Karkaako koira kesken käskyn muualle? Asiantuntija kertoo, mikä on suurin virhe koiran kouluttamisessa

Osaatko "puhua" koirallesi? Katso, miten Toivo-koira seuraa tunneviestejä! Asiantuntijan mukaan tunneviestintä määrittelee muun muassa sitä, miten hyvin koira innostuu ja haluaa tehdä yhteistyötä.

Palveluskoiraurheilija Mia Skogsterin mukaan ihmisen tunteet peilautuvat koiraan, mutta Suomessa ei oikeastaan ole opetettu tunneviestintätaitoja.

– Moni tekee ehkä tiedostamattaan [niitä], mutta niitä voi tietoisesti harjoitella, aiheesta kirjan kirjoittanut Skogster kuvailee Uutisaamussa.

Skogster on moninkertainen koiraurheilun maailmanmestari. Tunneviestintä on Skogsterin mukaan merkityksellistä koiran kouluttamisessa.

– Ohjaaja hallitsee oman kehon kielen, osaa kehua koiraa eri äänillä, liikkuminen, itsevarma ohjaaminen, puheen ja liikkeen jaksottaminen, Skogster kuvailee tunneviestintää.

– Näillä on merkitystä sille, miten hyvin koira haluaa tehdä yhteistyötä tai innostuu oppimisesta.

Mikä on suurin virhe koiran kouluttamisessa? Katso video jutun alusta.

"Koiraa voi opettaa missä iässä tahansa"

Esimerkiksi nelikuinen Toivo-belgianpaimenkoira tunnistaa nimensä, osaa muun muassa tulla luokse, mennä maahan, odottaa ja kuunnella ohjeita. Pentua olisikin hyvä kouluttaa alusta lähtien palkkioleikkien avulla.

– Koiraa voi opettaa missä iässä tahansa, mutta helpottaa paljon, jos heti lähdetään opettamaan taitoja, Skogster sanoo.

Hän ei usko, että koskaan olisi liian myöhäistä.

– Kuten ihmisetkin, koiratkin oppivat missä iässä tahansa uusia taitoja.

Taitavalla ja hyvällä koulutuksella kuitenkin voidaan ennaltaehkäistä ja lieventää mahdollisia ongelmia.

– Voisi sanoa, että ne [käytösongelmat] ovat lisääntyneet. Näkee paljon hihnassa rähiseviä koiria tai koiria, joita ei voi pitää vapaana, koska ne eivät tule luokse, Skogster kuvailee.

Katso myös:  Osaatko "puhua" koirallesi? Katso, miten Toivo-koira seuraa tunneviestejä: 

Lue myös:

    Uusimmat