Presidentti Niinistö keskustelee huomenna Vladimir Putinin kanssa – "Olen pyrkimässä myöskin yhteyksiin Kiinaan"

0:43img
Niinistö MTV Uutiset Livessä: "Venäjään yritetään pitää yhteyttä".
Julkaistu 10.03.2022 10:50(Päivitetty 10.03.2022 12:40)
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö käy huomenna puhelinkeskustelun Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Niinistö vastasi tiedotustilaisuudessa myös kysymyksiin Nato-kannoistaan.

Presidentti Niinistö kertoi tiedotustilaisuudessa kuulleensa sekä Ranskan presidentti Emmanuel Macronilta että Saksan liittokansleri Olaf Scholzilta "velvollisuudekseen" olla yhteydessä presidentti Putiniin, "jos sellainen yhteys on".

– Tästä puhuimme myös Yhdysvalloissa. Seurauksena tulen huomenna olemaan puhelinkeskustelussa Putinin kanssa.

– Olen pyrkimässä myöskin yhteyksiin Kiinaan, Niinistö sanoi.

Kiina voisi Niinistön mukaan hakeutua yhteistyöhön EU:n kanssa ja taata mahdollisuuksiensa rajoissa rauhaa Eurooppaan.

Niinistö on itse tehnyt aloitteen puhelusta. Hän ei halunnut etukäteen kuvailla toimittajille, minkälaista viestiä hän aikoo Putinille viedä.

– Nyt en ajatellut ollenkaan kertoa teille sitä etukäteen. Puhelu käy [muutoin] vähän turhaksi.

Lue myös: Voisiko diplomaattinen tie rauhaan olla aukeamassa? Näin presidentti vastaa

Naton avoimien ovien politiikka jatkuu

Suomessa on käynnissä aktiivinen Nato-pohdinta, ja hallitus on antamassa eduskunnalle melko ripeässä aikataulussa selonteon, joka käsittelee muun muassa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Presidentti Niinistö ei halunnut erityisesti valottaa Nato-jäsenyyspohdintojen aikataulua.

– Kaikki kohtuus vaatii kyllä, että sen tason kysymyksiin, jotka nyt ovat pöydällä, suhtaudutaan äärimmäisellä huolella, mutta ei viivytellen. Se on minun ainoa aikatauluni tässä.

Eri maiden mahdolliset Nato-jäsenyydet ovat Niinistön mukaan Venäjän "avoimeksi julistama alue".

– Venäjä on aika selvästi ilmoittanut, että hakeahan voi kuka vaan, mutta Venäjä haluaa estää Natoa hyväksymästä, ottamasta jäseniä. Siinä puntarissa siis vastakkain asettuvat Venäjä ja Nato. Tämäkin meidän on vain syytä pitää mielessämme.

Kaikissa presidentin ja muun valtiojohdon käymissä kansainvälisissä keskusteluissa on käynyt Niinistön mukaan ilmi, että Nato pitää yhä kiinni avoimien ovien politiikastaan.

Nato-kannoista on vallinnut vaitonaisuus

Suomen valtionjohto ei ole analysoinut viime viikkoina julkisuudessa erityisen avoimesti Nato-kantojaan tai näkemyksiään mahdollisesta kansanäänestyksestä.

Niinistö ei ole kuvaillut suoraan mielipiteitään Nato-jäsenyydestä, koska ajattelee, että kansanedustajien analyyttisyys Nato-kysymyksissä kärsisi.

– Olen itse lähestynyt asiaa, pyrkinyt lähestymään, täysin analyyttisesti, miettimällä, hyvät ja huonot puolet. Nyt päätöksentekijän eli eduskunnan on hyvä tehdä tuo sama. Siitä tässä vaiheessa on kysymys, Niinistö sanoi.

– Jos minä nyt lähden ilmoittelemaan kantojani, saattaisi olla, että joittenkin analyyttinen objektiivinenkin ote häiriintyy, presidentti perusteli vaitonaisuuttaan.

Presidentti ei ole tällä hetkellä erityisen huolissaan mahdollisesta hybridivaikuttamisesta siinä tapauksessa, että Suomi päätyisi Nato-kansanäänestykseen.

Jonkinlaista laajamittaista mielipidetiedustelua pitää Niinistön mielestä vähintäänkin pohtia vakavasti.

Koko kansan näkemysten huomiointi legitimoisi päätöstä tappiollekin jäävän puolen kannattajille.

Suomi ja Ruotsi hyvin tiiviissä väleissä

Presidentti Niinistö tapaa Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin näillä näkymin viikonvaihteen jälkeen.

Andersson sanoi tiistaina, että Ruotsin Nato-jäsenyys horjuttaisi Euroopan turvallisuustilannetta. Niinistö ei halunnut erikseen kysyttäessä analysoida tätä kommenttia.

Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) toppuutteli hieman samaan tyyliin eilen illalla Nato-keskustelua Suomessa sanomalla, ettei Naton jäsenyyden hakemiseen ole juuri nyt oikea hetki.

Naton ovet ovat auki, mutta toisaalta Ukrainan sotaa ei pidä eskaloida. Tämä on presidentin mukaan yleinen tunnelma sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

Malttia on nyt oltava, mutta esimerkiksi Yhdysvalloista ei ole sanottu tarkasti juuri Suomelle, ettei nyt olisi aika hakea Nato-jäsenyyttä.

Suomen ja Ruotsin suhteet ja keskusteluyhteydet ovat presidentin mukaan nyt tiiviimmät kuin koskaan.

Ukrainan sodan laajeneminen muualle Eurooppaan on presidentin mukaan aito vaara. Toisaalta vastavoimiakin on.

– Selvästi nähtävissä on, että kun julma tappaminen jatkuu, julkinen paine siihen, että se on saatava katkeamaan, kasvaa.

Meillä on turvallisia ratkaisuja, sanoo presidentti

Presidentti Niinistö on tavannut tänään eduskuntapuolueiden johtoa, puhemiehistöä ja ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajia.

Tapaamisen aiheeksi kerrottiin etukäteen "Venäjän sotatoimet Ukrainassa ja vallitsevan turvallisuustilanteen vaikutukset Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä sen edellyttämät jatkotoimet".

– Meillä on turvallisia ratkaisuja myös tulevaisuuteen. Ne on kuitenkin huolella läpikäytävä. Ei viivytellen, mutta huolella, presidentti Niinistö totesi tiedotustilaisuudensa aluksi.

Lue ja katso video: Suomen puolustusta vahvistetaan paikallispuolustusharjoituksissa – tällaista tilannetta simuloitiin Porvoossa

4:00img

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka