Kaupan liiton laskelmat kannustinloukuista hätkähdyttävät: työntekijän ei kannata tehdä lisätöitä, kun verot kiristyvät ja sosiaaliedut heikkenevät.
Liiton räikeimmässä esimerkissä kahden lapsen yksinhuoltajan 800 euron palkannousu sulaa niin, että käteen jää vain nelisen kymppiä enemmän.
– Tilanne herättää ihmetystä työnantajissamme. Sieltä tulee viestiä, että lisätyö ei tunnu houkuttelevalta, sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.
Kurjenojan laskelmassa yksinhuoltajan kuukausipalkka nousee 1800 eurosta 2600 euroon. Käytettävissä olevat tulot nousevat kuitenkin vain 42 euroa eli 2395 eurosta 2437 euroon. Muutkin esimerkit ovat samansuuntaisia, tosin hieman lievempiä.
Kannustinloukku syntyy, kun verot ja päivähoitomaksut nousevat palkan tahdissa ja samalla asumis- ja toimeentulotuet laskevat.
Kurjenojan mukaan Suomessa tuloverotusta kevennettiin oikeaoppisesti kautta linjan 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa. Sen jälkeen on tehty verovähennyksiä sinne tänne.
– Myös päivähoitomaksut syventävät loukkuja. Päivähoidosta ei makseta palvelun mukaan vaan sen mukaan mitä tienaa, Kurjenoja muistuttaa.
Palvelualojen ammattiliitto on samoilla linjoilla siinä, että päivähoitomaksujen pienentäminen tekisi osa-aikatyöstä houkuttelevampaa.
– Toivoimme PAMissa, että hallitus olisi vienyt läpi tuntiperustaisen laskutuksen päivähoidossa, mutta projekti jäi valitettavasti kesken, sanoo PAMin yhteiskuntapolitiikan päällikkö Antti Veirto.
Muuten ay-väki ei niele Kaupan liiton johtopäätöksiä omista laskelmistaan. PAMin Veirto vakuuttaa, että työntekijöiltä löytyy työhaluja.
– Huomattavasti yleisempi ongelma kuin kannustinloukut on se, että niitä työtunteja ei tarjota. Ja ennen kaikkea se, jos työtunteja ei tarjota jo talossa oleville osa-aikatyöntekijöille, vaan palkataan uutta väkeä, Veirto sanoo.
Kannustinloukut koetaan ongelmaksi erityisesti naisvaltaisilla aloilla, joilla tehdään paljon osa-aikatyötä.