Kokoomus haluaa muutoksia translakiin – "Ne liittyvät asepalvelukseen tai siihen, kuinka usein vaihdon voi tehdä"

18:01img
Miten translain uudistus parantaa transihmisten asemaa? Asiantuntija vastaa. (6.10.)
Julkaistu 12.01.2023 16:49
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Kokoomus haluaa muutoksia eduskunnassa käsittelyssä olevaan translakiin. Huolena on esimerkiksi se, voisiko sukupuolta korjata lain läpimenon jälkeen liian usein.

Translain käsittely on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa jo loppusuoralla.

Valiokunnan kokoomuslaiset kansanedustajat ovat valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laihon (kok.) mukaan "laajassa mittakaavassa" lain kannalla, mutta haluavat lakiin vielä täsmennyksiä.

– Ne liittyvät esimerkiksi asepalvelukseen, tai siihen, kuinka usein tämän [sukupuolen] vaihdon voi tehdä, ja sitä kautta myös mahdollisiin väärinkäytöksiin, Laiho sanoo.

Translain läpimeno tarkoittaisi sitä, ettei sukupuoltaan korjaavan tarvitsisi enää todistaa olevansa lisääntymiskyvytön.

Lääketieteelliset hoidot eriytettäisiin ylipäätään juridisen sukupuolen vahvistamisesta.

Kokoomuslaisia mietityttää, lisääntyykö esimerkiksi tietoturvarikosten riski, jos transhenkilö korjaa sukupuoltaan ja sitä myötä henkilötunnustaan liian usein.

– Vielä mietitään sitä, onko mahdollista tuoda pykälämuutoksia sillä tavalla, että voitaisiin varmistua siitä, ettei henkilö vaihda omaa sukupuoltaan liian usein, vaan että se olisi pysyvämpi muutos, valiokunnan jäsen Pia Kauma (kok.) sanoo.

Jonkinlainen huoli kokoomuslaisilla on siitäkin, pysyvätkö erilaiset viranomaisrekisterit perässä henkilötunnuksien vaihtuessa.

– Meillä on erilaisia esimerkiksi lasten kanssa toimivia työntekijöitä, joilta tarvitaan rikosrekisteriote. Pitää luottaa siihen, että ne ovat ajan tasalla, Laiho toteaa.

Riski varsinaisiin väärinkäytöksiin – esimerkiksi siihen, että miehet välttelisivät asepalvelusta vaihtamalla viranomaisten papereissa sukupuolensa naiseksi – on kokoomuslaisten arvion mukaan pieni.

Lakiin tulisi kuitenkin täsmentää sekin, jääkö pakollisen asepalveluksen miehenä suorittanut reserviin, jos hän myöhemmin korjaa sukupuolensa naiseksi.

Aiemmin kokoomuslaisten muutosvaatimuksista uutisoivat Yle ja HS.

Keskustan kansanedustajista osa vastustaa lakia

Kokoomus on puoluekokouspäätöstä myöten translain isojen linjojen, kuten lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamisen kannalla.

Läpi mennäkseen translaki voi tarvita tukea oppositiosta, käytännössä kokoomuksesta, sillä keskustan eduskuntaryhmässä on lakiuudistusta vastustavia edustajia.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli on sanonut, että ryhmän äänestyslinja translakiäänestyksessä on ryhmän sisäinen asia.

MTV Uutisten kyselyssä lokakuussa seitsemän keskustan kansanedustajaa ilmoitti äänestävänsä lain puolesta, kolme vastaan ja peräti 16 ei kommentoinut asiaa lainkaan.

Tuoreimmat aiheesta

Sukupuolivähemmistöt