radikaalimpiin ja militantimpiin äärioikeistolaisiin aatteisiin.

– Esitutkinta-aineiston perusteella epäiltyjen ideologinen radikalisoituminen on edennyt skinhead-tyyppisen uusnatsismin kautta militantiksi äärioikeistolaiseksi toiminnaksi osana Misanthropic Divisionia ja siitä edelleen Siege-kulttuurin kautta akselerationistisen äärioikeistolaisen satanismin ja okkultismin mukaiseen maailmankuvaan, lausunnossa kirjoitetaan.

Myöhemmin jutussa käsitellään, mitä näillä termeillä ja äärioikeistolaisuuden suuntauksilla lausunnossa tarkoitetaan.

– Radikalisoitumisen edetessä osa ryhmään kuuluneista henkilöistä on jäänyt siitä pois. Ryhmän keskeiset jäsenet ovat ideologialtaan selkeästi muita radikaalimpia eivätkä kaikki epäillyt välttämättä ole henkilökohtaisesti omaksuneet kaikkein radikaaleimpia ideologian muotoja, lausunnossa kirjoitetaan.

Kankaanpää_radikalisoituminen_kaavio
Lausunnossa esitettiin kaavio, joka kuvaa ryhmän radikalisoitumisprosessia.

Hakaristilippuja ja äärioikeistoon viittaavia tatuointeja

Lausunnossa katsotaan, että kaikki epäillyt ovat tavalla tai toisella ilmentäneet äärioikeistolaista ideologiaa ja heiltä on löytynyt koti- ja laite-etsinnöissä hakaristilippuja, natsi-Saksan SS-joukkoihin liittyvää materiaalia ja aihepiiriin liittyviä tatuointeja. Heidän keskinäisessä viestissään kävi ilmi ihmisten rodullista jaottelua, rasismia ja antisemitismiä.

Lausunnossa katsotaan, että radikalisoituminen tapahtui asteittain pitkän ajan kuluessa. Erittäin todennäköisenä merkkinä radikalisoitumisesta nähtiin se, kuinka porukan illanvietoissa alettiin ottaa erilaisia yhteiskuvia kommandopipoissa, poseerata hakaristilippujen kanssa ja myöhemmin kuvata ampuma-aseiden käyttöä.

– Siege-ideologian leviämisen myötä nimenomaan aseellinen toiminta ja siihen liittyvän propagandan valmistaminen ovat ainakin keskeisten toimijoiden osalta muuttaneet kaveriporukan ryhmäksi, josta osa on toiminnan luonteen tajuttuaan halunnut irti, lausunnossa kuvaillaan.

Siinä myös katsotaan, että nämä irtautumispyrkimykset aiheuttivat tässä vaiheessa väkivaltaisia vastareaktioita, mahdollisesti ryhmän ideologian ja toiminnan suojaamiseksi. Tällä viitataan tapaukseen, jossa porukasta elämänmuutoksen vuoksi poistunut pahoinpideltiin.

Isäksi tuleminen ei syrjäytä ketään normaalista kaveriporukasta, mutta on mahdollista, että sen seurauksena ihmisen arvomaailma muuttuu siinä määrin, ettei hän ole halukas osallistumaan yhteiskunnan vastaiseen toimintaan, lausunnossa kirjoitetaan.

Maailmankuva ihaili terroristista toimintaa

Lausunto katsoi, että lopulta radikalisoituminen johti valmiuteen käyttää väkivaltaa.

– Keskeisten epäiltyjen maailmankuva on lopulta muodostunut terroristista toimintaa, tappamista ja äärimmäistä väkivallan käyttöä ihailevaksi. Vähintään keskeisten henkilöiden ideologinen maailmankuva on muodostunut sellaiseksi, että se mahdollistaa äärimmäisen väkivallan käytön vastustajiksi koettuja ryhmiä vastaan.

