Yhdysvaltalaismedia Washington Post korostaa presidentti Sauli Niinistön merkittävää roolia Venäjän ja lännen jännitteisessä tilanteessa.
Lehti nostaa esiin, miten Niinistö toimii kansainvälisen poliitiikan kulisseissa, ja kuinka korkealla Niinistö on Venäjän presidentti Vladimir Putinin puhelulistalla, jolle vain harvat pääsevät.
Putin on aiemmin keskustellut muun muassa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa. Reilu viikko sitten Niinistö kertoi käyneensä ”pitkän ja perusteellisen” puhelinkeskustelun Putinin kanssa.
Washington Postissa korostetaan Niinistön ja Putinin pitkäaikaista suhdetta, mitä muilla EU-johtajilla ei ole. Suomi on tunnetusti pyrkinyt pitämään suhteensa Venäjään diplomaattisina.
– Uskon, että on aina parempi keskustella kuin pysyä hiljaa, ja se on entistä tärkeämpää, kun on ongelmia tai konflikteja, Niinistö sanoi brittilehti Sunday Timesin haastattelussa hiljattain.
Sunday Times nimitti artikkelissaan Niinistöä "Putin-kuiskaajaksi".
Niinistö onkin sanonut, että vaikka emme voi tietää täysin Venäjän motiiveja tai aikeita, voimme hyödyntää vuosikymmenten aikana kertynyttä suomalaista viisautta Moskovan kanssa toimimiseen.
Ukrainan tilanne nostaa Nato-jännitteitä
Venäjän ja Suomen välejä hiertää tällä hetkellä eniten kysymys Naton jäsenyydestä.
Venäjä on ilmaissut suoraan, ettei hyväksy Naton laajentumista askeltakaan lähemmäs itää – eli käytännössä Suomen ja Ruotsin liittymistä Naton jäsenmaiksi.
Suomen poliittinen johto pääministeriä, ulkoministeriä ja presidenttiä myöten on viime aikoina toistanut tuttua virttä siitä, miten meillä ei ole tällä hetkellä aikeita pyrkiä Natoon.
Venäjän uhmakkuus, minkä voi myös nähdä painostuksena, on kuitenkin kaksiteräinen miekka. Esimerkiksi ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi hiljattain, ettei Suomi hyväksi ulkopuolisten puuttumista päätökseen siitä, mihin liittoutumiin Suomi liittyy tai on liittymättä. Myös Niinistö sanoi uudenvuoden puheessaan, että Suomi voi halutessaan jäsenyyttä hakea.
– Ja todettakoon taas kerran: Suomen liikkumatilaan ja valinnanmahdollisuuksiin kuuluu myös mahdollisuus liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä, jos niin itse päätämme, Niinistö sanoi puheessaan.
Lisäksi huoli Ukrainan tilanteen puhkeamisesta väkivaltaiseksi myös osaltaan ajaa Suomea Natoa kohti. MTV Uutisten tammikuussa julkaistun kyselyn perusteella suomalaiset kannattavat Nato-jäsenyyttä nyt enemmän kuin koskaan ennen.
Presidentti Niinistö sanoikin MTV:n Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa pitävänsä kansan mielipidettä erittäin tärkeänä.
– Mikään tavallinen mielipidetiedustelu ei kyllä legitimiteettiä täytä. Pitäisi toteuttaa äärimmäisen laaja mielipidetiedustelu, joka olisi julkisen kontrollin alla. Silloin ei olla kaukana kansanäänestyksestä. Näin olen alun perin sanonut, ja olen edelleen sitä mieltä.