Kansanedustaja puolustaa sote-esitystä: "Säästöt on jätetty taka-alalle tässä uudistuksessa"

8:14img
Kansanedustajat Arja Juvonen (ps.) ja Ilmari Nurminen (sd.) väittelivät sote-uudistuksesta Uutisaamussa.
Julkaistu 12.10.2020 07:41

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Erityisesti uuden sote-esityksen rahoitus herätti väittelyä kansanedustajien kesken Uutisaamussa.

Katso koko vääntö yllä olevalta videolta.

Hallitus sai perjantaina sorvattua esityksen kasaan lausuntokierroksen yli 800 lausunnon jälkeen. Yksityiskohdista kerrotaan julkisuuteen tällä viikolla.

– Rakenteellisesti muuttuu niin, että tulee hyvinvointikeskuksia terveyskeskuksien tilalle. Asiakkaille ei pitäisi näyttää, että mikään muuttuu muuten kuin, että saa paremmin ja saumattomammin palveluja, SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen vakuuttaa.

– Yhdenvertaiset palvelut pitäisi turvata kaikille suomalaisille, mikä oli yksi syy, miksi edellinen sote kaatui, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen huomautti.

Miten käy syrjäseutujen?

Juontaja Ivan Puopolo tivasi edustajilta, käykö esityksessä niin, että palvelut huonontuvat syrjäseuduilla.  

– Meille tulee maakunnat, jossa katsotaan laajemmin palveluita. Perusterveydenhuolta, erikoissairaanhuolto ja sosiaalipalvelut laitetaan saman katon alle, ja sitä kautta yhdenvertaisuus paranee, Nurminen perusteli.

– Huolestuneena kuuntelen. Elämme sellaisessa tilanteessa, että tarvitsisimme taloudellisen teorian siitä, mihin rahkeemme Suomessa riittää ja kuinka paljon meillä on rahaa. Edellisen soten oli tarkoitus säästää kolme miljardia euroa. Mikä on hallituksen tavoite tehdä säästöjä tulevassa sotessa, mistä säästöt haetaan? Juvonen kysyi.

Nurmisen mukaan esityksessä panostetaan ennemmin perusterveydenhuoltoon ja ennaltaehkäisyyn kuin säästöihin. Arvioiden mukaan säästöä uudesta sotesta syntyisi puoli miljardia euroa.

– Säästöt on jätetty taka-alalle tässä uudistuksessa. Haemme säästöjä rakenteellisilla uudistuksilla, mutta ei ihmisten palveluista. Esityksestä on jätetty säästötavoite pois ja myös markkinamalli, joka olisi nostanut kustannuksia tutkimusten mukaan, Nurminen kertoi.

Juvosen mukaan tehostamista kuitenkin haetaan.

– Sitähän se tarkoittaa, että pitää tehdä enemmän, nopeammin ja pienemmällä henkilöstöllä. Siinä on vaarana suuret yt-neuvottelut hoitohenkilöstölle.

Tuoreimmat aiheesta

Sote