Se huomioi myös, että henkilöiden arvojen ja mielipiteiden kärjistyessä nämä alkoivat hankkimaan aseita ja räjähteiksi soveltuvia aineita. Miesten hallusta löytyi anastettuja aseita ja dynamiittia, sekä räjähteiden valmistukseen soveltuvaa lannoitetta. Miesten syytetään varastaneen nämä esineet ja aineet.

– Aseiden anastaminen vuonna 2018 liittyy kuitenkin ajallisesti merkittävällä tavalla henkilöiden muusta toiminnasta ilmenevään radikalisoitumiseen, lausunnossa kirjoitetaan.

Lausunnossa katsottiin, ettei aseiden ja räjähteiden hallussapidolle kyetty osoittamaan muuta käyttötarkoitusta kuin ideologiset lähtökohdat. Miehillä katsottiin olevan merkittävä ja pitkälle sisäistetty ideologia, joka korosti oikeutusta ja jopa velvollisuutta käyttää väkivaltaa valkoisen rodun olemassaolon turvaamiseksi ja paremman maailman luomiseksi.

Lausunto: Varusteita hankittiin ja käyttöä harjoiteltiin iskua varten

Lausunnossa kerrotaan, että terrori-iskun toteuttamista edeltää vaiheittainen kehitys. Se alkaa radikalisoitumisella, etenee ideaan iskun tekemisestä, iskun suunnitteluun, valmisteluun ja lopulta toteuttamiseen. Eräs todistaja oli kertonut, että seurueessa olisi puhuttu aikeesta iskeä vastaanottokeskukseen, minkä lausunto tulkitsi ideaksi iskun teolle.

– Esitutkinnassa hankitun aineiston perusteella epäiltyjen radikalisoituminen on ollut voimakasta, siinä kirjoitetaan.

Esitutkinta-aineiston perusteella on kiistatonta, että epäillyt ovat hankkineet aseita ja räjähteitä sekä harjoitelleet niiden käyttöä. Varusteiden hankinta ja niiden käytön harjoittelu ovat iskun konkreettista valmistelua, jossa käytännön tekeminen iskun mahdollistamiseksi on jo aloitettu.

Syytteiden mukaan varsinaista iskusuunnitelmaa ei kuitenkaan miehillä olisi ollut – ainakaan vielä.

Skinhead-liikkeestä salatieteisiin

Lausunnossa kuvaillaan erilaisia aatetaustoja, joihin viittaavaa kehitystä syytetyissä on tulkittu esitutkintamateriaalin perusteella tapahtuneen. 

Skinhead-tyyppisellä uusnatsismilla viitataan maahanmuuttajavihamieliseen maailmankatsomukseen ja alakulttuuriin, jota ilmennetään ajellulla päällä, pilottitakeilla ja maihinnousukengillä. Toimintaan voi liittyä esimerkiksi katuväkivaltaa vähemmistöjä kohtaan. 

Misanthropic Division taas edustaa väkivaltaista ekstremismiä, jota kuvaillaan äärimmäisen rasistiseksi, eurooppalaista syntyperää korostava kansallissosialistinen veljeskunta, joka vastustaa monikulttuurista maailmaa ja vihaa heikkoja. Sitä luonnehditaan lausunnossa militaristiseksi järjestöksi, joka kannustaa aseelliseen taisteluun ”vierasrotuisten” Euroopasta pois ajamiseksi.

Siege-kulttuurilla viitataan radikaaliin äärioikeistolaiseen aatteeseen, jossa uskotaan valkoisen rodun olevan uhattuna ja taistelevan olemassaolostaan. Aatteessa uskotaan ainoan vaihtoehdon olevan nyky-yhteiskunnan tuhoava rotusota, jonka alkua on syytä kiihdyttää, jotta valkoinen rotu ei ehtisi heikentyä. Kiihdytys tapahtuu tekemällä rodullista vastakkainasettelua edistäviä väkivallantekoja kuten terrori-iskuja itsenäisinä pienryhminä ja yksinäisinä susina. Yksilön sopeutumattomuutta ja osattomuutta yhteiskunnasta nostetaan esille hyveenä, joka kertoo ympäröivän yhteiskunnan ongelmista. Aatepohjaa kutsutaan akselerationismiksi ja sillä kerrotaan olevan hyvin tunnistettava, visuaalinen tyyli tehdä propagandaa verkossa. Syytetyt kankaanpääläiset kuvasivat itse myös materiaalia, joka muistutti tätä sisältöä.

