Petteri Orpo pahoitteli MTV:llä leikkauksia: "Tämän pitäisi nyt riittää"

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallituksen päättämät uudet kolmen miljardin sopeutustoimet "osuvat laajasti".

Orpon mielestä jokainen kivi on nyt käännetty. Leikkauksia tehdään 200 eri paikasta.

– Olen pahoillani, että joudumme tekemään tässä ajassa. Tämä tilanne on niin vaikea, Suomi on niin vakavasti velkaantunut, Orpo sanoi MTV:n Kymmenen uutisissa. 

Jo hallitusneuvotteluissa Orpon hallitus sopi yhteensä noin kuuden miljardin säästöistä. Nyt vuorossa on kolme miljardia lisää. Yhteensä puhutaan siis yhdeksän miljardin potista. 

Riittääkö se?

– Kyllä tämän pitäisi nyt riittää, jos maailmalta ei toimintaympäristöön tule jotain sellaista shokkia, jota emme nyt tiedä, niin kyllä tämän pitäisi riittää, Orpo muotoili.

– Vaikka nämä tuntuvat tässä hetkessä monessa paikassa pahalta, niin niillä on tarkoitus. Tällä on merkitys. Laitamme talouden tasapainoon. Samaan aikaan teemme kasvutoimia, haluamme ihmisille töitä. 

– Haluamme kääntää Suomen talouden kasvuun ja samaan aikaan saada tämän viheliäisen velkaantumisen kuriin, koska se on tällä hetkellä hallitsemattomassa tilassa. Kyllä tämä tästä nyt parempaan suuntaan kääntyy, hän jatkoi.

Näin valtiovarainministeri Riikka Purra perusteli leikkauksia Seitsemän uutisissa.

Hallituksen leikkuulaudalle päätyi myös koulutus. Vielä vaaleissa kokoomus vakuutti, ettei koulutuksesta leikata. Nyt opiskelijat siirretään pois yleisen asumistuen piiristä takaisin opintotuen asumislisään. Päätöksen lasketaan tuovan valtiolle noin 57 miljoonan euron säästöt.

Kymmenen uutisissa Orpo keskittyi puhumaan "kovasta koulutuksen sisällöstä".

– Peruskouluun laitetaan lisää satsauksia, ne pidetään. Se 200 miljoonaa, mikä sinne luvattiin. Korkeakoulujen ja yliopistojen perusrahoitusta ei leikata. Me laitamme miljardin tutkimukseen ja kehitystyöhön, Orpo listasi.

– Itse koulutukseen panostetaan, mutta kyllä, opiskelijat siirretään yleisen asumistien piiristä opintotuen asumislisään, mutta ei siihen entiseen, vaan sitä korotetaan ja parannetaan, niin ettei muutos ole niin kohtuuton, Orpo jatkoi.

Kokoomuspoliitikot puhuvat mieluusti siitä, ettei Suomen valmiiksi korkeina pidettyjä veroja saa nostaa. Nyt hallitus linjasi toisin. Käyttöön otettiin järeä työkalu, arvonlisävero, jota nostetaan 24 prosentista 25,5 prosenttiin.

Orpo kuitenkin väittää, ettei kokonaisveroaste nouse näillä ratkaisuilla.

– Yleisen arvonlisäveron korotus menee kaikkein tasaisimmin yhteiskuntaan, eikä sillä ole niin paljoa työllisyyttä ja kasvua haittaavia vaikutuksia. Emme korota esimerkiksi ruoan arvonlisäveroa, joka olisi pienituloisen ihmisen kannalta kaikkein vahingollisinta, Orpo sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat