YK:n yleiskokouksessa tuomittiin Israelin miehitys palestiinalaisalueilla – näin eri maat äänestivät

YK:n yleiskokous hyväksyi keskiviikkona palestiinalaisten laatiman julkilauselman, jossa vaaditaan Israelia lopettamaan lainvastainen läsnäolonsa miehitetyillä palestiinalaisalueilla 12 kuukauden kuluessa.

Päätöslauselma sai 124 ääntä puolesta, kun taas 43 maata pidättyi äänestämästä. Israel, Yhdysvallat ja 12 muuta maata äänestivät vastaan. Suomi äänesti julkilauselman puolesta. 

Päätöslauselmassa suhtaudutaan myönteisesti Kansainvälisen tuomioistuimen heinäkuussa antamaan neuvoa antavaan lausuntoon, jonka mukaan Israelin harjoittama palestiinalaisalueiden ja siirtokuntien miehitys on laitonta ja se olisi lopetettava.

Yhdistyneiden Kansakuntien korkeimman tuomioistuimen neuvoa-antavassa lausunnossa sanottiin, että tämä olisi tehtävä mahdollisimman nopeasti, vaikka yleiskokouksen päätöslauselmassa asetetaankin 12 kuukauden määräaika.

Yleiskokouksen päätöslauselmassa kehotetaan valtioita myös ryhtymään toimiin, jotta Israelin siirtokunnista peräisin olevien tuotteiden tuonti sekä aseiden, ammusten ja niihin liittyvien tarvikkeiden toimittaminen tai siirtäminen Israeliin lopetetaan, jos on perusteltua syytä epäillä, että niitä voidaan käyttää miehitetyillä palestiinalaisalueilla. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun on määrä puhua YK:n kokouksessa 26. syyskuuta, samana päivänä kuin palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas.

Stubb haluaa säilyttää keskusteluyhteydet

Presidentti Alexander Stubb sanoi Tampereen-vierailunsa yhteydessä haluavansa keskustella Herzogin kanssa ennen ensi viikolla alkavaa YK:n yleiskokousta.

– Haluan kertoa hänelle tapaamisista, joita minulla tulee yleiskokouksessa olemaan. Lisäksi haluan saada tilannekatsauksen Gazasta ja Israelin toiminnasta, Stubb kertoi lehdistötilaisuudessa Tampereella.

Stubb sanoi myös haluavansa kertoa Herzogille, miksi Suomi aikoo äänestää YK:ssa sen puolesta, että Israelin siirtokunnat miehitetyillä palestiinalaisalueilla todetaan laittomiksi. YK:n oli määrä äänestää päätöslauselmasta keskiviikkona.

Stubbin mukaan on hyvin tärkeää, että Suomi pystyy säilyttämään keskusteluyhteyden sekä Israelin että palestiinalaisten kanssa.


 

Lue myös:

    Uusimmat