Viimeisenä mainittu äärioikeistolainen satanismi ja okkultismi liitetään Order of Nine Angles -nimiseen ryhmään. Ryhmä uskoo rotujen epätasa-arvoon ja arjalaisen rodun ylivertaisuuteen, ja sen kerrotaan tavoittelevan nykyisen yhteiskuntajärjestyksen tuhoa ja tribalistista heimoyhteiskuntaa. Ryhmä pyrkii siihen, että sen jäsenet kehittäisivät itseään kohti korkeammaksi olennoksi edistymistä erilaisin tehtävin ja riitein. Myös tämä aate uskoo tarpeeseen kiihdyttää nykyisen maailmanjärjestyksen tuhoa.

Ranteesta luettavissa ajanlasku jälkeen Hitlerin

Miehet ovat kiistäneet terroristisen toiminnan ja myös ääriliikkeisiin liittyvän ideologian. Keskusteluja on kuvailtu huumoriksi ja otettuja kuvaa taiteeksi. Yhteisiksi kiinnostuksenkohteiksi mainittiin saliharjoittelu ja musiikki. Aseita kerrotaan hankitun yleisen kiinnostuksen vuoksi, ja eräs miehistä kertoi hankkineensa luvan vaativaa, räjähteeksi kelpaavaa lannoitetta pienen perunapellon tekemistä varten. Toinen ainetta hallussaan pitänyt myönsi jalostaneensa siitä räjähdysainetta kokeilumielessä.

Miehet kuvailivat tuntemustaan äärioikeistolaisesta aateperinteestä rajalliseksi. Tätä lausunnossa kyseenalaistetaan, kun huomioidaan epäiltyjen hallussa olleen äärioikeistolaisen materiaalin määrä ja esimerkiksi aatetta edustavat verkkoyhteisöt, joita nämä seurasivat.

Lausunnossa katsotaan, että päätekijöinä ja ryhmän radikaaleimpana pidetty kaksikko oli ollut suoraan yhteydessä myös ulkomaisiin äärioikeistolaisten liikkeiden keskeisiin vaikuttajiin.

Miehet ovat olleet sitä mieltä, että heidän tatuointinsa eivät edusta äärioikeistolaisuutta. Toinen pääsyytetyistä toinen kertoi, ettei hän tiedä häneen tatuoitujen, äärioikeistolaiseen satanismiin kytkettyjen symbolien merkitystä, mutta oli antanut ystävänsä tehdä ne. Tämä siitä huolimatta, että hänen kotoaan löytyi aihetta käsittelevää kirjallisuutta.

Toinen pääsyytetyiksi kerrottu taas oli tatuoinut käteensä numeron ja kirjaimet YF. Lausunnossa kerrotaan, että useat äärioikeistolaista satanismia edustavat pitävät Adolf Hitleriä erityisessä arvossa ja käyttävät yhtenä ajanlaskun lähtövuotena tämän syntymävuotta 1889. Kun perinteinen länsimainen ajanlasku alkaa Jeesuksen väitetystä syntymästä ja merkitään ad (anno domini) 2024, olisi tässä ajanlaskussa vuosi merkitty yf (years from führer) 135. Miehen ranteeseen oli tatuoitu tällä merkintätavalla hänen oma syntymävuotensa. Kuulusteluissa tälle ei saatu selitystä.

Miesten toimintaa puidaan Satakunnan käräjäoikeudessa syyskuussa. Vyyhti koskee Kankaanpään tapahtumat vuosina 2018–2023. Rikosnimikkeitä on yhteensä lähes 30. Syytetyt ovat pääosin kiistäneet syytteet.

 

Lue myös:

    Uusimmat