Kansainvälinen poliisioperaatio: Satoja kiloja kannabista Suomeen pumpannut rikollisklaani nalkkiin

Espanjassa tehtiin monikansallinen operaatio, jossa napattiin myös Suomeen satoja kiloja kannabista tuonut rikollisryhmä.

EU:n lainvalvontayhteistyöviraston Europolin koordinoima kiinniotto- ja etsintäoperaatio tehtiin 23. huhtikuuta ja siinä otettiin kiinni myös suomalaisia. KRP:n tutkijoita osallistui operaatioon. Operaatioon osallistui Espanjan ja Suomen lisäksi Ruotsi ja Puola. 

Yhteensä yli 30 henkilöä otettiin kiinni epäiltynä huumeiden järjestämisestä eri puolille Eurooppaa.

Kannabista eri puolille Suomea

Ryhmän epäillään toimittaneen Suomeen yli 200 kiloa kannabiksen kukintoa elokuun 2022 ja marraskuun 2023 välillä.

Huume-erät toimitettiin Kaarinaan, Keravalle, Tuusulaan ja Vantaalle. Juttuja on tutkittu toisistaan erillisinä asioina keskusrikospoliisissa, Helsingin poliisilaitoksella ja Tullissa. Lähes 15 henkilöä on tähän mennessä jo saanut kokonaisuudessa tuomion.

– Rikoskokonaisuus alkoi selvitä, kun Kaarinaan toimitettiin marihuanaerä elokuussa 2022. Tämän jälkeen Suomen ja Espanjan lainvalvontaviranomaisten yhteistyönä onnistuttiin loppuvuodesta 2022 selvittämään Barcelonan seudulla toiminut rikollisryhmä, joka toimitti marihuanaeriä eri Euroopan maihin, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Hans Fagerström Keskusrikospoliisin tiedotteessa.

Operaatiossa Suomen kohteena oli kaksi epäiltyä, joita epäillään liittyvän ensimmäisen Kaarinaan toimitetun kannabiserän toimitukseen.

Tältä näyttää ammattimainen kannabisrikollisuus – tämä kasvattamo toi 4 vuoden tuomion 2:01

Tältä näyttää ammattimainen kannabisrikollisuus – tämä Suomessa taannoin löytynyt kasvattamo toi 4 vuoden tuomion.

Espanja: Heroiinista kannabikseen siirtynyt rikollisklaani

Espanjan viranomaiset ovat luonnehtineet rikollisjärjestöä kannabiksen tukkukauppiaiksi, jotka myivät kannabista ulkomaisille huumekauppiaille ja pesivät rahat kiinteistösijoituksilla. Operaatiossa takavarikoitiin rahaa, satoja kiloja pakattua kannabista ja tuhansia eri kasvuvaiheissa olevia kannabiskasveja. Myös ampuma-aseita takavarikoitiin.

Huumeita toimittanutta rikollisjärjestöä luonnehditaan perheklaaniksi, eli rikollisryhmäksi, jonka jäseniä yhdistävät sukulaisuussuhteet. Ryhmän klaanirakenteessa kerrotaan olleen tiukka hierarkia, joka teki siitä erittäin tehokkaan. Ryhmä kasvatti kannabista muun muassa hökkelikylissä ja vallatuissa taloissa. 

Klaanin kerrotaan aiemmin toimineen heroiinikaupassa, mutta kasvaneen kansainvälisen kysynnän myötä erikoistuneen kannabiksen viljelyyn ja laajentaneen sen kauppaa kansainvälisille asiakkaille. Se otti yhteyttä muissa maissa toimiviin ryhmiin ja toimitti sille kannabista.

Kokonaisuudessaan operaatiossa otettiin kiinni kymmeniä eri maiden kansalaisia. Espanjan viranomaisten tiedotteen mukaan operaatiossa otettiin Suomessa kiinni yhdeksän henkilöä.

Suomeen salakuljetettiin kymmeniä kiloja kannabista sähkökaappeihin kätkettyinä 0:40

Aiemmin Suomeen on salakuljetettu kannabista Espanjasta esimerkiksi sähkökaappeihin kätkettyinä.

Lue myös:

    Uusimmat