Hallituksen kehysriihessä linjaamat menoleikkaukset ja verokiristykset tulevat tuntumaan myös eläkeläisten kukkaroissa, joskin pienimpien eläkkeiden saajien eläketuloihin hallitus ei koskenut.
Verotus kiristyy vähintään 23 000 euroa vuodessa eläkettä saavien joukossa. Myös kahden ylimmän tuloluokan palkka- ja eläketulojen verotus kiristyy. Veronkorotuksen alapuolelle jää noin puolet eläkeläisistä.
Käytännössä puhutaan isosta joukosta, sillä eläketulon vähennys tulee koskemaan noin puolta suomalaisista eläkkeensaajista eli noin 800 000 suomalaista, toteaa Ilmarisen vakuutus- ja eläkejohtaja Tiina Nurmi.
– Positiivinen asia on se, että pieniä eläkkeitä, joita Suomessa on puolet, tämä ei koske. Näen, että toimeentulo turvataan pienissä eläkkeissä. Se on hyvä asia.
"Uusi kiristyskyttyrä"
Veronmaksajien Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen ei lämpene uudelle eläkeläisiin kohdistuvalle veronkiristykselle.
– Ajattelen, että tämä on ikään kuin uusi raippavero. Meillä on se vanha eläketulon lisävero, joka kohdistuu sieltä 47 000 eurosta (kuukausitasolla noin 3 900 euroa) ylöspäin. Nyt voisi sanoa, että raippaveroa laajennetaan aina vähän yli 2 000 euroa kuussa saaviin eläkeläisiin asti.
Eläkeläiset maksavat jo ennestään progressiivista ansiotuloveroa eläketulon lisäveron lisäksi, josta juontuu nimitys raippavero, Lehtinen avaa.
Lehtisen mielestä hallituksen ratkaisu on hyvin kyseenalainen kokonaisuudessaan.
– Hallitus halusi nyt kurmoottaa eläkkeen saajia. Tämä on uusi kiristyskyttyrä eläkkeensaajille.